2023-04-11 08:55:59
Φωτογραφία για Πότε θα παραδοθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης;
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης, που μαζί με τον Flyover θα αλλάξουν την εικόνα της συμπρωτεύουσας.

Στα μεγάλα έργα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις των κατοίκων και επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, συνεισφέροντας καθοριστικά στον μετριασμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για το πολυπαθές Μετρό που βρίσκεται μία «ανάσα» πριν την παράδοσή του στους Θεσσαλονικείς, αλλά και τον «εναέριο» αυτοκινητόδρομο Flyover που βρίσκεται στο στάδιο των πρόδρομων εργασιών.

Μετρό

Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο FM 100, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη δοκιμαστική διαδρομή σε όλο το μήκος της βασικής γραμμής της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τα βασικά έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. «Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι ουσιαστικές δοκιμαστικές λειτουργίες, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2024 το έργο, επιτέλους, να παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς.


Θέλω να θυμίσω ότι αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, και ένας από τους λόγους που καθυστερήσαμε, έστω και λίγο στην υλοποίηση του έργου, είχε να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μία σειρά από δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούσαν το σταθμό της Βενιζέλου», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης (βασικό έργο) θα έχει γραμμή μήκους 9,6 χλμ., 13 σύγχρονους σταθμούς και ένα Αμαξοστάσιο, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, στην περιοχή της Πυλαίας.

Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό, ενώ στις αποβάθρες θα υπάρχουν αυτόματες θύρες που θα ανοίγουν μόνο όταν ο συρμός φτάνει στον εκάστοτε συρμό, με γνώμονα την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

Flyover

Αναφορικά με τον Flyover, ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το έργο θα «προσφέρει μία σημαντική κυκλοφοριακή ανακούφιση σ’ ένα δρόμο ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια είναι απολύτως κορεσμένος».

Το έργο θα έχει συνολικό μήκος 13 χλμ. και θα περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού στο τμήμα της από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.

Η συγκεκριμένη Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα – εξού και η ονομασία Flyover, καθώς στα μάτια του οδηγού που θα κινείται στον υφιστάμενο δρόμο θα φαίνεται σαν να «ίπταται» ένας ακόμα άξονας. Η λεωφόρος, επίσης, θα έχει 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Η κατασκευαστική περίοδος του Flyover έχει υπολογιστεί σε 48 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του 2027.

carandmotor.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εκτός εποχής η Φάρμα στο STAR...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εκτός εποχής η Φάρμα στο STAR...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ