2023-08-13 17:25:10
Φωτογραφία για Eurovision: Το ΡΙΚ τα γυρίζει... Δικαιολογεί την ΕΡΤ;



Με σημερινό της άρθρο στο κυριακάτικο του φύλλο, η εφημερίδα “Πολίτης” της Κύπρου, που αν θυμάστε ήταν και αυτή που ανέδειξε το ζήτημα της διαμάχης της ΕΡΤ με το ΡΙΚ με αφορμή το Fame Story και την σύνδεση του με την Eurovision, κάνει στροφή 180 μοιρών. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ολοσέλιδο άρθρο του ο Μιχάλης Σταύρου, το ΡΙΚ αδειάζει τον γενικό του διευθυντή Θανάση Τσώκο και πλέον όπως εξάλλου έχει βγει και στη δημοσιότητα, θα επιλέξει τον επόμενο εκπρόσωπό του στο διαγωνισμό μέσα από έναν εθνικό τελικό που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Λευκωσία και όχι μέσα από το Fame Story.



Αν θυμάστε στο άρθρο του Πολίτη στις 29/7/2023, που υπέγραφε και πάλι ο Μιχάλης Σταύρου, αναφέρονταν πως η ΕΡΤ κατήγγειλε το ΡΙΚ στην EBU, επικαλούμενη θέματα εδαφικής επικράτειας, αλλά και τονίζονταν το γεγονός πως πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που επίσημος ελληνικός φορέας, καταγγέλλει αντίστοιχο κυπριακό σε διεθνή φόρα.



Τα γύρισαν στο ΡΙΚ

Στο σημερινό του όμως άρθρο η εφημερίδα αλλάζει στάση, δικαιολογώντας την ΕΡΤ και αποδίδοντας αντίστοιχα ευθύνες για λάθος χειρισμούς στον γενικό διευθυντή του ΡΙΚ, Θανάση Τσώκο. Συγκεκριμένα κάποια από όσα αναφέρονται:



Τουλάχιστον 500.000 Ευρώ το χρόνο δίνει η Ελλάδα στην EBU ώστε να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Και προφανώς θα ήταν οξύμωρο να δίνουν τόσα πολλά χρήματα και να υπάρχει μια συγκεκαλυμμένη διαδικασία από μια άλλη χώρα…Επί της ουσίας, η EBU ζητά από την Κύπρο να αποσαφηνίσει εκ προοιμίου πως ο εκπρόσωπός της δεν θα συσχετίζεται με διαγωνισμό που διεξάγεται σε άλλη χώρα.



Άλλαξαν ρότα



Στο ΡΙΚ τώρα άλλαξαν ρότα και κάνουν λόγο για… παρεξήγηση, αφού προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Επί της ουσίας στην επιστολή που απέστειλε το ΡΙΚ στην EBU, διευκρυνίζει πως ο εκπρόσωπος του δεν θα προκύψει μέσα από το talent show του STAR, παρά το γεγονός πως σε δύο τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, μία στον ALPHA και μία στο ΡΙΚ, ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος είχε προαναγγείλει την συγκεκριμένη διαδικασία, με το τμήμα τηλεόρασης να … αδειάζει σε επίσημο έγγραφο του, τον γενικό του διευθυντή.



Το άρθρο αποδίδει ευθύνες και στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του ΡΙΚ, που δεν ξεκαθάρισε τόσο καιρό με μία επίσημη ανακοίνωση τι πραγματικά συμβαίνει, αφήνοντας ουσιαστικά την όποια ενημέρωση στο STAR και στην Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη. Αναφέρεται επίσης πως οι φήμες για ένα talent show επί ελληνικού εδάφους, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνταν η επιλογή του καλλιτέχνη για την Eurovision υπάρχουν από τον Σεπτέμβριο του 2021, φήμες που δεν διαψεύστηκαν ποτέ. Η ΕΡΤ τότε δεν είχε αντιδράσει, για αυτό και επέμεναν στο ΡΙΚ σε αυτή τη διαδικασία.



Το νομικό κώλυμα

Το πρόβλημα που υπάρχει στην πραγματοποίηση του Fame Story εξαιτίας των επικαιροποιημένων κανονισμών της EBU για την Eurovision 2024, κάτι για το οποίο διαβάσατε και μέσα από τα δικά μας άρθρα, παρουσιάζεται εκτενώς και εδώ.



Ο αναθεωρημένος κανονισμός της Eurovision 2024 αναφέρει τα εξής: “Η οργάνωση της εθνικής επιλογής κάθε μέλους της EBU δεν πρέπει να παραβιάζει την αποκλειστικότητα των δικαιωμάτων των άλλων συμμετεχόντων ραδιοτηλεοπτικών φορέων άλλων χωρών. Την κάθε εθνική επιλογή εκπροσώπου πρέπει να την αναλάβει και να την οργανώσει υπό τον αποκλειστικό του έλεγχο ο κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η οργάνωση και η παραγωγή δεν μπορεί να ανατεθεί ως εργολαβία, παρά μόνο με προηγούμενη έγκριση της EBU. Οι εθνικές επιλογές θα πρέπει να οργανώνονται και να μεταδίδονται τηλεοπτικά σε εθνικό επίπεδο στη χώρα του συμμετέχοντος ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στο κανάλι του ίδιου του ραδιοτηλεοπτικού φορέα/μέλους της EBU.



Πρόβλημα τώρα και μεταξύ ΡΙΚ – OMEGA TV

Παρά το γεγονός πως το Fame Story δεν θα είναι συνδεδεμένο με την Eurovision με βάση τα παραπάνω, πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και μεταξύ των σχέσεων ΡΙΚ – OMEGA TV.



Εκεί που δεν μπορούν να κάνουν πίσω οι ΡΙΚάδες και να το παίξουν ήξεις αφήξεις, είναι φυσικά στο talent show και στην συμφωνία τους με το STAR και την Barking Well Media. Έτσι θέλοντας και μη θα πρέπει να μεταδώσουν το Fame Story με παρουσιαστή τον Νίκο Κοκλώνη, που τους έμεινε αγγόνι στο πρόγραμμα. Και τώρα που δεν υπάρχει η δικαιολογία πως πήραν τεχνηέντως το talent show από ιδιωτικό κανάλι επειδή ήταν η Eurovision στη μέση, θα πρέπει να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για ποιο λόγο λειτούργησαν με αθέμιτα ανταγωνιστικά μέσα κόντρα στο OMEGA. Και οι του OMEGA δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη την στροφή 360 μοιρών που έκανε το ίδρυμα, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση …



Η τελική απόφαση θα έρθει από την EBU

Σας υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα, μεταξύ εκπροσώπων των ΕΡΤ, ΡΙΚ και EBU. Η κάθε πλευρά εξέθεσε τις απόψεις της και το επόμενο χρονικό διάστημα η EBU θα αποφασίσει για την κόντρα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο δημόσιων ραδιοτηλεοράσεων, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο. Σε κάθε περίπτωση η κυπριακή αποστολή είναι έτοιμη να αναπροσαρμόσει τα σχέδια της, ώστε ούτε η σχέση του ΡΙΚ με την EBU να μην διαρραγεί, ούτε να κινδυνέψει η συμμετοχή της μεγαλονήσου στον 68ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.

Πηγή: Πολίτης, Eurovisionfun 







Πηγή: tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ