2022-05-29 17:23:35
Φωτογραφία για Με τρένα υψηλής ταχύτητα: «Βερολίνο-Παρίσι» σε επτά ώρες .
Δρομολόγια με σιδηροδρομικά Μέσα υψηλής ταχύτητας αποτελούν την τελευταία προσπάθεια των εταιρειών να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες, που προτιμούν το αεροπλάνο, λόγω της γρήγορης μετακίνησης 

Ο ανταγωνισμός μεταξύ σιδηροδρομικών και αεροπορικών εταιρειών έχει οδηγήσει σε ένα μπρα ντε φερ, όχι δύναμης, αλλά «ταχύτητας» στην προσπάθεια να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν τα αεροπορικά Μέσα, λόγω του ότι με αυτά φτάνουν στον προορισμό τους γρηγορότερα. 

Ετσι, οι γαλλική εταιρεία SNCF και η γερμανική Deutsche Bahn δήλωσαν ότι στους επόμενους μήνες θα εκτελείται καθημερινό δρομολόγιο μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου με γερμανικά τρένα υψηλής ταχύτητας ICE, ώστε οι δύο πρωτεύουσες, που απέχουν περισσότερο από 700 μίλια μεταξύ τους, να βρεθούν «πιο κοντά σε απόσταση». 

Η γραμμή θα συνδέει το Gare de l’Est στο Παρίσι με το Hauptbahnhof του Βερολίνου και το δρομολόγιο θα πραγματοποιείται μέσω Φρανκφούρτης. 


Η διαδρομή θα διαρκεί επτά ώρες, μειώνοντας, τουλάχιστον, κατά δύο ώρες την σημερινή, η οποία φτάνει –ή και ξεπερνάει- τις εννέα ώρες. 

Οι εταιρείες στην Γερμανία αναμένεται να μειώσουν περαιτέρω τον χρόνο το 2025. Τα εισιτήρια για το υπάρχον δρομολόγιο «Βερολίνο-Παρίσι» ξεκινούν από 200€, αλλά η τιμή των εισιτηρίων των δρομολογίων με συρμούς υψηλής ταχύτητας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Μέσα στο 2022 η Γαλλία λειτούργησε και ένα νέο δρομολόγιο «Παρίσι-Νίκαια» και η Γερμανία σκέφτεται σοβαρά «να βάλει μπρος» ένα δίκτυο 40 νυχτερινών γραμμών, με τρένα που θα διαθέτουν κουκέτες για ύπνο, το οποίο θα εκτείνεται μέχρι το Εδιμβούργο και τη Γλασκόβη. 

Οι γραμμές εξπρές έρχονται μετά την επαναλειτουργία, γενικότερα, των νυχτερινών δρομολογίων σε όλο τον κόσμο, μια τάση η οποία είχε, σχεδόν, εξαφανιστεί την δεκαετία του 1990 με την άνοδο των φθηνών αεροπορικών ταξιδιών. 

Οι διασυνοριακές σιδηροδρομικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας απογειώθηκαν με το άνοιγμα το 1994 του Eurostar μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Βρυξελλών, αλλά έχουν ανασταλεί από πολλά εθνικά δίκτυα. 

Για να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες που προτιμούν τα αεροπορικά ταξίδια και να ανταγωνιστούν τις αεροπορικές εταιρείες, οι ευρωπαϊκά κράτη και η Επιτροπή της ΕΕ προσπαθούν να αμβλύνουν τα πρακτικά εμπόδια στα διασυνοριακά ταξίδια με τρένο, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης ενός κεντρικού συστήματος κρατήσεων. Πέρυσι, η Γαλλία πίεσε τις αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις μεταξύ πόλεων που συνδέονται σιδηροδρομικά σε λιγότερο από δυόμισι ώρες. 

Η Αυστρία ακολούθησε το παράδειγμα, καταργώντας τις πτήσεις 50 λεπτών των αυστριακών αεροπορικών εταιρειών μεταξύ Βιέννης και Σάλτσμπουργκ, αφού το ταξίδι με το τρένο διαρκεί τρεις ώρες.

  Protagon.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ὁ παραλογισμός τῆς ἔχθρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ὁ παραλογισμός τῆς ἔχθρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ