2022-02-02 17:52:20
Φωτογραφία για Τα γρήγορα τρένα της Γαλλίας είναι κάτι που οι Αυστραλοί μπορούν μόνο να ονειρεύονται
Κάθε φορά που τίθεται το θέμα ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, ξέρετε ότι είναι ώρα εκλογών στην Αυστραλία.

Ο ηγέτης των Εργατικών Anthony Albanese ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ένα γρήγορο τρένο μεταξύ Σίδνεϊ και Νιούκαστλ θα ήταν προτεραιότητα της κυβέρνησης των Εργατικών, ως ένα πρώτο βήμα προς τη σύνδεση μεγάλων πόλεων από το Μπρίσμπεϊν στη Μελβούρνη. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Πολ Φλέτσερ, είπε ότι θα ήταν "πολύ ακριβό".

Της Λι Τουλοχ

Αυτός ο χορός κρατάει δεκαετίες. Μια κοινοπραξία προτείνει ένα σχέδιο ή ένα πολιτικό κόμμα στέλνει έναν χαρταετό, το αντίθετο κόμμα τον απορρίπτει, η ιδέα αρέσει στο κοινό, υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και μια χορωδία διαφωνούντων ανακοινώνει ότι είναι πολύ ακριβό. Είναι σαν ένα επεισόδιο της Utopia . 

Όχι μόνο είναι γρήγορα, τα τρένα υψηλής ταχύτητας της Γαλλίας είναι άνετα, άνετα και σε καλές τιμές. Φωτογραφία: iStock


Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται στις τεράστιες αποστάσεις στη χώρα μας, που απαιτούν μια πολύ δαπανηρή χάραξη σιδηροδρομικών γραμμών - είναι 1600 χιλιόμετρα μεταξύ Μπρίσμπεϊν και Μελβούρνης - και η έλλειψη μεγάλων πόλεων κατά μήκος της γραμμής για να υποστηρίξουν το κόστος. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό και ότι είναι απίθανο να συμβεί χωρίς τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

Τον περασμένο μήνα οδήγησα ένα από τα τρένα ταχείας TGV της Γαλλίας από τις Κάννες στο νότο μέχρι το Παρίσι στο βορρά. Λατρεύω αυτά τα τρένα. Έχω διασχίσει τη Γαλλία μέσα σε αυτά όλα αυτά τα χρόνια. Όχι μόνο είναι γρήγορα (από τις Κάννες προς το Παρίσι, 937 χιλιόμετρα, χρειάστηκαν λίγο περισσότερες από πέντε ώρες), είναι άνετα, άνετα και σε καλές τιμές.

Αγόρασα το εισιτήριο απευθείας από τον ιστότοπο του γαλλικού εθνικού σιδηροδρόμου SNCF πριν φύγω από την Αυστραλία. Είχα μια επιλογή από 13 τρένα την ημέρα. Ένας ναύλος για την κατηγορία Premiere μου κόστισε 95 € (149 $). Υπάρχουν όλα τα είδη καρτών επιβράβευσης, συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων για ηλικιωμένους, εάν επιλέξετε να επενδύσετε σε μία.

Το εισιτήριό μου ήταν στο τηλέφωνό μου μέσω κωδικού QR, όπως και το πιστοποιητικό εμβολιασμού με υγειονομικό πάσο, απαραίτητο για είσοδο σχεδόν οπουδήποτε στη Γαλλία τώρα. Οι Κάννες είναι ένας μικρός σταθμός στη διαδρομή Μόντε Κάρλο-Μασσαλία, οπότε μπήκα κατευθείαν στο σταθμό από το δρόμο και στο τρένο. Βολικά, ένας χάρτης με όλα τα βαγόνια και τη θέση τους στο τρένο είναι αναρτημένος στην πλατφόρμα, οπότε ήξερα ότι ήμουν στο μπροστινό μέρος του τρένου για επιβίβαση.

Καθώς το τρένο ήταν διώροφο και ταξίδευα μόνος μου με αποσκευές, είχα προεπιλέξει μια θέση στο κάτω κατάστρωμα. Υπήρχε αρκετός χώρος αποσκευών, στην είσοδο της άμαξας και πίσω από τη θέση μου μπροστά. Το κάθισμα ήταν φαρδύ και βελούδινο, ρυθμιζόμενο, με μεγάλο πτυσσόμενο τραπέζι. Όταν ένας ταξιδιώτης ήρθε στη Μασσαλία και κάθισε απέναντί ​​μου, είχαμε άφθονο χώρο για τα πόδια μεταξύ μας.

Το δωρεάν Wi-Fi στο τρένο ήταν εξαιρετικό. Μέσω του ιστότοπου, θα μπορούσα να προπαραγγείλω γεύματα από το αυτοκίνητο του εστιατορίου και ένα ταξί για να με πάρει στο Gare de Lyon στο Παρίσι. Το τοπίο ήταν υπέροχο κατά μήκος της Κυανής Ακτής, καθώς βρισκόταν στην ενδοχώρα, όπου η ηλιόλουστη ακτή αντικαταστάθηκε από πασπαλισμένα με χιόνι δάση και αγροκτήματα.

Γιατί κάποιος να επιλέξει να πετάξει; Είχα αποφύγει όλο το καταθλιπτικό χάος των γραμμών του αεροδρομίου, τους ελέγχους ασφαλείας και τις καθυστερήσεις (το τρένο, ως συνήθως, ήταν στην ώρα του). Πιθανότατα θα χρειαζόμουν πέντε ώρες για να πετάξω από το αεροδρόμιο της Νίκαιας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών και ενός πρόωρου check-in λόγω των κανόνων του COVID-19.

Οι Ευρωπαίοι έχουν πολλές επιλογές από αυτή την άποψη. Τα ισπανικά και ιταλικά τρένα είναι εξίσου άνετα από την εμπειρία μου. Όταν το σουηδικό flygskam ή η ντροπή πτήσης, το κοινωνικό κίνημα κατά των πτήσεων έγινε πράγμα το 2018, τα ταξίδια με τρένο σημείωσαν άνθηση σε αυτό το μέρος του κόσμου. Τα σιδηροδρομικά ταξίδια εκπέμπουν περίπου 80 τοις εκατό λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα παρόμοιο ταξίδι με αεροπλάνο. Τα ηλεκτρικά τρένα που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμη πιο αποδοτικά (οι Ολλανδικοί Σιδηρόδρομοι βασίζονται εξ ολοκλήρου στην αιολική ενέργεια από το 2017).

Στην Αυστραλία δεν έχουμε αυτή την επιλογή. Ένα Χριστούγεννα πριν από χρόνια, πήρα το παλιό Southern Aurora από το Σίδνεϊ στη Μελβούρνη. Θυμάμαι ότι είχε ένα γκαζίλιον στάσεις, για να μπορεί να εξυπηρετεί όλα τα αγροτικά κέντρα. Το ταξίδι κράτησε πάνω από 12 ώρες. Σαράντα χρόνια αργότερα, η υπηρεσία XPT στα 160 km/h διαρκεί μόνο μία ώρα λιγότερο.

Υποθέτω ότι είναι πολύ αργά για να θρηνήσουμε για τις αποφάσεις που δεν ελήφθησαν από διαδοχικές αυστραλιανές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Οικονομικά, ένα νέο σιδηροδρομικό σύστημα θα είναι ένα μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας. Η κατασκευή τέτοιων τεράστιων υποδομών, που περιλαμβάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα χάλυβα, μπορεί να μην είναι ούτε περιβαλλοντικά συμφέρουσα βραχυπρόθεσμα.

Αλλά μακροπρόθεσμα, πόσο υπέροχο θα ήταν να καθίσετε δίπλα σε ένα από αυτά τα μεγάλα παράθυρα του τρένου και να ονειρεύεστε καθώς η αγροτική Αυστραλία περνάει;

.traveller.com.au

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ