2022-03-04 10:18:44
Φωτογραφία για Τζενεράλι

 



Η εντυπωσιακή πολύχρωμη μαργαρίτα, για έντονο χρώμα σε ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές γλάστρες και παρτέρια.

Γενικά χαρακτηριστικά

Όπως μαρτυρά και η βοτανολογική του ονομασία (Pericallis x hybrida) πρόκειται για υβρίδιο που αναπτύχθηκε από δύο παρεμφερή είδη αυτοφυών στα Κανάρια νησιά,  απ΄όπου και η καταγωγή του (Pericallis cruenta + Pericallis lanata). Συχνά αναφέρεται και ως Cineraria, ορισμένοι βοτανολόγοι το συγκαταλέγουν στο ευρύ γένος Senecio, ενώ στην χώρα μας η πιο κοινή του ονομασία είναι Τζενεράλι ή Τζενεράλια.

Ετήσια καλλωπιστική πόα γρήγορης σχετικά ανάπτυξης, με ύψος 30-50cm. 

Διαθέτει καρδοειδή σκληρά φύλλα με ανάγλυφη-τραχιά υφή και άνθη σύνθετα, μονόχρωμα, δίχρωμα ή και τρίχρωμα ανάλογα με την ποικιλία, σε αποχρώσεις λευκό, ροζ, κόκκινο, μπλε, μωβ, μπορντώ, που εμφανίζονται στην κορυφή του φυτού σε σχηματισμό "ομπρέλλας" σχεδόν καλύπτοντας το φύλλωμα και δίνουν τόσο στο ίδιο το φυτό όσο και στο σημείο που θα τοποθετηθεί πολύ όμορφη όψη.


Μπορεί να καλλιεργηθεί τόσο σε δοχεία φύτευσης όσο και σε ημισκιερά παρτέρια, ευδοκιμεί ικανοποιητικά στην σκιά ψηλότερων φυτών ή δέντρων και συνδυάζεται ιδανικά με άλλα πρώϊμης ανθοφορίας είδη όπως οι Πανσέδες ή ο Άλυσσος. 

Κατάλληλο τόσο για μεμονωμένες όσο και μαζικές φυτεύσεις και πολύ εντυπωσιακή όψη αποκτούν σημεία που θα φυτέψετε συγκεντρωμένα φυτά διαφορετικής απόχρωσης. 

Φροντίδα

Χώμα: Λόγω της έντονης ανθοφορίας του έχει ανάγκη από έδαφος πλούσιο σε συστατικά. Χρησιμοποιείστε για το Τζενεράλι ένα πλήρως εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Ανήκει στα ευαίσθητα φυτά τόσο στις υψηλές όσο και στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η ανάπτυξή του προϋποθέτει ότι θα είναι προστατευμένο από την απευθείας έκθεση στον ήλιο. Επιλέξτε για το Τζενεράλι ημισκιερά ή σκιερά σημεία, προστατευμένα και από τα έντονα ρεύματα θερμού ή ψυχρού αέρα. 

Πότισμα:  Έχει ανάγκη από διαρκή υγρασία και ταυτόχρονα πολύ καλή αποστράγγιση. 

Το χώμα του θα πρέπει μόνιμα να διατηρείται ελαφρά νωπό, σε ένα βάθος 3-4cm, αλλά όχι στο σύνολό του διαρκώς μουσκεμένο, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το σάπισμα των ριζών. 

Χρειάζεται πότισμα κάθε 2-3 ημέρες από την εποχή που οι θερμοκρασίες επανέρχονται στα κανονικά επίπεδα γύρω στους 20°C ενώ στο διάστημα του καλοκαιριού ακόμη και καθημερινά. 

Το πιο αποτελεσματικό πότισμά του γίνεται με σταγόνες (αυτόματο πότισμα) ενώ για να διατηρήσετε την υγρασία μπορείτε να καλύψετε το χώμα του με χαλίκι, φλοιό δέντρου κλπ. 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα, παρά μόνο αφαίρεση τυχόν ξερών βλαστών-φύλλων. Και το κόψιμο των λουλουδιών όταν αυτά μαραίνονται ενισχύει ιδιαίτερα την ανθοφορία του. 

Λίπανση: Ανήκει στα καλλωπιστικά που δύσκολα προσφέρει έντονη και παρατεταμενη ανθοφορία χωρίς την χρήση ενισχυτικού λιπάσματος.  Χρησιμοποιείστε ένα πλήρες λίπασμα καλλωπιστικών κάθε 15-20 ημέρες από την αρχή της άνοιξης έως το φθινόπωρο, εκτός των διαστημάτων του καλοκαιριού που επικρατούν συνθήκες καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Το Τζενεράλι ανθίζει από το τέλος του χειμώνα - αρχές της άνοιξης και σχεδόν έως τα μέσα του καλοκαιριού. Σε περιοχές με πολύ ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και έντονη υγρασία, η ανθοφορία του μπορεί να παραταθεί ακόμη περισσότερο.

Αν και πρόκειται για ετήσιο φυτό αν μετά την ολοκλήρωση της ανθοφορίας κοπεί σχεδόν στο σύνολό του το επίγειο τμήμα την επόμενη περίοδο πιθανό να αναπτυχθεί ξανά, αρκεί στην διάρκεια του χειμώνα να προστατευτεί από τον παγετό και τις γενικά χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται κυρίως με σπόρους, αφού η διαδικασία των μοσχευμάτων συνήθως δεν είναι είναι επιτυχής. 

Οι σπόροι φυτεύονται προς το τέλος του χειμώνα σε σπορείο σε εσωτερικό χώρο όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από του 18-20°C. Σε  1-2 εβδομάδες οι σπόροι βλασταίνουν και από τα μέσα Απριλίου τα νέα φυτά μπορούν να μεταφυτευθούν σε μεγαλύτερες γλάστρες ή σε παρτέρια, όπου και θα ανθοφορήσουν τον επόμενο χρόνο. 

Είναι, γενικά, από τα πιο εντυπωσιακά είδη καλλιεργήσιμης μαργαρίτας, κυρίως λόγω του συμπαγούς του σχήματος και της ποικιλίας απόχρωσης των λουλουδιών, και από το τέλος του χειμώνα θα βρείτε στα φυτώρια έτοιμα αναπτυγμένα φυτά Τζενεράλιας για να προσθέσετε πολύ έντονο χρώμα στον κήπο ή το μπαλκόνι σας. 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ