2023-04-05 07:27:43
Φωτογραφία για Ερώτηση 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για οφειλές της Hellenic Train προς το δημόσιο
Τις οφειλές της Hellenic Train προς το δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΟΣΕ ζητά να πληροφορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν στη Βουλή 55 βουλευτές του.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και τη συνυπογραφή του Τομεάρχη Μεταφορών Νίκου Παππά και της Γραμματέως της ΚΟ Όλγας Γεροβασίλη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να πληροφορηθούν και τις ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών.

Ειδικότερα, ρωτούν:

1. Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς τον ΟΣΕ, σε σχέση με τα τέλη υποδομής; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στον ΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

2. Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής περιουσίας και τροχαίου υλικού ΓΑΙΑΟΣΕ από μισθώματα ακινήτων και από μισθώματα τροχαίου υλικού; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στη ΓΑΙΑΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν και τι αφορούσε (ακίνητα – τροχαίο υλικό); Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.


3. Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

Η ερώτηση των 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ Α.Κ.Ε.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Οικονομικών

- Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη

ως αρμόδιο Υπουργό, που εκ του νόμου του Επιτελικού Κράτους και της ανάθεσης από τον Π/Θ κ. Κ. Μητσοτάκη, διοικεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Οφειλές της Hellenic Train προς το Ελληνικό δημόσιο, τον ΟΣΕ και τη ΓΑΙΑΟΣΕ και ενέργειες της διοίκησης για την είσπραξή τους».

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απεκάλυψε εκτός των άλλων, τη συμφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Hellenic Train, που προβλέπει μεγάλη μείωση των επενδυτικών υποχρεώσεών της, περίπου 600 εκ. ευρώ, και ταυτόχρονα την απαλοιφή της υποχρέωσης του ελληνικού δημοσίου για την ύπαρξη σύγχρονων συστημάτων τηλεδιοίκησης, επιτήρησης και ελέγχου (ETCS), παρότι της έχει ανατεθεί η δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών για 15 έτη, με επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ετησίως.

Αναδείχτηκε επίσης η επιτακτική ανάγκη εσόδων του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς κενά σε κρίσιμες ειδικότητες εργαζόμενων και υποδομές.

Την τετραετία της διακυβέρνησης της ΝΔ ο Οργανισμός απαξιώθηκε συνειδητά τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομή, αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης και της συνειδητής μη επαρκούς επιχορήγησης του Οργανισμού, στην πορεία της εξαγγελμένης πρόθεσής της για ΣΔΙΤ που περιελάβανε τη συντήρηση και τη λειτουργία, την ίδια στιγμή που γινόταν «πάρτι» απευθείας αναθέσεων 9.5 δις ευρώ και «πάρτι» προσλήψεων ειδικών φρουρών ακόμη και για τα Πανεπιστήμια. Ήδη, σε πρόσφατα δημοσιεύματα έχει αναφερθεί πως η HELLENICTRAIN οφείλει εκατομμύρια ευρώ σε τέλη υποδομής, στον ΟΣΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτώνται

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χ. Σταικούρας και ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης, ως ο αρμόδιος Υπουργός που εκ του νόμου του Επιτελικού Κράτους και της ανάθεσης από τον Π/Θ κ. Κ. Μητσοτάκη διοικεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και που έχουν την ελεγκτική και εποπτική αρμοδιότητα στις εταιρείες ΕΕΣΥΠ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΣΕ και HELLENIC TRAIN.

και αιτούμεθα την κατάθεση των αναφερόμενων στοιχείων και εγγράφων:Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς τον ΟΣΕ, σε σχέση με τα τέλη υποδομής; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στον ΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

Ποια η συνολική οφειλή σήμερα της ιδιωτικής εταιρείας HELLENIC TRAIN προς την εταιρεία διαχείρισης σιδηροδρομικής περιουσίας και τροχαίου υλικού ΓΑΙΑΟΣΕ από μισθώματα ακινήτων και από μισθώματα τροχαίου υλικού; Πότε υπήρξε η τελευταία καταβολή της ιδιωτικής εταιρείας στη ΓΑΙΑΟΣΕ και σε ποιο ποσό ανερχόταν και τι αφορούσε (ακίνητα – τροχαίο υλικό); Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

Ποιες ενέργειες έχετε κάνει ώστε να εισπραχθούν τα τυχόν οφειλόμενα από τις δύο εταιρείες του δημοσίου; Να προσκομίσετε τα σχετικά έγγραφα.

cnn.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ