2024-02-25 22:52:13
Φωτογραφία για Η πιο ασυνήθιστη διαδρομή με το τρένο της Ταϊλάνδης είναι χαοτική και σουρεαλιστική
Ένα παλιό τρένο περνά μέσα από την αγορά μήκους 100 μέτρων οκτώ φορές την ημέρα, σχεδόν προσκρούοντας σε πάγκους στη διαδρομή.

 Οι πωλητές αναδιατάσσουν γρήγορα τα καταστήματά τους και αφαιρούν δομές σκιάς και στις δύο πλευρές των γραμμών για να ανοίξουν τον δρόμο για την επερχόμενη αμαξοστοιχία. Δεν είναι περίεργο που οι ντόπιοι αναφέρονται στην παραδοσιακή αγορά ως Siang Tai (κίνδυνος για τη ζωή). 

Τζούλια Ντ' Οράτσιο

smh.com.au

Η σιδηροδρομική αγορά βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ και χρειάζεται μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο για να φτάσετε στο παράξενο αξιοθέατο της επαρχίας Samut Songkhram. Γιατί λοιπόν η αγορά βρίσκεται σε πυκνή κίνηση; Υπήρχε πριν από την κατασκευή του σιδηροδρόμου πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, δίνοντας νέο νόημα στην παλιά φράση «μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε», καθώς οι έμποροι επέλεξαν να μείνουν στη θέση τους αντί να μετεγκατασταθούν.


Ταξιδεύω μόνος μου, οπότε η συμμετοχή σε μια ξενάγηση για να επισκεφτώ την αγορά είναι λογικό οικονομική. Μια ολοήμερη ξενάγηση κοστίζει λιγότερο από $50 και περιλαμβάνει ξεναγό και μεταφορά με αυτοκίνητο στο Ban Ka Long, μία ώρα από την πρωτεύουσα και τον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό στη σιδηροδρομική αγορά Mae Klong. Περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη στη διάσημη πλωτή αγορά της Ταϊλάνδης, το Damnoen Saduak, που απέχει 25 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη σιδηροδρομική αγορά. Στους Ταϊλανδούς αρέσει πολύ να κάνουν πράγματα εν κινήσει, φαίνεται.

Πλωτή αγορά Damnoen Saduak

Τώρα, από τη μεγάλη κίνηση της Μπανγκόκ, η πραγματική περιπέτεια ξεκινά στον σταθμό Ban Ka Long. Δεν υπάρχει τίποτα που να χωρίζει τους ανθρώπους από τις γραμμές, είναι απλώς κοινή λογική να στέκεσαι πολύ μακριά από το τρένο που πλησιάζει. Ανεβαίνω στο τρένο και σημειώνω την πρώτη θέση: ένα κάθισμα στο παράθυρο που βλέπει προς τα εμπρός. Η άμαξα ανταγωνίζεται μια κονσέρβα σαρδέλας, πληθώρα από περίεργους και χαρούμενους τουρίστες. Όλοι επιβιβάζονται, η κόρνα του τρένου ακούγεται και φεύγουμε.

Η διαδρομή μισής ώρας διασχίζει την ύπαιθρο της Ταϊλάνδης, περνώντας από ορυζώνες, χωριά και χωράφια. Νιώθω βυθισμένος σε αυτό με το παράθυρο κάτω, ζεστοί άνεμοι να αγγίζουν το ιδρωμένο δέρμα μου καθώς το τρένο τραντάζεται από πλευρά σε πλευρά. Είναι μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από τον άσχημο καιρό που βιώσατε κατά τη διάρκεια της στάσης.

Έχουμε σχεδόν φτάσει στον προορισμό μας και ήδη αισθανόμαστε τα βλέμματα πάνω μας. Στη διασταύρωση εντοπίζονται κόκκινες και λευκές μπουμ πύλες και η κυκλοφορία γίνεται πίσω από αυτήν. Το παράξενο είναι τα πλήθη. Βλέπω ένα σμήνος ανθρώπων να περιβάλλουν τις γραμμές, πολλοί με τα τηλέφωνά τους έξω, έτοιμοι να απαθανατίσουν το τρένο που σύντομα θα τους περάσει, μερικές φορές εκατοστά ανάμεσα σε μέρη του σώματος. Η χαρούμενη παρουσία τους μοιάζει σαν ένα πάρτι καλωσορίσματος, χαρούμενοι για την άφιξή μας. Αυτός ο ενθουσιασμός πάει αμφίδρομα.

Πλήθος κόσμου μαζεύεται για το διερχόμενο τρένο :Φωτογραφία ISTOCK

Το τρένο ταξιδεύει αργά μέσα από την αγορά. Όλα αυτά τα πρόσωπα κοιτούν ψηλά και χαμογελούν, με τους ανθρώπους να βγάζουν φωτογραφίες και να κουνάνε ανυπόμονα (α, έτσι είναι η φήμη). Από τη σκοπιά τους, είμαι μόνο ένα από τα πολλά πρόσωπα σε ένα γεμάτο τρένο, ένα μικρό μέρος αυτής της παράλογης εικόνας. Μεταξύ των ανθρώπων, έχω μια γεύση από πωλητές που πουλάνε φρούτα και λαχανικά, επιδόρπια, αναμνηστικά, κρέας, φρεσκοαλιευμένα ψάρια σε πλαστικές γλάστρες, street food, όπως το λες. Καθώς το τρένο κινείται, πετάει πάνω από αντικείμενα προς πώληση που περικλείουν τις γραμμές - μιλήστε για μια στενή συνάντηση.

Ήρθε η ώρα να συμμετάσχετε στις μάζες και να κατεβείτε στο σταθμό δίπλα στην αγορά. Μέχρι να φτάσουμε στην αγορά, οι πάγκοι ανακατασκευάζονται στον κανόνα τους, με πολύχρωμες ομπρέλες που έχουν στηθεί ξανά για να προστατεύουν όλους από την καυτή ζέστη. Οι αισθήσεις μου πέφτουν σε υπερένταση. Είναι τόσα πολλά που τραβούν την προσοχή μου: τα όμορφα παρουσιασμένα stand, τα πικάντικα αρώματα από καφετέριες σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών, η ταραχή των εμπόρων και των αγοραστών και το γεγονός ότι περπατάω σε διαδρομές που χρησιμοποιούνται συχνά.

Η βόλτα θα είναι μικρής διάρκειας. Είκοσι λεπτά αργότερα, πρόκειται να φτάσει άλλο τρένο. Τώρα είμαι επίγειος μάρτυρας σε λεπτά χάους. Όπως ρολόι, οι πωλητές πηγαίνουν στις θέσεις τους. Τα καλύμματα σκιάς τυλίγονται ξανά. οι γλάστρες μετακινούνται προς τα μέσα για να ανοίξει ο δρόμος για το επερχόμενο τρένο. Ακούγεται η κόρνα του τρένου. Οι τουρίστες διασκορπίζονται και στις δύο πλευρές των γραμμών με τα τηλέφωνα ψηλά για να απαθανατίσουν αυτή την τρελή κατάσταση. Βρίσκω τη γωνιά μου δίπλα στην πίστα, με μπολ με ωμό κρέας κοντά στα πόδια μου.

Είναι μια εκπληκτική σκηνή, αλλά όχι για τους ντόπιους, οι οποίοι φαίνονται αγανακτισμένοι για το τρένο που χωρίζει την αγορά στα δύο. Είμαι στριμωγμένος ανάμεσα σε χασάπη και ένα κινούμενο τρένο, πολύ πρόθυμος να το παρακολουθήσω.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ