2022-11-09 21:23:44
Φωτογραφία για Αυτά είναι τα πιο γρήγορα τρένα του κόσμου
Η Κίνα επιχειρεί να πάρει την πρωτιά από την Ιαπωνία και να γίνει η χώρα που θα διαθέτει την αμαξοστοιχία που αψηφά όλους τους νόμους της φύσης.

Από τη στιγμή που τα πρώτα τρένα έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές του 19ου αι. έφεραν την επανάσταση στις μεταφορές και τις μετακινήσεις, όχι χωρίς κάποιο κόστος για τον ανθρώπινο παράγοντα και το φυσικό περιβάλλον, όπως άλλωστε γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Μέσα στο χρόνο, απέραντα δίκτυα σιδηροδρομικών γραμμών απλώθηκαν σε κάθε γωνιά της γης συνδέοντας τόπους και πολιτισμούς, μεταφέροντας ανθρώπους και αγαθά. Τα τρένα, έγιναν τα διαχρονικά σύμβολα του εκσυγχρονισμού και της Βιομηχανικής Επανάστασης, ένα εκδημοκρατισμένο μέσο μετακίνησης, όπου όλοι ανεξαρτήτως μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, κυρίως λόγω χαμηλού κόστους.

Σταδιακά, οι ασθμαίνουσες ατμομηχανές έδωσαν τη θέση τους στα εξελιγμένα ηλεκτροκίνητα τρένα, η ταχύτητα αυξήθηκε, τα ταξίδια έγιναν πιο άνετα και οι αποστάσεις εκμηδενίστηκαν.


Σήμερα, τα τρένα εξακολουθούν να είναι ένα βασικό μέσο μετακίνησης αλλά οι σύγχρονες ανάγκες έχουν μεταβάλλει τις συνθήκες μεταφοράς και πλέον στην εξίσωση μπαίνει και η μεταβλητή του χρόνου, όπου άνθρωποι και αγαθά πρέπει να μετακινηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Σε αυτόν τον άτυπο αγώνα δρόμου, οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για το ποια θα αποκτήσει το τρένο που θα αψηφίσει περισσότερο τους νόμους της φύσης και θα κατακτήσει τον τίτλο του πιο γρήγορου τρένου στον κόσμο

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη διδάξασα, αφού το 1964 παρουσίασε το Tōkaidō Shinkansen που η ταχύτητά του, μπορούσε να υπερβεί το εντυπωσιακό όριο για την εποχή των 200 χλμ. την ώρα και σήμερα, το πιο γρήγορο από τα τρένα που διαθέτει αναπτύσσει ταχύτητα 500 χλμ. την ώρα, αν και σε δοκιμές έχει σημειώσει ταχύτητα ρεκόρ, με 603 χλμ. την ώρα. Το 2025, η Κίνα που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει την υψηλότερη θέση στην κατάταξη, αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το τρένο που θα κλυδωνίσει την πρωτοκαθεδρία της Ιαπωνίας. Ο αγώνας αναμένεται να είναι σκληρός.

Κίνα

Το CRRC 600 -Qingdao Sifang 2021 Maglev* της Κίνας, οφείλει την υψηλή του ταχύτητα στο σύστημα μαγνητικής αιώρησης, δηλαδή κινείται επάνω σε μαγνήτες που το ανυψώνουν από τις ράγες, εκμηδενίζοντας την τριβή. Με αυτή την τεχνολογία επιτυγχάνεται ταχύτητα 600 χλμ. την ώρα και το τρένο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Η Κίνα φιλοδοξεί να εκθρονίσει την Ιαπωνία και να αποκτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στα γρήγορα τρένα.

Shanghai Maglev

Εκτός από το CRRC 600, η Κίνα διαθέτει άλλα γρήγορα τρία τρένα, συμπληρώνοντας τη λίστα με τις πιο ιλιγγιώδεις ταχύτητες στον κόσμο: το CRH380A Hexie με 486 χλμ./ώρα, το Shanghai Maglev με 431 χλμ./ώρα και το Fuxing Hao CR400AF με 260 χλμ./ώρα.

Maglev LO-2, Japan

Ιαπωνία

Τα τρένα Maglev της σειρά L0 – στα ιαπωνικά σημαίνει μεγάλο – μπορούν να φτάσουν σε ταχύτητα 603 χλμ. ανά ώρα, όμως έχουν προγραμματιστεί να κινούνται με 500 χλμ. Όπως και το κινέζικο CRRC 600, χρησιμοποιεί την τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης, για καλύτερη απόδοση στην ταχύτητα.

Δημιουργήθηκε το 2012 και μπορεί να μεταφέρει 728 επιβάτες. Ο σχεδιασμός του, με το μακρύ ρύγχος, μειώνει την αντίσταση και την κατανάλωση ενέργειας και θεωρείται μια καινοτομία στον τομέα των τρένων.

TGV POS, France

Γαλλία

Το γαλλικό TGV POS πιάνει 575 χλμ. την ώρα, και συνδέει τη Γαλλία με τη Γερμανία και την Ελβετία. Το 2007 σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ταξίδια σε συμβατικές ράγες.

Η ιδέα του TGV τέθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60, αφότου η Ιαπωνία είχε ξεκινήσει την κατασκευή του Shinkansen, εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση της Γαλλίας ευνόησε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

Νότια Κορέα

Το HEMU-430X της Νότιας Κορέας είναι ένα τρένο υψηλής ταχύτητας της που προορίζεται για μέγιστη ταχύτητα 430 χλμ. ανά ώρα. Το κύριο νέο χαρακτηριστικό του τρένου σε σύγκριση με παλαιότερα τρένα υψηλής ταχύτητας της χώρας, είναι η κατανεμημένη έλξη.

Ιταλία

Το Frecciarossa 1000, δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 2013 και μπορεί να φτάσει σε τελική ταχύτητα 400 χλμ. την ώρα, που επιτυγχάνεται με τους 16 ισχυρούς κινητήρες που διαθέτει. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί είναι ασφαλής για το περιβάλλον και για τους ταξιδιώτες, γιατί εξασφαλίζει περιορισμένες εκπομπές CO2 παρά την υψηλή ταχύτητα.

.newmoney.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ