2022-10-20 17:25:31
Φωτογραφία για Η Hellenic Train για την ενεργοποίηση του τουριστικού τρένου Δράμας - Ξάνθης,
Απάντηση σε Ερώτηση Βουλής 75/04.10.2022

Η ενεργοποίηση του τουριστικού τρένου Δράμας - Ξάνθης, μπορεί να εξετασθεί όταν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της εταιρίας το επιτρέψουν (προσωπικό και τροχαίο υλικό), σε συνάρτηση -πρωτίστως- με τις δυνατότητες της σιδηροδρομικής υποδομής.

Σήμερα, η κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, ειδικά στο συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, δεν μας επιτρέπει τη δρομολόγηση επιβατικών αμαξοστοιχιών. Για το λόγο αυτό, την παρούσα φάση, τα τακτικά επιβατικά δρομολόγια στο τμήμα Δράμα - Ξάνθη, εκτελούνται με λεωφορείο. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά εκτελούνται: ένα δρομολόγιο από Ξάνθη για Δράμα και 2 δρομολόγια από Δράμα για Ξάνθη (με ενδιάμεσες σταθμεύσεις για την εξυπηρέτηση χωριών των 2 Νομών).

Το τμήμα Σέρρες-Δράμα, εξυπηρετείται καθημερινά με ένα ζεύγος σιδηροδρομικών δρομολογίων.

Η Hellenic Train, στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών της, έχει ως στόχο την ανάπτυξη τουριστικών διαδρομών και την ενεργοποίηση ιστορικών τρένων για την ανάδειξη και προβολή περιοχών με τουριστικό ενδιαφέρον σε όλη την ελληνική επικράτεια.


Μεταξύ των ανωτέρω δράσεων είναι και η δρομολόγηση τουριστικού τρένου Δράμας - Ξάνθης. Η πρόταση τουριστικού τρένου Δράμα-Λευκοθέα Σερρών, δύναται και αυτή να εξεταστεί.

Οι συγκεκριμένες δράσεις -όταν οι ανωτέρω συνθήκες το επιτρέψουν- πρέπει να πραγματοποιηθούν και με τη συνδρομή και αρωγή των τοπικών Φορέων για καλύτερα αποτελέσματα.

Η Hellenic Train προτίθεται να έχει ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε βιώσιμη και υλοποιήσιμη πρόταση προκύψει για την ενεργοποίηση τουριστικών τρένων στις περιφέρειες Σερρών- Δράμας - Ξάνθης και την ανάδειξη των περιοχών αυτών ως τουριστικούς προορισμούς.

Ο Εμπορικός Δ/ντης Επιβατικών

Θεόδωρος Τόλιας



Ερώτηση





Ερώτηση Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

«Καθιέρωση τουριστικών σιδηροδρομικών διαδρομών από Δράμα»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση κατοίκων Δράμας, τοπικός Σύλλογος Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να καθιερωθούν τουριστικές διαδρομές από Δράμα προς κοντινούς τουριστικούς προορισμούς. Οι προτεινόμενες διαδρομές είναι: α) από Δράμα προς Ξάνθη με ενδιάμεση στάση τα στενά του Νέστου μετ' επιστροφής και β) από Δράμα προς Σταθμό Λευκοθέας Σερρών με κυρίαρχο αξιοθέατο το Φαράγγι του Αγγίτη και επιστροφή. Η βούληση του τοπικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ) εμφαίνεται και στα λεχθέντα του Προέδρού του, ο οποίος τονίζει: «...θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις να πιέσουμε, ώστε να δημιουργήσουμε την τουριστική αμαξοστοιχία, ώστε να πηγαίνει από Δράμα προς Ξάνθη με ενδιάμεσες στάσεις Παρανέστι, Σταυρούπολη και Τοξότες και την Κοιλάδα του Νέστου. Επίσης, θα βάλουμε ένα ακόμα δρομολόγιο από Δράμα, Φωτολίβος, Λευκοθέα. Στη διαδρομή αυτή, αριστερά έχουμε το Φαράγγι του Αγγίτη και δεξιά το Σπήλαιο της Αλιστράτης και η γραμμή περνάει ανάμεσα απ’ αυτά. Θα υπάρχει μια στάση στο Σπήλαιο Αλιστράτης».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως δια των ενεργειών σας προβείτε στην καθιέρωση των προαναφερόμενων τουριστικών σιδηροδρομικών διαδρομών, ώστε να αναδειχθεί έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η φύση απλόχερα της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειών Δράμας - Σερρών - Ξάνθης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ