2023-03-14 17:14:53
Φωτογραφία για Απεργία 16 Μαρτίου: Δείτε ποιοι απεργούν – Κλειστά σχολεία, δεμένα πλοία, χειρόφρενο στα τρένα – Τι ισχύει για μέσα μεταφοράς
Απεργία 16 Μαρτίου: Την Πέμπτη προχωρά σε 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Η κινητοποίηση αφορά στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλοία και τρένα, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία της χώρας.

Δείτε ποιοι άλλοι απεργούν.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία στα σχολεία

Στην ανακοίνωσή της που αφορά τα σχολεία, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) επισημαίνει πως οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν «μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11.00 και σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Αναλυτικά,

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 για να απαιτήσουμε μαζί με όλους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες και το λαό να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών.


Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Χαιρετίζουμε τους/τις εργαζόμενους/ες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας και το φοιτητικό κίνημα που συμμετείχαν στις ως τώρα κινητοποιήσεις και καλούμε σε ένταση και συνέχεια του αγώνα. Το δυστύχημα στα Τέμπη δε θα ξεχαστεί! Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της τραγωδίας που ζει ο λαός μας, να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι και να μην κρύβονται πίσω από τα “ανθρώπινα” λάθη.

Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να σιωπήσουμε και φυσικά δεν το κάνουμε, αντίθετα από την πρώτη στιγμή βγήκαμε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για να πληρώσουν καταρχήν οι ένοχοι και για να μην υπάρξει άλλη τέτοια τραγωδία».

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Την ίδια στιγμή, μεγάλη συμμετοχή στην απεργία αναμένεται και από τα σωματεία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πρώτη ανακοίνωση ήρθε από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (λεωφορεία), το οποίο αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία της Πέμπτης με στάσεις εργασίας.

Η στάση θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, δηλαδή τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά από τις 9:00 έως τις 21:00.

Με τον τρόπο αυτόν θα εξυπηρετηθούν και οι πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια.

Επιπλέον, λόγω της απεργίας που κήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, δεν θα πραγματοποιεί δρομολόγια, καθ’ όλο το 24ωρο, ο προαστιακός σιδηρόδρομος.

«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία, σοκαρισμένη από τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, απαιτεί να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών μας. Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που πραγματικά τους αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο» αναφέρει η ΠΟΣ, καλώντας στις 11.00, το πρωί της Πέμπτης, στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, δεν θα κινηθούν καθόλου τα λεωφορεία την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας του ΟΑΣΘ.

Μετρό, τραμ, τρόλεϊ

Κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες.

Το αργότερο μέχρι αύριο αναμένονται ανακοινώσεις από τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό, στο τραμ και στα τρόλεϊ. Να σημειωθεί ότι τα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων στο μετρό θα πραγματοποιηθούν αύριο – επομένως αύριο αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις.

Χωρίς τρένα και σιδηρόδρομο

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, απαιτώντας παράλληλα να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που προκάλεσαν την τραγική απώλεια των συναδέλφων και συμπολιτών.

«Στην προσπάθεια να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του δυστυχήματος και στην απόδοση ευθυνών σε αυτούς που τους πραγματικά αναλογούν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται η Ομοσπονδία θα σταθεί αρωγός. Είμαστε μαζί. Είμαστε ενωμένοι μακριά από αλληλοκατηγορίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των συναδέλφων μας και των συμπολιτών μας που έχασαν τόσο άδικα τους δικούς τους ανθρώπους, με την υπόσχεση να φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκαλο. Υποσχόμαστε σε όλη την Ελληνική Κοινωνία έναν ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ και ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Τέλος, η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Απεργία στα πλοία

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της 16ης Μαρτίου ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με συνέπεια τα πλοία να παραμένουν «δεμένα» στα λιμάνια.

Η απεργία αρχίζει στις 00.01 της 16ης Μαρτίου και θα λήξει στις 24.00, όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΝΟ.

Το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αναφέρει,

«Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη Πανεργατική απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, που αποφασίστηκε ομόφωνα στις 12-03-2023 από τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, η οποία και αρχίζει την 00.01 ώρα της 16-03-2023, ημέρα Πέμπτη, και λήγει στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Η Ομοσπονδία μας προβάλλει και υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλασσίων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτώντας την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές-μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο και να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας ώστε να εξασφαλίζονται πλήρως οι ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κυρίως η ασφάλεια των πλοίων, των επιβατών και του πληρώματος».

Απεργούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ).

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου από 00.01 ως 24.00» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωση περί συμμετοχής στην απεργία για τα Τέμπη εξέδωσαν και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ.

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην Πανδημοσιοϋπαλληλική Πανελλαδική κινητοποίηση που προκήρυξε για την Πέμπτη 16 Μαρτίου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Όλοι οι εργαζόμενοι, στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό Τομέα, πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και να απαιτήσουν να πληρώσουν οι υπαίτιοι του εγκλήματος των Τεμπών. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο. Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη διοίκηση των σιδηροδρόμων. Επιβάλλεται να αποκαλυφθούν, να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την αφαίρεση των πενήντα (57) ανθρωπίνων ζωών» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταλήγει η ανακοίνωση, «θα συμμετάσχουν ενωτικά και δυναμικά στην κινητοποίηση της Πέμπτης 16 Μαρτίου και στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 το πρωί της ίδια ημέρας. Σύνθημά μας «δεν ήταν δυστύχημα… ήταν δολοφονία!!! Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υπαίτιοι πρέπει να πληρώσουν».

Απεργούν οι δικηγόροι στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης για την τραγωδία στα Τέμπη και την αποχή από τις δικαστικές αίθουσες αποφάσισε και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση:

«Tο ΔΣ του ΔΣΑ, αφού έλαβε υπ’ όψιν του την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής αναφορικά με τη στάση του Σώματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, αποφάσισε διά περιφοράς τα εξής:Τη συμμετοχή των μελών του στις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν οι κοινωνικοί φορείς την Πέμπτη 16.3.2023.

Τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

Την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη 16.3.2023.

Τη διοργάνωση σιωπηρής διαμαρτυρίας μελών του την ίδια ημέρα (Πέμπτη 16.3.2023) και ώρα 20:30 σε Δικαστήριο της Αθήνας (το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο 14 Μαρτίου).

Tο δικηγορικό σώμα (με τις αποφάσεις της Ολομέλειας από 5.3.2023 και της Συντονιστικής Επιτροπής από 13.3.2023) έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη για την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και να αποδοθούν ευθύνες, αστικές και ποινικές, όπου και αν ανήκουν, τόσο σε υπηρεσιακούς παράγοντες όσο και σε κάθε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο.

Πρόκειται για ζήτημα εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, που μας αφορά όλους. Κανείς δεν δικαιούται να μένει αμέτοχος μπροστά σε αυτή την τραγωδία. Το οφείλουμε στα θύματα του δυστυχήματος και στις οικογένειές τους, αλλά και στην κοινωνία μας, που δεν μπορεί να ξαναβιώσει μια νέα τραγωδία».

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα delivery και οι εργαζόμενοι σε επισιτισμό-τουρισμό

Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση καλεί την Πέμπτη τους διανομείς η ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου).

«Την Πέμπτη 16 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας. Καλούμε στις 12:00 συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Πατησίων). Δίνουμε προσυγκέντρωση στις 11:00 στα γραφεία του σωματείου μας, Σκυλίτση 10» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Επιπλέον, στην απεργία καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. «Η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών είναι το ΠΡΩΤΟ μέλημα της πολιτείας και θα πρέπει να είναι διασφαλισμένο και στα Τέμπη φάνηκε ότι δεν είναι» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους. Η ΠΟΕΕΤ καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση της Πέμπτης.

Στις 11:00 οι κεντρικές συγκεντρώσεις – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής γενικής απεργίας για τα Τέμπη θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο Σύνταγμα.

Η ΓΣΕΕ τονίζει πως «ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη».

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ.

«Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», συμπληρώνει.

«Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά […] Η πολιτεία αν μη τι άλλο οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε απεργία στο Δημόσιο καλεί η ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της και σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη (16/3), ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτήν των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ. «Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας: Συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, αποφάσισε τη συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας για την Πέμπτη 16 Μαρτίου, καθώς και στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ.

«Οι ζωές όλων μας μετράνε και οι φωνές δεν πρέπει να σωπάσουν. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τουλάχιστον 57 νεκροί και οι 4 τραυματίες, που δίνουν μάχη στη ΜΕΘ να κρατηθούν στη ζωή, δεν αφήνουν την οργή να κοπάσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Στη συνέχεια προστίθεται: «Η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές όλης της χώρας πενθούμε και απαιτούμε απόδοση ευθυνών και διαφάνεια, ώστε όλα όσα απέκρυπταν οι κυβερνήσεις να βγουν τώρα στο φως. Απαιτούμε να δοθεί τέλος στις παθογένειες και να φροντίσει η πολιτεία για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων».

Όπως επισημαίνουν,

«Απαιτούμε και διεκδικούμε για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό:Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

Δημόσιες, σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφάλειας».

flash.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ