2022-12-10 05:21:39
Φωτογραφία για Κύπρος: Το εντυπωσιακό και μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμου Τα τρένα που ταξίδεψαν για 46 χρόνια
Αν υπάρχουν κάποια Μουσεία που έχει η Κύπρος και ξεχωρίζουν τότε το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου είναι σίγουρα ένα από αυτά. Αποτελεί το μοναδικό Μουσείο τέτοιου είδους στην Κύπρο και φιλοξενεί την ιστορία των τρένων που ταξίδεψαν για 46 χρόνια. Όσα ήταν και τα χρόνια της λειτουργία του Σιδηροδρόμου.

Η ιστορία του Σιδηροδρόμου

Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος λειτούργησε από το 1905 μέχρι και το 1951. Είχε μήκος 122 χιλιόμετρα και έχονταςσυνολικά 62 ενδιάμεσους σταθμούς ένωνε την πρωτεύουσα με την πόλη της Αμμοχώστου. Η ιδέα για τη δημιουργία του ξεκίνησε κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας στην Κύπρο, το 1878. Ο οραματιστής ήταν ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Sir Garnet Wolseley. Η υλοποίησή του, ωστόσο, άργησε αρκετά και ξεκίνησε το 1904. Σταδιακά, βέβαια, γινόταν και η επέκταση της σιδηροδρομικής γραμμής που είχε η Κύπρος μέχρι να πάρει την τελική της μορφή και να κάνει ολόκληρο το δρομολόγιο.


Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι Κύπριοι αρχικά θαύμαζαν τα τρένα και τον Σιδηρόδρομο αλλά τον αντιμετώπιζαν κυρίως ως ωραίο θέαμα και όχι ως μεταφορικό μέσο. Παρόλο που ο Κυπριακός Σιδηρόδρομος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην ιστορία της Κύπρο. Με τη βοήθεια του σιδηρόδρομου μεταφέρονταν εμπορεύματα από και προς το λιμάνι της Αμμοχώστου. Μεταφερόταν επίσης η ξυλεία από το Τρόοδος προς τις πεδιάδες της Μόρφου και της Μεσαορίας αλλά και το ταχυδρομείο που έφτανε στο λιμάνι της Αμμοχώστου από τις γειτονικές χώρες. Δημιουργήθηκαν δε ειδικά εκδρομικά δρομολόγια που οδηγούσαν είτε από και προς τις παραλίες που έχει η Κύπρος είτε προς το ετήσιο φεστιβάλ πορτοκαλιού στην Αμμόχωστο.

Η ιστορία του Κυπριακού Σιδηρόδρομου έφτασε στο τέλος της το Δεκέμβριο του 1951 με τελευταία διαδρομή το σταθμό της Λευκωσίας προς το σταθμό της Αμμοχώστου.

Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου, το μοναδικό που έχει η Κύπρος

Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου, στο Τρόοδος. Εκεί θα δει κανείς την πλούσια ιστορία του Σιδηροδρόμου μέσω των σπάνιων εκθεμάτων.

Ο σταθμός της Ευρύχου αποτελεί όπως είπαμε το μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμων που διαθέτει η Κύπρος. Στα δωμάτια του Μουσείου εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά, μάλιστα, έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή εκτίθενται επίσης δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηρόδρομου.

Μια επίσκεψη στο Μουσείο αποτελεί σίγουρα ένα ταξίδι σε μια άλλη εποχή Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: www.mcw.gov.cy

exploringgreece.tv

sidirodromikanea.blogspot.com
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ