2022-06-06 09:53:11
Φωτογραφία για Προσαρμόζονται οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές στις νέες αυξημένες τιμές της ενέργειας
Με τις τιμές της ενέργειας να σημειώνουν νέα υψηλά ρεκόρ τον Μάιο, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις για να διατηρήσουν υπό έλεγχο το κόστος τους. Οι προσαυξήσεις έχουν γίνει αναπόφευκτες, η απόδοση γίνεται ο κανόνας και σε ορισμένες χώρες είναι πιο ελκυστικό να λειτουργεί μια ατμομηχανή ντίζελ παρά μια ηλεκτρική.

Της Majorie van Leijen

Ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν απότομα το 2022. Η απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές της ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό έχει αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων, αλλά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζεται άμεσα με την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Ο κλάδος των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών αντιμετωπίζει τις συνέπειες και των δύο.

Πρώτη φορά στην ιστορία μας


«Είναι η πρώτη φορά στα 30 χρόνια ιστορίας μας που έπρεπε να προσαρμόσουμε τις τιμές μας στα μισά του έτους», λέει ο Martin Koubek από τη Metrans. Η εταιρεία, η οποία εκμεταλλεύεται αλλά και στόλο τρένων σε όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε μια επιπλέον χρέωση σε όλες τις μεταφορές της την 1η Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της έλξης στο σιδηρόδρομο.

«Αυτό χρειαζόταν, γιατί δεν ήταν πλέον δυνατό να απορροφηθούν οι υψηλές τιμές. Περιμέναμε πολύ καιρό για να το κάνουμε αυτό γιατί είμαστε αρκετά συντηρητικοί με αυτόν τον τρόπο. Συνήθως δεν αλλάζουμε τις τιμές μας στα μισά του χρόνου, αλλά δεν μπορούσαμε να το αποφύγουμε πια», εξηγεί.

ατμομηχανή Metrans

Διαφορετικά σε κάθε χώρα

Είναι δύσκολο να πούμε με αριθμούς τι είδους αύξηση αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς εξαρτάται από τη χώρα και τον τύπο μεταφοράς. Υπάρχουν όμως ανέκδοτα τριπλάσια ή τετραπλάσια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, γνωρίζει ο Luuk von Meijenfeldt, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας leasing ατμομηχανών NexRail. «Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυτή τη στιγμή αυξάνεται περισσότερο από την τιμή των καυσίμων».

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Γερμανία, είναι ακόμη πιο ελκυστικό αυτή τη στιγμή να λειτουργεί μια μονάδα ντίζελ παρά μια ηλεκτρική μονάδα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις βάζουν στο πλάι τις ηλεκτρικές τους μονάδες. Οι μονάδες ντίζελ είναι συχνά παλιές και δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό που βλέπετε είναι ότι η ενεργειακή απόδοση αρχίζει πλέον να παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή του τροχαίου υλικού», εξηγεί.

Στην Ουγγαρία, όπου οι αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο δραματικές, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έχουν συνειδητοποιήσει καλά την ανάγκη να είναι πιο αποτελεσματικές. «Λόγω του τετραπλασιασμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, κάθε απρογραμμάτιστη στάση, επιβράδυνση και επιτάχυνση λόγω αργού σήματος είναι πολύ πιο δαπανηρή για τις σιδηροδρομικές εταιρείες από ό,τι πριν», λέει η βιομηχανική ένωση Hungrail Magyar Vasúti Egyesület.

«Δυστυχώς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε περαιτέρω την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τιμής κατά είκοσι πέντε έως τριάντα τοις εκατό με βάση την τάση των πρώτων μηνών του 2022. Έτσι, μόνο το κόστος της ηλεκτρικής έλξης μπορεί να αντέξει μακριά το 22 τοις εκατό των εσόδων από τις πωλήσεις των εμπορευματικών σιδηροδρομικών εταιρειών».Ατμομηχανή στην Ουγγαρία

Ο ρόλος του σιδηροδρόμου

Από τη θετική πλευρά, ορισμένοι αναλυτές μεταφορών αναμένουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές ενέργειας θα προκαλέσουν δραματική μετατόπιση στις μεταφορές, με σημαντικούς νέους όγκους να μετακινούνται στους σιδηροδρόμους καθώς η νέα τεχνολογία επιτρέπει καλύτερη απόδοση και χαμηλότερες εκπομπές.

Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), συζήτησε τα οφέλη που μπορεί να αποφέρει ο σιδηρόδρομος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τόνισε τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει ο σιδηρόδρομος στον ενεργειακό τομέα και στο περιβάλλον. Με τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την παροχή πιο αποτελεσματικής κινητικότητας, οι σιδηροδρομικές μεταφορές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τοπικών ρύπων, καταλήγει.

railfreight.com

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ