2022-03-06 11:41:37
Φωτογραφία για Επτά ρουπίες
του αναπλ. καθηγητή του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ Κ. Τσακμακίδη

Ο μεγάλος, Ινδός, νομπελίστας φυσικός C. V. Raman, γνωστός για τη μέθοδο φασματοσκοπίας που φέρει το όνομά του, μετά τη συνταξιοδότησή του θέλησε να ανοίξει ένα ερευνητικό Ινστιτούτο στην πόλη Μπανγκαλόρ. Έτσι, μία μέρα ανάρτησε μία διαφήμιση στις εφημερίδες για την πρόσληψη τριών φυσικών. Εμφανίστηκαν πολλοί υποψήφιοι, σκεπτόμενοι ότι ακόμα κι αν δεν επιλεγούν θα έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία να συναντήσουν το φημισμένο νομπελίστα..

Στην προκαταρκτική επιλογή επιλέχθηκαν πέντε υποψήφιοι, και η τελική συνέντευξη επρόκειτο να ληφθεί από τον ίδιο τον Raman. 

Επιλέχθηκαν τελικά τρεις από τους πέντε. Την επόμενη μέρα ο Raman, καθώς έκανε μία βόλτα, βρήκε ένα νεαρό να περιμένει υπομονετικά να τον συναντήσει. Συνειδητοποίησε ότι ήταν ένας από τους υποψηφίους που δεν είχε επιλεγεί. Ο Raman τον ρώτησε ποιο ήταν το πρόβλημα, και ο νεαρός απάντησε ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης το γραφείο του Παν/μίου τον είχε πληρώσει 7 ρουπίες (ινδικό νόμισμα) επιπλέον από τα έξοδά του, και ήθελε να τις επιστρέψει. Ωστόσο, επειδή το γραφείο είχε κλείσει, δεν μπορούσαν να πάρουν πίσω το ποσό, και του ζήτησαν έτσι να το απολαύσει..


Ο νεαρός είπε στον Raman ότι δεν είναι σωστό για αυτόν να δεχτεί χρήματα που δεν του ανήκαν. Ο Raman του αποκρίθηκε ότι εφόσον θέλετε να επιστρέψετε τις επτά ρουπίες, μπορώ εγώ να τις μεταφέρω στο γραφείο. Αφού έκανε μερικά βήματα μπροστά, ζήτησε από τον νεαρό να τον συναντήσει την επόμενη ημέρα στις 10.30 π.μ. Ο νεαρός επιστήμονας χάρηκε που θα είχε την ευκαιρία να συναντήσει ξανά τον σπουδαίο αυτό άνθρωπο. Όταν συναντήθηκαν την επόμενη μέρα, ο Raman είπε στον νεαρό: «Προχθές απέτυχες στο τεστ φυσικής, εχθές όμως πέρασες ένα ακόμα πιο σημαντικό τεστ, της ειλικρίνειας. Έτσι, δημιούργησα μια άλλη θέση για σένα». Ο μικρός έμεινε έκπληκτος, αλλά ταυτόχρονα πολύ χαρούμενος που θα εντάσσονταν στο Ινστιτούτο.

Αργότερα, έγινε κι ο ίδιος νομπελίστας, το 1983. Ο νεαρός αυτός άνδρας ήταν ο μετέπειτα φημισμένος φυσικός Subrahmanyan Chandrashekhar. Έχει γράψει ένα βιβλίο για το πώς οι επτά ρουπίες άλλαξαν τη ζωή του! Έτσι, παραμένοντας ειλικρινής σ' όλη του την καριέρα, έγινε ένας πραγματικά σπουδαίος επιστήμονας. Αυτό που λείπει από το ταλέντο μπορεί τις περισσότερες φορές να αναπαραχθεί με σκληρή δουλειά, καθοδήγηση, και βοήθεια από άλλους, αλλά αυτό που λείπει από το χαρακτήρα και τις αξίες, σπάνια μπορεί να συμπληρωθεί. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο ο Αϊνστάιν είπε κάποτε: «Μην προσπαθείτε να είστε ένας άνθρωπος της επιτυχίας, αλλά πάντοτε ένας άνθρωπος αξίας».

Πηγή : Φυσικό Αθήνας facebook 
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ