2022-09-10 14:18:37
Φωτογραφία για Η διάδοση της «βασιλείας» του Καρόλου Γ’
Ο John Stewart Bell (1928 – 1990) ήταν ο φυσικός που έγινε γνωστός από το θεώτημα Bell, το οποίο έβαλε ταφόπλακα σε κάθε θεωρία κρυμμένων μεταβλητών στην Κβαντική Φυσική. Στην τελευταία του διάλεξη εξέτασε το ερώτημα: «Τι δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από το φως;»

Σύμφωνα με τον Bell: «Η κατάσταση περιπλέκεται κι άλλο από το γεγονός ότι υπάρχουν πράγματα που διαδίδονται πιο γρήγορα από το φως. Η βρετανική βασιλεία είναι το κλασικό παράδειγμα. Αν η βασίλισσα πεθάνει στο Λονδίνο, και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, βρίσκεται στην Αυστραλία … γίνεται ακαριαία βασιλιάς.”

Η «βασιλεία» λοιπόν είναι ένα από τα πράγματα που διαδίδονται με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Συνεχίζοντας ο Bell υπενθυμίζει ότι υπάρχουν τέτοιες έννοιες και στη φυσική, π.χ. το βαθμωτό δυναμικό που ικανοποεί την εξίσωση Laplace. Αλλά δεν αντιπροσωπεύουν άμεσα κάποιο μετρήσιμο φυσικό μέγεθος όπως το ηλεκτρικό ή το μαγνητικό πεδίο, που διαδίδονται στο κενό με την ταχύτητα του φωτός.Όπως και η πληροφορία της «βασιλείας» του Καρόλου. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στην Αυστραλία γρηγορότερα από το φως.

πηγή: Bell J.S. Speakable and Unspeakable in Quantum Mechanics. Collected Papers on Quantum Philosophy. Cambridge University Press, Cambridge, 2004

https://physicsgg.me/
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ