2022-04-27 18:05:33
Φωτογραφία για Πώς προχωρούν οι εργασίες του Μετρό στην Αθήνα (φωτο)
TBM Κατεχάκη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις πρόδρομες εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό (τμήμα Άλσος Βεΐκου – Γουδή) στα περισσότερα εργοτάξια του έργου.

Ενώ βέβαια οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο στα δύο άκρα της γραμμής (και έχουν ολοκληρωθεί στο εργοτάξιο του Φρέαρ ΓΝΑ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μετροπόντικες του έργου, αλλού δεν έχουν ξεκινήσει με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το σταθμό στην πλατεία Εξαρχείων, με την κυβέρνηση όμως να επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού.

Τον περασμένο μήνα η Αττικό Μετρό ενέκρινε τη σύναψη της 4ης επιμέρους σύμβασης με την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ για τις πρόδρομες εργασίες (αρχαιολογικά και μετατοπίσεις δικτύων), ένα μήνα μετά την υπογραφή της 3ης, συνολικής αξίας 4.610.000 ευρώ προ ΦΠΑ και με διάρκεια 6 μηνών.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η απαλλοτρίωση ακινήτων, με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κα κηρύσσει πριν λίγες εβδομάδες την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων εκτάσεων συνολικού εμβαδού 310,99 m2 για την κατασκευή του σταθμού Ζωγράφου με κόστος 452.000 ευρώ.


Στην ίδια περιοχή, την αντίδραση του Δήμου συναντά η κατασκευή των σταθμών Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή με τη δημαρχιακή αρχή να εκφράζει (εκ των υστέρων) αντιδράσεις στις μελέτες των σταθμών κάνοντας λόγο για απομείωση της αξίας των ιδιοκτησιών των δημοτών, ζητώντας από την Αττικό Μετρό αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο και προειδοποιώντας για προσφυγή στα δικαστήρια. Από τη μεριά της Αττικό Μετρό, η απάντηση ήταν πως οι μελέτες είχαν οριστικοποιηθεί το 2017 όταν και έγινε η δημοπράτηση του έργου, και εκ των υστέρων δεν είναι δυνατό να γίνει κάποια τροποποίησή τους.

TBM Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στ. Κυψέλη / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μεταφυτεύσεις: Η Αττικό Μετρό Α.Ε. συνεχίζοντας την προσπάθεια για την αύξηση του ισοζυγίου πρασίνου της πόλης συνεχίζει τη μεταφύτευση 129 δέντρων στο Δήμο Γαλατσίου.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Στ. «Άλσος Βεΐκου» θα μεταφυτευτούν ακακίες, γιακαράντες, χαρουπιές, νεραντζιές, πλατάνια, κορομηλιές, κερλετέριες, ροδιές και μουριές στα πλησιέστερα παρτέρια και στις πλατείες Μπελογιάννη και Αποστόλου Σάντα. Στην περιοχή του Στ. «Γαλάτσι» τα δέντρα θα μεταφυτευτούν στα κοντινά πεζοδρόμια και παρτέρια. Στη θέση του Στ. «Ελικώνος» θα μεταφυτευτούν στα παρτέρια του Δημαρχείου, στο Παλαί καθώς και στο Άλσος Βεΐκου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις στο Δήμο Αθηναίων και θα ξεκινήσουν και στους άλλους Δήμους που φιλοξενούν τη γραμμή 4Α, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών.ΤΒΜ Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Εργοταξιακές εγκαταστάσεις: Εργοταξιακές περιφράξεις τοποθετήθηκαν στο νέο εργοτάξιο για την κατασκευή του Στ. «Καισαριανή» και του Στ. «Κυψέλη».

Υλοποιήθηκαν νέες εργοταξιακές περιφράξεις επί της οδού Κ. Παλαμά στο εργοτάξιο του Στ. «Ακαδημία» καθώς και επί της πλατείας Μανδηλαρά για την κατασκευή της ανατολικής εισόδου του Στ. «Άλσος Βεΐκου».Στ. Άλσος Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις/Μετατόπιση Δικτύων: Τοποθετήθηκαν πινακίδες σήμανσης για την εφαρμογή της Α’ φάσης κυκλοφοριακής ρύθμισης στο Φρέαρ Βεΐκου. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση τοιχίου αντιστήριξης πρανούς του Άλσους και για την παράκαμψη διδύμων αγωγών ύδρευσης Φ900 της ΕΥΔΑΠ.ΤΒΜ Βεΐκου / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Αρχαιολογικές εργασίες: Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων στους Σταθμούς «Ακαδημία», «Κολωνάκι», «Άλσος Βεΐκου» και «Δικαστήρια».

Επίσης, ξεκίνησαν και αρχαιολογικές διερευνητικές τομές και στον Στ. «Ελικώνος» καθώς και στις νέες εργοταξιακές εγκαταστάσεις του Στ. «Καισαριανή» και του Στ. «Κυψέλη».Ακαδημία / Αττικό Μετρό Α.Ε.

Μετακίνηση Αγαλμάτων/Έργων Τέχνης: Συσκευάστηκαν και αποθηκεύτηκαν προσωρινά εντός του εργοταξιακού χώρου του Στ. «Κολωνάκι» οι πέντε προτομές που υπήρχαν στην πλατεία καθώς ο κίονας του Κολωνακίου. Ο μαρμάρινος κίονας είναι ο μόνος που θα παραμείνει στο εργοτάξιο για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες κατασκευής του ομώνυμου Σταθμού καθ’ υπόδειξη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Στον Στ. «Ακαδημία» ολοκληρώθηκε η εργασία μετακίνησης των σπαραγμάτων μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών από τον εργοταξιακό χώρο, στον χώρο πρασίνου βόρεια του κτηρίου του πρώην Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

athenstransport.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ