2012-07-07 17:31:33
Φωτογραφία για Δυο Βενιζέλοι
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Παρακολουθώντας χθες την ομιλία του Ευ. Βενιζέλου σε ό,τι έχει απομείνει από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποίησα πόσο δύσκολο και δυσεπίλυτο είναι το πρόβλημά του.

Ο υπουργός Βενιζέλος είχε διαβεβαιώσει προεκλογικά ότι η διαπραγμάτευση του ιδίου για το δεύτερο Μνημόνιο ήταν ό,τι καλύτερο έχει πετύχει διαπραγματευτικά η χώρα «μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης».

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν μετεκλογικά περιθώρια αλλαγών ή βελτίωσης, διότι κανείς δεν μπορεί να τα κάνει καλύτερα από τον υπουργό Βενιζέλο.

Ο πρόεδρος Βενιζέλος έρχεται τώρα όχι μόνο να παραδεχτεί ότι χρειάζεται νέα διαπραγμάτευση, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και ότι είναι απαραίτητες οι τροποποιήσεις του αλλά και να προσφέρει υποδείξεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα όσα διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε ο υπουργός Βενιζέλος.

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος Βενιζέλος παραδέχεται ότι πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα από τον υπουργό Βενιζέλο για να μην καταρρεύσει εντελώς το μαγαζί.


Αυτή η παραδοχή δεν είναι εύκολη, ιδίως για έναν άνθρωπο που έχει την καλύτερη γνώμη για τον υπουργό Βενιζέλο - όπως και για τον πρόεδρο άλλωστε Γι' αυτό επιστρατεύονται διάφορα καλοπροαίρετα τεχνάσματα, όπως π.χ. ότι όσα λέγονται τώρα έχουν ήδη ειπωθεί αλλά κάποιοι παλιάνθρωποι έκλεψαν την πνευματική ιδιοκτησία από εκείνους που εγκαίρως τα σκέφτηκαν.

Πληροφορηθήκαμε, ας πούμε, από τον πρόεδρο Βενιζέλο ότι η κλοπή των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των οικονομιών των ομολογιούχων στα πλαίσια του PSI είναι άδικη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία - όπως έχει ήδη πει...

Αλλά δεν μάθαμε για ποιον λόγο και με ποιο σκεπτικό ο υπουργός Βενιζέλος άφησε να διαπραχθεί τέτοια ατιμία ή πώς δέχτηκε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI χωρίς να προβλεφθεί ρητά με κάποιον τρόπο η αποζημίωση των θυμάτων της.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Οτι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν Βενιζέλο αλλά με δύο.

Με έναν φρέσκο πρόεδρο που έπειτα από δύο καταστροφικές εκλογές προσπαθεί να φτιάξει το κόμμα του από την αρχή και να ανασυντάξει την παράταξή του.

Και με έναν παλαιό υπουργό με σοβαρό μερίδιο σε λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και αδικίες - στο πολιτικό φορτίο, δηλαδή, που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα...

Η προσπάθεια του Βενιζέλου να ισορροπήσει μεταξύ των δύο εαυτών του δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ακόμη περισσότερο που απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προέδρου είναι να πάρει σαφείς αποστάσεις από την αποτυχία του υπουργού.

Ο άνθρωπος, δηλαδή, θα πρέπει κάποια στιγμή να διαλέξει με ποιον Βενιζέλο είναι. Και δεν τον βλέπω έτοιμο.

πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ