2022-05-09 09:53:08
Φωτογραφία για Συντάξεις: Έκδοση 78.000 εκκρεμών αποφάσεων μέχρι Ιούλιο - Ποια η μεγάλη παγίδα
Μαζική έκδοση 78.000 εκκρεμών συντάξεων ξενικά άμεσα από τον ΕΦΚΑ με στόχο να έχουν πληρωθεί όλες ως τον Ιούλιο.

Οι συντάξεις αυτές είναι οι πρώτες που θα βγουν με τις διαδικασίες-εξπρές που προβλέπουν τα άρθρα 48-54 του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Εργασίας (ν. 4921/2022) και προέρχονται από αιτήσεις ασφαλισμένων που ήταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μέχρι τον Μάρτιο του 2022 και πολλές εξ αυτών σε κατάσταση αναμονής ως και 3 έτη!

Κώστας Κατίκος

Από αυτή την κατηγορία ξεκινά η έκδοση συντάξεων-εξπρές με εντολή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και σχετική εγκύκλιο του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, προς τις υπηρεσίες του Φορέα για την «άμεση έκδοση» των αποφάσεων βάσει των υπαρχόντων στοιχείων που εμπεριέχονται στις αιτήσεις και με διακοπή της αλληλογραφίας μεταξύ των Ταμείων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας είναι «συντάξεις εμπιστοσύνης», γιατί βασίζονται (ελλείψει άλλων στοιχείων που καθυστερούν) στην αλήθεια των δηλούμενων στοιχείων από τους ασφαλισμένους.


Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η έκδοση των συντάξεων «fast track» για τις αιτήσεις που υποβάλλονται από 1ης Απριλίου 2022 και μετά εντός 3 μηνών, με τη χρήση των στοιχείων που υπάρχουν καταχωρισμένα στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, στην ΕΑΠ, στο ΔΑΥΚ ή άλλα αρχεία για την εξακρίβωση του χρόνου ασφάλισης. Οσες δεν βγουν εντός του 3μήνου λόγω αδυναμίας εξακρίβωσης του χρόνου ασφάλισης θα εκδίδονται με βάση τις δηλώσεις των ασφαλισμένων.

Ελεγχοι

Και στις δύο κατηγορίες, δηλαδή τις εκκρεμείς ως 31/3/2022 και τις νέες από 1ης/4/2022 και μετά αιτήσεις, ο έλεγχος για την ορθότητα των συντάξεων με βάση τα στοιχεία που δηλώνουν οι ασφαλισμένοι θα γίνεται εκ των υστέρων.

Για τις συντάξεις με αίτηση ως 31/3/2022, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνει μέσα σε μία 10ετία αφότου πληρώθηκαν, οπότε και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν το χρόνο ασφάλισης που δήλωσαν στην αρχική τους αίτηση.

Για τις συντάξεις που αφορούν σε αιτήσεις από 1ης/4/2022, ο έλεγχος θα γίνεται εντός 3ετίας και όχι πέραν μιας 5ετίας από την ημερομηνία έκδοσης.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η εξάλειψη του «στοκ» των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων εντός του καλοκαιριού και η έκδοση των νέων συντάξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι υπάλληλοι του Φορέα από όλα τα κατά τόπους παραρτήματα καλούνται να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες για την ταχεία απονομή συντάξεων:

1 Να αναστείλουν κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση στοιχείων που αφορούν στις αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες είχαν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις: α) Με βάση τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα ΑΤΛΑΣ ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και β) με τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

2 Να εκδώσουν αμέσως εγκριτική συνταξιοδοτική απόφαση με βάση τα διαθέσιμα ασφαλιστικά στοιχεία. Ο έλεγχος που θα γίνει μετά την έκδοση της πράξης απονομής συντάξεων με ταχείες διαδικασίες (άρθρο 49 του Ν. 4921/2022) δεν είναι δειγματοληπτικός, αλλά περιλαμβάνει όλες τις συντάξεις της κατηγορίας αυτής. Στις περιπτώσεις που με βάση το ηλεκτρονικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι εισηγητές θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις.

3 Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου και αίτηση για αντικατάστασή του, η έκδοση της σύνταξης δεν θα αναμένει την έκδοση νέου βιβλιαρίου, αλλά θα γίνεται στη βάση των στοιχείων που έχουν, δηλαδή στην αίτηση συνταξιοδότησης.Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 γίνονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.Ως εισφορές για τον ασφαλιστικό χρόνο που έχει δηλωθεί από τον ασφαλισμένο χωρίς τεκμηρίωση θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστεί.Για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την 1η Απριλίου 2022 και μετά, εάν δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης (πλην των οφειλετών και των συντάξεων που προϋποθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας), εφαρμόζεται η διαδικασία «fast track», που προβλέπει είτε απορριπτική απόφαση είτε έκδοση σύνταξης με τα διαθέσιμα στοιχεία ασφάλισης στο σύστημα ΑΤΛΑΣ ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ και με τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά, με προσκόμιση στοιχείων εντός δεκαπέντε ημερών από την αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ. Πρακτικά οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2022, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση τριμήνου για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από την 1η Απριλίου 2022 και μετά. Εάν από τον έλεγχο αποκαλυφθεί ότι δεν επαρκεί ο χρόνος ασφάλισης που δηλώθηκε για την απονομή σύνταξης ή ότι απονεμήθηκε σύνταξη για μεγαλύτερο χρόνο από τον πραγματικό, ο συνταξιούχος θα επιστρέφει για 3 ή 10 έτη όλες τις συντάξεις που πήρε ή τα τυχόν επιπλέον ποσά σύνταξης που πληρώθηκε χωρίς να τα δικαιούται από τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης. Αν όμως ο ασφαλιστικός χρόνος που έχει ληφθεί υπόψη για την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης είναι μεγαλύτερος από τον πραγματικό χρόνο μέχρι 2 έτη και ο ασφαλισμένος αποδεχτεί να τον εξαγοράσει, τότε δεν θα κόβεται η σύνταξη.

eleftherostypos.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ