2022-03-05 12:40:39
Φωτογραφία για Εισβολή Ουκρανία: Τα τρένα προς τη Φινλανδία είναι γεμάτα με Ρώσους – Τελευταία ευκαιρία να φύγουν προς τη Δύση
Πολλοί άνθρωποι «δεν αισθάνονται ασφαλείς, ξέρουν ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη από εδώ και πέρα, και επίσης πολλοί άνθρωποι από ηθική άποψη δεν αντέχουν να μείνουν», είπε η 37χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο

ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΙΤΖΗ

Εισβολή Ουκρανία: Είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα δρομολόγια από τη Ρωσία προς την ΕΕ: τα τρένα προς τη Φινλανδία είναι γεμάτα με Ρώσους που φοβούνται ότι τώρα είναι η τελευταία τους ευκαιρία να ξεφύγουν από τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, το δρομολόγιο των 6:40 π.μ. από την Αγία Πετρούπολη ήταν γεμάτο από Ρώσους επιβάτες, καθώς έμπαινε στον σταθμό του Ελσίνκι την Πέμπτη. «Αποφασίσαμε με τις οικογένειές μας να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν είναι σαφές ποια θα είναι η κατάσταση σε μια εβδομάδα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μοσχοβίτισσα Polina Poliakova καθώς οδήγησε τη βαλίτσα της στην πλατφόρμα 9.


Το ταξίδι «είναι δύσκολο τώρα γιατί όλα ακυρώνονται», πρόσθεσε η Beata Lukhtanova, η φίλη της που σπουδάζει μαζί της στο Παρίσι, όπου κατευθυνόταν το ζευγάρι.

Το τρένο εξπρές Allegro που συνδέει την Αγία Πετρούπολη με τη Φινλανδική πρωτεύουσα είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ανοιχτή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Είναι, επομένως, ένας από τους λίγους εναπομείναντες τρόπους εξόδου από τη χώρα μετά το εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα. «Τα τρένα που έρχονται από την Αγία Πετρούπολη στο Ελσίνκι είναι πλέον γεμάτα για τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Topi Simola, ανώτερος αντιπρόεδρος της Φινλανδικής σιδηροδρομικής εταιρείας VR.

Είπε ότι ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε το Σάββατο, δύο ημέρες αφότου η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Από τότε, τα κίνητρα των ανθρώπων να ταξιδεύουν με το δρομολόγιο 3,5 ωρών δύο φορές την ημέρα φαίνεται να έχουν αλλάξει, είπε ο Σιμόλα. «Μπορούμε να δούμε από τις αποσκευές που μεταφέρουν ότι οι άνθρωποι μετακομίζουν κάπου αλλού, βασικά μετακινούνται για τα καλά». –

‘Είμαστε τυχεροί’ – Το τρένο Allegro για το Ελσίνκι, ωστόσο, είναι ανοιχτό μόνο σε λίγους εκλεκτούς. Η Ρωσία ορίζει ότι οι επιβάτες πρέπει να είναι Ρώσοι ή Φινλανδοί πολίτες, απαιτείται βίζα και οι επιβάτες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid, όχι τη δόση Sputnik που χορηγείται πιο συχνά στη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι επιβάτες είναι Ρώσοι που ζουν ή εργάζονται στην Ευρώπη, όπως η 14χρονη Μαρία και η μητέρα της Σβετλάνα, που πήραν τρένο την τελευταία στιγμή για τη Φινλανδία μετά την ακύρωση της πτήσης τους την Κυριακή για την επιστροφή στην Αυστρία, όπου ζουν. «Όλοι έλεγαν «δεν ξέρω τι να κάνω», είπε η Μαρία στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρώτα σκεφτήκαμε ότι πρέπει να ταξιδέψουμε μέσω της Τουρκίας, αλλά είναι πολύ πιο ακριβό από τη Φινλανδία, οπότε είμαστε τυχεροί».

Η VR, η οποία εκμεταλλεύεται την υπηρεσία σε συνεργασία με τους ρωσικούς σιδηροδρόμους, επιδιώκει να ανοίξει την υπηρεσία στους κατόχους διαβατηρίων της ΕΕ και να αυξήσει τη χωρητικότητα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ΕΕ ακόμα στη Ρωσία και υποθέτουμε ότι πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε ο Σιμόλα.

«Απελπισμένοι» να φύγουν

Από την έναρξη της εισβολής, μεγάλος αριθμός Ρώσων αναφέρεται ότι προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, ανησυχώντας ότι τα σύνορα θα κλείσουν άμεσα και για τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων.

«Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε πανικό», είπε η Ντάρια, που έφτασε στο Ελσίνκι μια ή δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, για να συνεχίσει τις σπουδές της.

«Ξέρω μερικούς ανθρώπους που είναι πολύ απελπισμένοι αυτή τη στιγμή να πάνε στο εξωτερικό», είπε η Έλενα, μια Ρωσίδα που ζει και εργάζεται στη Φινλανδία και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το πλήρες όνομά της.

Η Έλενα επισκεπτόταν την πατρίδα της τη Μόσχα όταν ξεκίνησε η επίθεση στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη και άλλαξε την πτήση της για να επιστρέψει στη Φινλανδία την ίδια μέρα, ενώ έγινε μία από τις τελευταίες που ταξίδεψαν πριν παγώσουν οι πτήσεις προς την ΕΕ. Πολλοί άνθρωποι «δεν αισθάνονται ασφαλείς, ξέρουν ότι η οικονομική κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη από εδώ και πέρα, και επίσης πολλοί άνθρωποι από ηθική άποψη δεν αντέχουν να μείνουν», είπε η 37χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ τα τρένα έξω από τη Ρωσία έχουν εξαντληθεί, η υπηρεσία επιστροφής από το Ελσίνκι στην Αγία Πετρούπολη έχει πληρωθεί μόνο κατά 30%, είπε ο Σιμόλα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν σκοπεύω να επιστρέψω στη Ρωσία σύντομα, αυτό είναι σίγουρο», είπε η Έλενα.

Αλλά πρόσθεσε ότι παρά τις δυσκολίες εκεί, «είναι αδύνατο να το συγκρίνουμε με τη φρίκη που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία».

healthweb.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ