2023-02-24 08:20:33
Φωτογραφία για Αποχαιρετούμε το Ναπολέοντα Δουβίτσα.  τον Αγωνιστή, τον Δάσκαλο, τον Ερευνητή.



Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Αγωνιστή, Δάσκαλου και Ερευνητή Ναπολέοντα Περικλή Δουβίτσα, στα 91 του χρόνια.....

Ο Ναπολέων Δουβίτσας γεννήθηκε το 1932 στην Καρυά Λευκάδας.

Σπούδασε δάσκαλος στα Γιάννενα και δίδαξε σε σχολεία χωριών της Λευκάδας.

Με τη χούντα των συνταγματαρχών απολύθηκε και διώχθηκε για τις δημοκρατικές ιδέες του. Δικάστηκε και καταδικάστηκε από στρατοδικείο. Φυλακίστηκε για 3 μήνες στα Γιάννενα ενώ το υπόλοιπο της ποινής του το εξέτισε στις Φυλακές Λευκάδας.

Επανήλθε στην εκπαίδευση με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Δίδαξε σε σχολεία της Αθήνας ενώ υπήρξε προϊστάμενος διεύθυνσης και σχολικός σύμβουλος.   

Μέχρι τον θάνατό του υπεράσπισε μαχητικά τις πολιτικές αρχές και τις ιδέες της Αριστεράς. Από τη μεταπολίτευση συμμετείχε ενεργά στις πολιτικές και κοινωνικές δράσεις των αριστερών κινημάτων. Αρχικά μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, συνέχεια ως μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε εποχή της μακράς παρουσίας του στο κοινωνικό-πολιτικό στίβο, πέρα από τις ιδιαιτερότητες και τις ιδεολογικο-πολιτικές συγκρούσεις που τη χαρακτηρίζουν, ο Ναπολέων Δουβίτσας υπήρξε μια πολιτική και πνευματική προσωπικότητα που αφήνει σήμερα στίγμα ανεξίτηλο στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. 

Είχε το χάρισμα να ερευνά την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας και με ιδιαίτερη έμπνευση να τις εμπλουτίζει με στοιχεία του παρόντος χρόνου. Γι’ αυτό αφήνει ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο που είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί και να συνεχιστεί από επόμενους ερευνητές.

Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

23/2/2023

Γραφείο Τύπου της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ