2023-01-11 18:16:07
Φωτογραφία για Μετρό Θεσσαλονίκης: Υβριδική διάλεξη για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων και τη βασιλική του Σιντριβανίου
Πτυχές της μνημειακής τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάζει η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μελίνα Παϊσίδου, ενώ θα αναφερθεί και στο ζήτημα της διαχείρισης των αρχαιοτήτων που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό.

Η παρουσίαση θα γίνει σε υβριδική διάλεξη με τίτλο «Η βασιλική του Σιντριβανίου της Θεσσαλονίκης και το ζήτημα της διαχείρισης των

αρχαιοτήτων στις ανασκαφές του Μετρό της πόλης», την οποία φιλοξενεί το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:30 μ.μ. και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα

εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Ελληνικής Τράπεζας στη Λευκωσία (Γωνία Λεωφόρου Λεμεσού και Αθαλάσσας 200, 2025 Στρόβολος). Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Εργαστήρι Βυζαντινών και Μεσαιωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Θα μεταδοθεί και


διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο: https://tinyurl.com/y4ss9nyr

Η βασιλική του Σιντριβανίου

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας εξετάζεται ο εντοπισμός και η ανασκαφή της βασιλικής του Σιντριβανίου στη Θεσσαλονίκη. Η κυρία Παϊσίδου θα αναλύσει την κτηριολογική πολυπλοκότητα της βασιλικής και τις διαφορετικές φάσεις της, οι οποίες διατρέχουν την Ύστερη Αρχαιότητα, τον ψηφιδωτό διάκοσμό της και το σπάνιο θέμα του φοίνικα, τους τάφους που εντάσσονται στο κτίσμα και θα αναλύσει το κατά πόσο η βασιλική αυτή θα μπορούσε να είναι μαρτύριο ή θέση ανάμνησης μαρτυρίου.

Με αφορμή τον σχολιασμό της διαχείρισης της βασιλικής, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας γίνεται μία συνοπτική αναφορά στα ευρήματα των δύο σταθμών του Μετρό, της Αγίας Σοφίας και του Σταθμού Βενιζέλου, τονίζεται η σημασία για την πολεοδομία της Θεσσαλονίκης σε συνεχή στρωματογραφία 10 αιώνων (4ος-14ος) και σχολιάζεται ο τρόπος διαχείρισής τους. Παράλληλα, προβάλλονται ζητήματα διεθνούς νομοθεσίας και αναδεικνύονται οι διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης ανάλογων ζητημάτων.

Ποια είναι Μελίνα Παϊσίδου

Η Μελίνα Παϊσίδου είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της. Η διδακτορική διατριβή της με θέμα «Οι τοιχογραφίες του 17ου αιώνα στους ναούς της Καστοριάς.

Συμβολή στην εξέλιξη της μνημειακής ζωγραφικής της δυτικής Μακεδονίας» βραβεύτηκε από τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία με το βραβείο «Μνήμη Μανόλη Χατζηδάκη».

Την περίοδο 1994-2020 υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στη Βέροια, τη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, όπου διετέλεσε και προϊσταμένη διευθύνοντας για δύο χρόνια τις ανασκαφές του μετρό. Το 2011 εκλέχτηκε Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, όπου πρόσφατα απέκτησε την πρώτη βαθμίδα Καθηγήτριας. Διδάσκει μαθήματα τοπογραφίας της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου, Βυζαντινή Μνημειακή Ζωγραφική και Φορητές Εικόνες, Εικονογραφημένα Χειρόγραφα, Τέχνη πρώιμης Αναγέννησης. Συμμετείχε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή των Φιλίππων και διευθύνει την ανασκαφή ενός βυζαντινού κάστρου στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες, έχει συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και σημαντικό αριθμό άρθρων και ανακοινώσεων σε συνέδρια.

(Φωτογραφία από την ιστοσελίδα της Αττικό Μετρό ametro.gr)

grtimes.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ