2024-01-21 10:53:51
Φωτογραφία για Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή οδηγεί τα εμπορευματοκιβώτια Ασίας-Ευρώπης σε εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή
Τα εμπορευματοκιβώτια που κάποτε ταξίδευαν με πλοίο τώρα πηγαίνουν σιδηροδρομικώς

Δυνάμεις εκτός του ελέγχου των ναυτιλιακών εταιρειών έχουν αναγκάσει αυτές τις εταιρείες να μετακινούν εμπορευματοκιβώτια από πλοία σε τρένα σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες.

trains.com

 Ενώ η ξηρασία έχει ωθήσει την κίνηση στον σιδηρόδρομο της διώρυγας του Παναμά μήκους 47 μιλίων [βλ. «Η Maersk μετατοπίζει κάποια κυκλοφορία εμπορευματοκιβωτίων…», Trains News Wire, 11 Ιανουαρίου 2024], τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στο Η Υεμένη στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησε πολλές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων να στραφούν σε διαδρομές αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, οδηγώντας σε πρόσθετη σιδηροδρομική κυκλοφορία για διάφορες διαδρομές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Διατάραξη της Ερυθράς Θάλασσας


Περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορίου - και το 30% της παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων - διέρχεται συνήθως από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, συμπεριλαμβανομένων εμπορευμάτων από την Ασία για την Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής. Σε μια μέση εβδομάδα, σχεδόν 400.000 TEU (ισοδύναμα εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδιών) ταξιδεύουν μεταξύ της Ασίας και αυτών των τοποθεσιών.

Οι τυπικοί χρόνοι ταξιδιού για πλοία μεταξύ κινεζικών λιμανιών και βόρειας Ευρώπης μέσω αυτής της διαδρομής είναι περίπου 26 ημέρες. Μέσω της μεγαλύτερης διαδρομής που χρησιμοποιείται τώρα γύρω από την Αφρική, ο χρόνος αυξάνεται σε 36 ημέρες και με τον χρόνο στα λιμάνια σε κάθε άκρο μπορεί να φτάσει τις 50 ημέρες. Παρά τα πολλά έθνη που στέλνουν πολεμικά πλοία και τις επιθέσεις στους αντάρτες Χούτι υπό την ηγεσία των στρατιωτών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, τα περισσότερα εμπορικά πλοία αποφεύγουν τώρα την περιοχή.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε από τις επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουν τις τιμές οι ναυτιλιακές γραμμές και οι αεροπορικές εταιρείες εμπορευμάτων. Το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα στην Ευρώπη έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Νοέμβριο, με ένα κοντέινερ 40 ποδιών από την Κίνα στη νότια Ευρώπη να κοστίζει τώρα περίπου 7.100 δολάρια. στις αρχές Δεκεμβρίου ήταν λιγότερο από 3.000 δολάρια. Ακόμα κι αν οι ναυτιλιακές γραμμές εξακολουθούν να ακολουθούν τη συντομότερη διαδρομή μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, το κόστος των ασφαλίστρων για τη διέλευση από μια εμπόλεμη ζώνη έχει αυξηθεί σημαντικά. Για τους φορτωτές, η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων καθώς καθυστερούν τα ανταλλακτικά από Ασιάτες προμηθευτές. Στη Γερμανία, η Tesla ανακοίνωσε ότι το μοναδικό ευρωπαϊκό εργοστάσιό της, κοντά στο Βερολίνο, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς τα εξαρτήματα που προέρχονται από την Ασία θα παραδοθούν αργότερα από το προγραμματισμένο.

Σιδηροδρομικές γραμμές Κίνας-Ευρώπης. Ευγενική προσφορά Rail Bridge Cargo

Εναλλακτική σιδηροδρομική γραμμή

Οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών χωρών –μεγάλο μέρος τους δρομολογήθηκαν μέσω του Υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου στη Ρωσία– είχαν σημειώσει σημαντική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με έναν μακρύ κατάλογο πόλεων που συνδέονται με την Κίνα με εμπορευματικά τρένα. Αυτές περιελάμβαναν πόλεις στη Γερμανία και την κεντρική Ευρώπη με καθημερινές υπηρεσίες, ακόμη και τη Μαδρίτη στην Ισπανία και το Λονδίνο, Αγγλία (αν και αυτό το τρένο έτρεξε μόνο μία φορά).

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 οδήγησε στη μείωση αυτής της κίνησης, αλλά δεν σταμάτησε εντελώς. Οδήγησε επίσης στη δημιουργία ή προώθηση εναλλακτικών διαδρομών που αποφεύγουν τη Ρωσία. Παρά τη μικρότερη χρήση της υπερσιβηρικής διαδρομής, σχεδόν 20.000 τρένα απεστάλησαν από τις κινεζικές πόλεις στην Ευρώπη με όλες τις διαδρομές το 2023, μεταφέροντας περίπου 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια. Αυτό περιλαμβάνει αυτούς που προορίζονται για την ίδια τη Ρωσία, αλλά και αυτούς που χρησιμοποιούν τις νέες διαδρομές αποφεύγοντας τη Ρωσία.

Με σιδηρόδρομο, ένα κοντέινερ μπορεί να φτάσει στην Πολωνία ή τη Γερμανία από την Κίνα σε μόλις 12 ημέρες (μέσω Ρωσίας) ή περίπου διπλάσιο ή τριπλάσιο από αυτό μέσω των νεότερων, πιο περίπλοκων διαδρομών. Το Trans-Caspian International Transport Route — που ιδρύθηκε από τις κυβερνήσεις της Κίνας, του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν — στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στη διέλευση από τη Ρωσία, αλλά βασίζεται σε εμπορευματοκιβώτια που μεταφορτώνονται από τρένα σε πλοία για να διασχίσουν την Κασπία Θάλασσα μεταξύ Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν. Στη συνέχεια είτε πηγαίνουν από τη ξηρά με τρένο μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, όπου χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, είτε μέσω άλλου πλοίου στη Μαύρη Θάλασσα από τη Γεωργία στη Ρουμανία, όπου τα τρένα αναλαμβάνουν ξανά. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλη αυτή η πολυπλοκότητα προσθέτει χρόνο και βλάπτει την αξιοπιστία.

Οι ναύλοι σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης ήταν κατά μέσο όρο περίπου 4.200 $ ανά εμπορευματοκιβώτιο στα τέλη του 2023, αλλά με την αυξημένη ζήτηση, η τιμή έχει επίσης αυξηθεί με ναύλους περίπου 6.000 $ που προσφέρονται τώρα - εάν υπάρχει διαθέσιμος χώρος, καθώς πολλά τρένα έχουν δεσμευτεί πλήρως πολύ νωρίτερα . Πριν από την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας, οι σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές θα μπορούσαν να προσφέρουν μια ελαφρώς ταχύτερη διαμετακόμιση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης με περίπου την ίδια τιμή με τη μεταφορά με πλοίο. τώρα προσφέρει δυνητικά μια πολύ πιο γρήγορη διέλευση για την ίδια περίπου τιμή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 23.000 TEU (ή περίπου το μισό από αυτόν τον αριθμό εμπορευματοκιβωτίων 40 ποδιών), η μέση διεθνής εμπορευματική αμαξοστοιχία στις διαδρομές Κίνας-Ευρώπης μπορεί να διακινήσει 80 έως 100 TEU (40 έως 50 40 πόδια). δοχεία). Ακόμη και αν υπήρχε απεριόριστος αριθμός κατάλληλων εμπορευματικών βαγονιών, ατμομηχανών και πληρωμάτων - και δεν υπάρχουν - θα χρειάζονταν χιλιάδες τρένα για να αντικατασταθούν για να αντικατασταθεί ένα μεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Εμπορευματοκιβώτια που δρομολογούνται μέσω Τουρκίας εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Βουλγαρίας. Εδώ ένα τρένο με εμπορευματοκιβώτια από την Τουρκία διέρχεται από τη βουλγαρική πόλη Φιλιππούπολη το 2011 που σύρεται από μια ηλεκτρική ατμομηχανή των κρατικών σιδηροδρόμων της Βουλγαρίας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ