2022-01-04 12:20:17
Φωτογραφία για Νέα αποζημίωση για το μετρό Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται ο «χορός των αποζημιώσεων» στο μετρό της Θεσσαλονίκης.

Η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε να καταβάλει 8 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο του έργου, ως αποζημίωση για τις ζημίες που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις έως και τον Οκτώβριο του 2021.

Γιώργος Λιάλιος

Συνεχίζεται ο «χορός των αποζημιώσεων» στο μετρό της Θεσσαλονίκης. Λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς, η «Αττικό Μετρό» αποφάσισε να καταβάλει 8 εκατ. ευρώ στον ανάδοχο του έργου, ως αποζημίωση για τις ζημίες που έχει υποστεί από τις καθυστερήσεις έως και τον Οκτώβριο του 2021. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου να εξαρτάται από αρκετούς αστάθμητους παράγοντες, η καταβολή αποζημιώσεων θα συνεχιστεί το λιγότερο για μια διετία ακόμα.

Η απόφαση, που υπεγράφη στις 23 Δεκεμβρίου, αφορά τέσσερα αιτήματα αποζημίωσης για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2020 έως και 31 Οκτωβρίου 2021 για τη βασική γραμμή του μετρό
. Σύμφωνα με το ιστορικό της απόφασης, τα αιτήματα αποζημίωσης για τις καθυστερήσεις, λόγω αλλαγής στον σχεδιασμό του σταθμού Βενιζέλου (που στη συνέχεια τροποποιήθηκε εκ νέου) και της απόσπασης των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Αγίας Σοφίας, ξεκίνησαν να κατατίθενται από την άνοιξη του 2020, αφορώντας την περίοδο από το καλοκαίρι του 2017 και ένθεν. Εως τον Ιούλιο του 2021, ο ανάδοχος (Ακτωρ – Hitachi Rail – WEBUILD) είχε υποβάλει τρία αιτήματα αποζημίωσης, τα οποία και ικανοποιήθηκαν. Ακολούθως, η κοινοπραξία υπέβαλε ακόμα τέσσερα αιτήματα για «θετικές ζημίες» (δηλαδή ζημίες λόγω καθυστερήσεων με υπαιτιότητα της «Αττικό Μετρό»), ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου, με συνολικό αιτούμενο ποσό 10,3 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της «Αττικό Μετρό» συνεξέτασε τα αιτήματα και ενέκρινε συνολική αποζημίωση 8,08 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται τα έξοδα της κοινοπραξίας που επηρεάζονται από την αδυναμία εκτέλεσης ορισμένων εργασιών της σύμβασης και την αύξηση της διάρκειας εκτέλεσης ορισμένων εργασιών, σε σχέση με τον συμβατικά προβλεπόμενο χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία έχει ήδη καταθέσει αιτήματα αποζημίωσης που αφορούν καθυστερήσεις μέχρι και τον Απρίλιο, τα οποία δεν έχουν ακόμα εξεταστεί. Ενώ έχει ήδη αποζημιωθεί με 7,9 εκατ. ευρώ (και υποβάλλει νέα αιτήματα αποζημίωσης) για την επέκταση προς Καλαμαριά. Με δεδομένο ότι η Ακτωρ εκτιμά πως χρειάζεται μια διετία για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου, αφ’ ης στιγμής της παραδοθεί ο χώρος (η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και πρέπει να μεσολαβήσει και η ανασκαφή του στρώματος κάτω από αυτά), θεωρείται πλέον δεδομένο ότι το έργο δεν μπορεί να είναι έτοιμο στο τέλος του 2023. Επομένως θα ακολουθήσει τουλάχιστον ακόμα μία διετία αιτημάτων αποζημίωσης.

kathimerini.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ