2022-11-10 20:52:52
Φωτογραφία για Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με πρόωρο θάνατο. Νέα μελέτη
Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, όπως χοτ ντογκ, πατατάκια, σόδα και παγωτό, μπορεί να έχει συνέπειες πέρα ​​από την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη.

Περίπου 57.000 πρόωροι θάνατοι στη Βραζιλία το 2019 σχετίστηκαν με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο American Journal of Preventive Medicine υπολόγισε ότι το 2019, οι θάνατοι περίπου 57.000 Βραζιλιάνων μεταξύ 30 και 69 ετών οφείλονταν στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Αυτό αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% των ετήσιων πρόωρων θανάτων στη Βραζιλία μεταξύ αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Οι συγγραφείς λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εκτιμά την επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε υπολογισμούς από προηγούμενη ανάλυση, η οποία συνέκρινε τον σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας των ανθρώπων που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων με εκείνους που έτρωγαν σχετικά λίγο από αυτά. Οι συγγραφείς εφάρμοσαν αυτό το μοντέλο στον πληθυσμό της Βραζιλίας και στο επίπεδο κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.


Από εκεί, υπολόγισαν τον αριθμό των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών είχαν καταναλώσει λιγότερο από αυτό το είδος τροφής.

Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι ο θάνατος από μη μεταδοτική νόσο είναι πρόωρος σε αυτές τις ηλικίες.

Ο Eduardo Nilson, ερευνητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι πιστεύει ότι «είναι πολύ πιθανό η καρδιακή νόσος να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες» που συμβάλλουν σε αυτούς τους πρόωρους θανάτους. Ο διαβήτης, ο καρκίνος, η παχυσαρκία και η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο, είπε.

Τα τρόφιμα που είναι «υπερεπεξεργασμένα» περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά από αυτά που έχουν απλώς προσθέσει αλάτι, ζάχαρη ή λάδι. Συνήθως έχουν πολύ λίγα ολόκληρα συστατικά και περιέχουν αρώματα, χρωστικές ή άλλα πρόσθετα. Τα στιγμιαία νουντλς, η κατεψυγμένη πίτσα και τα μπισκότα που αγοράζονται από το κατάστημα ανήκουν συνήθως σε αυτήν την κατηγορία.

Στη Βραζιλία, είπε ο Nilson, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ψωμιά, κέικ και πίτες μαζικής παραγωγής. μαργαρίνη; αλατισμένα κράκερ? μπισκότα; προϊόντα κρέατος όπως ζαμπόν, χοτ ντογκ και χάμπουργκερ. πίτσα; και ποτά με ζάχαρη.

Ο Nilson και οι συνεργάτες του υπολόγισαν ότι αν όλοι οι ενήλικες στη Βραζιλία διασφάλιζαν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν λιγότερο από το 23% των ημερήσιων θερμίδων τους, η χώρα θα μπορούσε να δει περίπου 20.000 λιγότερους πρόωρους θανάτους ετησίως.

Οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι ήδη κάτω από αυτό το όριο, αλλά το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας λαμβάνει έως και το 50% των ημερήσιων θερμίδων του από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είπε ο Nilson.

Στις ΗΠΑ, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 57% των ημερήσιων θερμίδων, κατά μέσο όρο. Με βάση αυτό, ο Nilson πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν ακόμη περισσότερους πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με αυτό το είδος τροφής.

Πολλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για διαβήτη, γνωστική έκπτωση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Μια μελέτη του Αυγούστου διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στην Ιταλία που κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες είχαν υψηλότερο συνολικό κίνδυνο θανάτου.

Η Maura Walker, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, προειδοποίησε ότι αυτή η μελέτη δεν έδειξε ότι η υπερβολικά επεξεργασμένη κατανάλωση τροφίμων προκάλεσε άμεσα πρόωρο θάνατο – μόνο ότι υπήρχε συσχέτιση. Αλλά η σύνδεση είναι λογική, είπε.

«Είναι πιθανό αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι μόνο ένας παράγοντας που οδηγεί σε πράγματα όπως η υπέρταση, τα φτωχά λιπίδια του αίματος, η υψηλότερη περιφέρεια μέσης και αυτός είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται με τη θνησιμότητα», είπε ο Walker.

Πρόσθεσε ότι ιδανικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα με περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα δυνατό στις ερήμους τροφίμων όπου οι άνθρωποι βασίζονται σε ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα δολαρίων για παντοπωλεία.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν συχνά να αναγνωριστούν από τη μακρά λίστα συστατικών τους, πολλά από τα οποία συνήθως δεν θα βρείτε στη δική σας κουζίνα.

Αλλά δεν είναι όλα σε αυτή την κατηγορία επιβλαβή, σύμφωνα με τον Δρ Walter Willett, καθηγητή επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. Για παράδειγμα, το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως θεωρούνται μερικές φορές υπερεπεξεργασμένα, αλλά είναι επίσης πηγές διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου.

Ο Willett είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρχει μικρό όφελος από την αντικατάσταση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ορισμένα είδη, όπως περισσότερο κόκκινο κρέας ή τρόφιμα μαγειρεμένα σε πολύ βούτυρο. Ειδικότερα, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Για το λόγο αυτό, είπε ο Willett, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην αποφυγή συγκεκριμένων τροφών που σχετίζονται σημαντικά με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Το αναψυκτικό, για παράδειγμα, συνδέεται με περίπου 184.000 θανάτους ενηλίκων ετησίως παγκοσμίως.

«Γενικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Αμερικανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι τρώνε πάρα πολύ πρόχειρο φαγητό», είπε ο Willett. «Συλλογικά, προσθέτουν ένα μεγάλο κομμάτι θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί».

πηγή: Dikaiologitika.gr Νικολέτα Πετανίδου
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ