2023-10-05 10:57:25
Φωτογραφία για Ο νικητής του Νόμπελ Χημείας είχε αποτύχει στις πρώτες εξετάσεις χημείας
Moungi G. Bawendi

Ο καθηγητής του ΜΙΤ-(Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης) Μούνγκι Μπαβέντι είναι ένας από τους τρις νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Χημείας για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των «κβαντικών κουκκίδων» – νανοσωματίδια που βρίσκονται τώρα στις οθόνες τηλεοράσεων επόμενης γενιάς και βοηθούν στο φωτισμό των όγκων μέσα στο σώμα.

Ως προπτυχιακός φοιτητής, όμως, απέτυχε στις πρώτες του εξετάσεις χημείας, ανακαλώντας στη μνήμη του ότι η εμπειρία αυτή σχεδόν τον «κατέστρεψε».

Ο 62χρονος Τυνήσιος και Γάλλος με καταγωγή από την Τυνησία και τη Γαλλία, διέπρεψε στις φυσικές επιστήμες σε όλη τη διάρκεια του λυκείου, χωρίς ποτέ να χρειαστεί να ιδρώσει.

Όμως, όταν έφτασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως προπτυχιακός φοιτητής στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τον περίμενε μια άγρια αφύπνιση.

«Είχα συνηθίσει να μην χρειάζεται να διαβάσω για τις εξετάσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι τον τρόμαξε τόσο το τεράστιο μέγεθος της αίθουσας όσο και η αυστηρή παρουσία ενός επιτηρητή.

«Κοίταξα την πρώτη ερώτηση και δεν μπορούσα να την καταλάβω, και τη δεύτερη ερώτηση δεν μπορούσα να την καταλάβω», θυμήθηκε.

Τελικά, βαθμολογήθηκε με 20 στα 100, τον χαμηλότερο βαθμό σε ολόκληρη την τάξη του.

Τότε σκέφτηκα: «Θεέ μου, αυτό είναι το τέλος μου, τι κάνω εδώ;».

Αν και ο Μπαβέντι αγαπούσε τη χημεία, συνειδητοποίησε ότι δεν είχε μάθει την τέχνη της προετοιμασίας για τις εξετάσεις, κάτι που γρήγορα άρχισε να διορθώνει.

«Κατάλαβα πώς να διαβάζω, κάτι που δεν ήξερα πώς να κάνω πριν», είπε, και μετά από αυτό «ήταν 100άρια σε κάθε εξέταση, λίγο πολύ».

Το μήνυμά του για τους νέους είναι απλό: «μην αφήνετε τις αναποδιές να σας «καταστρέφουν».

«Θα μπορούσε εύκολα να με είχε καταστρέψει, η πρώτη μου εμπειρία με ένα F, ο χαμηλότερος βαθμός στην τάξη μου με διαφορά», πρόσθεσε.

Οι κβαντικές τελείες είναι νανοσωματίδια τόσο μικροσκοπικά που οι ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος, διέπονται από την κβαντομηχανική.

Αν και δεν τις ανακάλυψε ο ίδιος, ο Μπαβέντι έφερε επανάσταση στις τεχνικές για την κατασκευή τους με ακρίβεια και σε κλίμακα, ανοίγοντας το δρόμο για τις σημερινές εφαρμογές τους.

Πηγή: AFP

Σύνταξη: Ντάνιελ Στάνκοβιτς – https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/o-nikitis-tou-nompel-ximeias-apetyxe-stis-protes-eksetaseis-ximeias-sto-kolegio/


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ