2022-09-05 17:44:17
Φωτογραφία για Δύο αλληλοκαλυπτόμενοι σπειροειδείς γαλαξίες
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (και όχι το James Webb) έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα με δυο αλληλοκαλυπτόμενους γαλαξίας. Οι δύο γαλαξίες, με τα περίεργα ονόματα SDSS J115331 και LEDA 2073461, βρίσκονται σε απόσταση πάνω από ένα δισεκατομμύριο έτη φωτός από τη Γη. Παρά το ότι στην εικόνα οι δυο γαλαξίες φαίνται να συγκρούονται, στην πραγματικότητα δεν αλληλεπιδρούν (Το Hubble στο παρελθόν έχει φωτογραφίσει γαλαξίες που πράγματι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους).

Αυτή η εικόνα είναι μία από τις πολλές παρατηρήσεις του Hubble που εξετάστηκαν προσεκτικότερα από το πρόγραμμα Galaxy Zoo.

Με την έναρξη του Galaxy Zoo, ανακαλύφθηκαν παράξενοι και εντυπωσιακοί γαλαξίες. Έτσι, οι αστρονόμοι που συντόνιζαν το πρόγραμμα αιτήθηκαν στη διεύθυνση του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, να παρατηρήσουν τους πιο ασυνήθιστους από τους γαλαξίες που εντόπιζε το Galaxy Zoo. Η λίστα των στόχων, μεταξύ των οποίων και οι δυο αλληλοκαλυπτόμενοι γαλαξίες της παραπάνω φωτογραφίας, επιλέχθηκαν με ψηφοφορία του κοινού.

πηγή: https://esahubble.org/images/archive/search/?&category=560

https://physicsgg.me/2022/09/05/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ