2022-09-17 07:09:18
Φωτογραφία για Ο Όσιος Επιφάνιος ο εν Κυθρέα (17 Σεπτεμβρίου)
Ο Όσιος Επιφάνιος ασκήτεψε στην περιοχή Κυθρέας. Κατά το Λεόντιο Μαχαιρά, χρονογράφο του 15ου αιώνα, ήταν ένας από τους 300, μοναχούς και λαϊκούς, που ήλθαν από την Παλαιστίνη στην Κύπρο, για να αποφύγουν τις διώξεις από τους Μουσουλμάνους. 

Η Παλαιστίνη και οι γειτονικές περιοχές της, της Συρίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, είχαν ακμαίο μοναχισμό με πολλές Μονές και ασκητήρια και πλήθος μοναχών, αρκετοί από τους οποίους μαζί με λαϊκούς κατέφυγαν στην Κύπρο, για να σωθούν από την Αραβική και αργότερα την Οθωμανική καταπίεση. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει ότι οι 300 μοναχοί και λαϊκοί που ήλθαν στην Κύπρο διασκορπίστηκαν σε διάφορα μέρη της Κύπρου και αναφέρει τα ονόματα και τους τόπους άσκησης δεκάδων από αυτούς. Από τις πιο πάνω περιοχές, στην Κύπρο κατέφευγαν, για τους ίδιους λόγους, και σε διάφορες άλλες εποχές και άλλοι μοναχοί και λαϊκοί.

Ένας από τους 300 που ήλθαν στην Κύπρο ήταν και σήμερα τιμώμενος Άγιος Επιφάνιος
. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής του, το χρόνο γέννησής του, το χρόνο άφιξής του στην Κύπρο και το χρόνο κοίμησής του. Ο πιο πιθανός τόπος άσκησης του Αγίου στην περιοχή της Κυθρέας είναι μια από τις σπηλιές–ασκητήρια στην οροσειρά του Πενταδακτύλου. Ο τάφος του Αγίου ήταν στην περιοχή άσκησής του. Χαρακτηριστικά ο Λεόντιος Μαχαιράς γράφει ότι «τό κοιμητήριν του εἶνε εἰς μοναξίαν». Κάποτε, λόγω ερήμωσης της περιοχής, χρειάστηκε να μεταφερθεί η τιμία κάρα και η εικόνα του Αγίου σε άλλο μέρος. Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει τη μεταφορά τους στον Κουτσοβέντη, πιθανότατα στη γειτονική Μονή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Aνδρέας Χ. Χριστοδούλου

Πηγή: churchofcyprus
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ