2022-06-30 18:43:13
Φωτογραφία για Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιοι πρέπει να την κάνουν (βίντεο)



Σειρά διευκρινίσεων αναφορικά με την τέταρτη δόση εμβολίου έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών με φόντο τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η εισήγηση της περασμένης εβδομάδας.

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκινώντας την ενημέρωση, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με το σκεπτικό που ώθησε την Επιτροπή να προχωρήσει στη σύσταση για την τέταρτη δόση εμβολίου.

«Λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας αλλά και της μεγαλύτερης ανασοδιαφυγής και της χαλάρωσης των μέτρων, παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων (με κορονοϊό) που ευτυχώς λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών», σημείωσε αρχικά και τόνισε πως η σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών παραμένει αμετάβλητη.Η επιτροπή συνιστά να γίνει η τέταρτη δόση εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσους διαβιούν σε μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Συνιστά επίσης να γίνει σε άτομα ηλικίας 60 και άνω με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.


Για τον γενικό πληθυσμό, τα άτομα δηλαδή ηλικίας κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε πως τα δεδομένα για πρόσθετα οφέλη από την τέταρτη δόση εμβολίου με τα υπάρχοντα εμβόλια, είναι προσωρινά περιορισμένα.

«Ωστόσο, συνεκτιμώντας την ασφάλεια των εμβολίων, εισηγούμαστε να παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού εξατομικευμένα σε άτομα ηλικίας έως 59 ετών, εφόσον το επιλέξουν έπειτα από σύμφωνη ιατρική γνώμη».

Υποστήριξε δε πως «κύριος στόχος το εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Γι αυτό το λόγο πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού».

«Οι συστάσεις ποτέ δεν γίνονται εν κενώ. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα που θα θέλαμε για ισχυρή σύσταση δεν είναι προς το παρόν επαρκή», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που υπήρξαν σχετικά με τη σύσταση της επιτροπής και παρέθεσε τα αποτελέσματα ορισμών πρώιμων ερευνών για την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης.

Για τα εμβόλια νέας γενιάς

Για τα νέας γενιάς εμβόλια και σε ποια φάση βρίσκονται η κα Θεοδωρίδου απάντησε: «Υπάρχει μια προσδοκία και πεποίθηση ότι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε τα νέας γενιάς εμβόλια. Είναι ακόμα στο στάδιο κλινικής μελέτης και υπάρχει προβληματισμός για το ποια θα είναι πιο κατάλληλα και αν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Μέχρι να γίνουν και να εφαρμοστούν απαιτείται χρόνος και αν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο που προστατεύει σε μεγάλο ποσοστό είναι λάθος να περιμένουν για ένα καλύτερο εμβόλιο του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα. Μακάρι να το έχουμε».

themaygeias
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ