2012-07-18 09:00:19
Φωτογραφία για Συζητούν ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της συγκυβέρνησης
Από τις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και οι κυβερνητικοί εταίροι του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτης Κουβέλης, αναζητούν τον τρόπο και τη διαδικασία «επαναφοράς της οικονομίας και του δημοσιονομικού προγράμματος στη σωστή τροχιά», κατά την έκφραση, χθες, κυβερνητικού στελέχους.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν στα χέρια τους την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα -προϊόν των συνεχών συσκέψεών του με τους συναδέλφους του υπουργούς, αλλά και της σύσκεψης που είχε χθες με τον πρωθυπουργό- για τις περικοπές, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, για την επόμενη διετία 2013-2014.

Πρόκειται για «ένα δύσκολο εγχείρημα», αναγνώριζαν χθες στην κυβερνητική ηγεσία, αλλά και στα άλλα δύο κόμματα, τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση.

Οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να καταλήξουν στην τελική κυβερνητική πρόταση προς την τρόικα και σε ένα σχέδιο αναλυτικών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων-δανειστών της.


Εκτός από τα οικονομικά, ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ασχοληθούν με το ζήτημα της στελέχωσης του κράτους και των υπουργείων, σε επίπεδο γενικών γραμματέων και άλλων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε, χθες, ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον να συγκεντρώσει κανείς από περικοπές δαπανών 11,5 δισεκατομμύρια για το 2013 και το 2014» και παρατήρησε: «Αυτή η δυσκολία υπήρχε πάντα, αλλά έχει επιδεινωθεί, λόγω των τελικών προβλέψεων που γίνονται σε σχέση με την ύφεση του 2012».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως όλες οι προβλέψεις της τρόικας για τα μακροοικονομικά μεγέθη «και πιο συγκεκριμένα η κορυφαία πρόβλεψη για την ύφεση, διαψεύδονται. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται προσαρμογές στη συνέχεια».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη για ένα επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, τονίζοντας πως «θα απλώσουμε την προσαρμογή αυτή το λιγότερο σε 4,5 χρόνια από σήμερα, δηλαδή από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, που είναι το μισό 2012, μέχρι και το τέλος του 2016 το λιγότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως αυτό το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει «να το φτιάξουμε μόνοι μας, να πούμε τι ζητάμε προς το παρόν, να σκεφτούμε μόνοι μας τι είναι αυτό που πρέπει να ζητήσουμε».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης -στον ίδιον ραδιοσταθμό- τόνισε πως οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, θα κάνουν «την προσπάθεια που κάνουν όλα τα υπουργεία, για να συνεισφέρουν στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και δεν θέλουν να κάνουν αλλιώς».

Ο κ. Λυκούδης, αναφερόμενος στον περιορισμό των δαπανών, σημείωσε πως «είναι τόσο δύσκολη η κατάσταση της χώρας, ώστε όλοι οι υπουργοί, έχοντας συνείδηση αυτής της κατάστασης, δεν μπορούν να λειτουργούν ως συνδικαλιστές του υπουργείου τους. Αποκλείεται, δεν το φαντάζομαι, θα ήταν η απόλυτη ανευθυνότητα».

Με ευθύ τρόπο, ο κ. Λυκούδης τόνισε πως οι υπουργοί «οφείλουν να κάνουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες, διότι, αν δεν περιοριστούν οι δαπάνες, θα γίνουν οριζοντίως οι περικοπές και αυτό θα είναι πάρα πολύ άσχημο».

Σημείωσε, πάντως, την αντίθεση της ΔΗΜ.ΑΡ. σε απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, υπενθύμισε ότι αυτό είναι στη συμφωνία των τριών κομμάτων, «γιατί δεν θέλουμε να προσθέσουμε ούτε έναν άνεργο στο 1.200.000 ανέργους που έχει η χώρα».

Το 2013 - 2014

Πέραν των περικοπών για το 2013 και 2014, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν και νέα μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2012, αν η τρόικα δεν αποδεχτεί το «ελαφρυντικό» της ύφεσης.

«Υπάρχουν φωνές στο Eurogroup που πιέζουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, προσπαθούμε να τα αποφύγουμε, με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση», τόνισε ο ίδιος παράγοντας, με τη διευκρίνιση ότι τα νέα μέτρα θα είναι πέραν των 3 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Φεβρουάριο, αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους. Μάλιστα, το ΔΝΤ υπολογίζει την υπέρβαση του ελλείμματος του 2012 σε 2 δισ. ευρώ, με τον κίνδυνο να σημάνει ισόποσα μέτρα.

Δηλαδή τόσο για τις οριζόντιες περικοπές των αποδοχών όσο και για τα νέα μέτρα του 2012, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Εξήγησε, επίσης, ότι, πέραν των περικοπών, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει, με τη συγκατάθεση της τρόικας και των εταίρων, την παροχή τμήματος της δόσης από τη δανειακή σύμβαση, ώστε να αποπληρωθεί το ομόλογο που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αλλά και για την κάλυψη του ταμιακού ελλείμματος του προϋπολογισμού, καθώς τα ταμιακά αποθέματα συρρικνώνονται, όπως επίσης και την επιμήκυνση του προγράμματος.

Οι δυσκολίες των περικοπών

Οι δυσκολίες και οι αντιστάσεις των υπουργείων για τις περικοπές των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ αποτέλεσαν αντικείμενο της συνάντησης που είχε, χθες το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Ακολούθησε κατόπιν σύσκεψη του κ. Στουρνάρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τη διαμόρφωση του σχεδίου των περικοπών, που θα παρουσιαστεί σήμερα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με οκτώ υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να καταρτιστεί ο κατάλογος των παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και για τις δυσκολίες που συναντά η προσπάθεια. Οι δυσκολίες πηγάζουν από τη θέση της κυβέρνησης, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, αλλά στοχευμένες και το βάρος να πέσει στη σπατάλη. Διαπιστώνεται, όμως, ότι δεν επαρκούν και, στο πλαίσιο αυτό, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δεν απέκλεισε τις οριζόντιες περικοπές.

Το απόγευμα, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και υπεύθυνο του τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Χρήστο Σταϊκούρα, και με υπηρεσιακά στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί περικοπές μόνο 5,5 δισ. ευρώ και εκκρεμεί η εξεύρεση άλλων 6 δισ. ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Οπως προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη, δεν αναμένεται να κλείσουν μέχρι σήμερα τα ποσοτικά μεγέθη των περικοπών. Οπως διευκρίνισε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, «γίνεται ποσοτικοποίηση, αλλά όχι κωδικό προς κωδικό, δηλαδή θέτουμε τις γενικές κατευθύνσεις», για να προσθέσει ότι στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί, θα αναφέρονται περικοπές τόσο στις συντάξεις όσο και στα εφάπαξ, στη φαρμακευτική δαπάνη κ.λπ. Το ίδιο στέλεχος παραδέχτηκε εμμέσως ότι υπάρχει καθυστέρηση, αφού από τα 11,5 δισ. ευρώ των περικοπών έχουν συγκεκριμενοποιηθεί περικοπές μόνο για 5,5 δισ. ευρώ. «Συνεχίζεται η προσπάθεια, για να κλείσουμε τα υπόλοιπα 6 δισ., συνεκτιμώντας και τη μελέτη του ΚΕΠΕ και τις προτάσεις των υπουργείων».

Η δυστοκία των περικοπών των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ αποδίδεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από τις περικοπές τη μισθολογική δαπάνη (μισθοί και συντάξεις), που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα των πρωτογενών δαπανών. Σταδιακά, όμως, διαπιστώνεται ότι αυτό δεν είναι εφικτό.

Ο κίνδυνος για το 2012

Τα έσοδα και οι αυξημένες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων για χρηματοδότηση αποτελούν τις πληγές του προϋπολογισμού του 2012, που μπορεί να τον οδηγήσουν σε απόλυτο εκτροχιασμό, παρά και τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η υστέρηση των εσόδων αυξήθηκε τον Ιούνιο, καθώς, από 926 εκατ. ευρώ που ήταν στο πεντάμηνο, στο εξάμηνο έφτασε στο ποσό των 1.397 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την υστέρηση των εισπράξεων από τα κοινοτικά ταμεία για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Το ύψος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού ανήλθε στο εξάμηνο σε 987 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στο ΦΠΑ που υστερεί κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, και στο φόρο εισοδήματος, τα έσοδα από τον οποίο υστερούν κατά 844 εκατ. ευρώ, λόγω των παρατάσεων, υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πληροφόρηση που έχει από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εκτιμά ότι οι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού θα αποκλίνουν από το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, που αυτομάτως σημαίνει ότι η τρόικα θα ζητήσει την κάλυψη των αποκλίσεων με νέα μέτρα.

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει σε αύξηση των εσόδων με την πληρωμή των εκκαθαριστικών, αλλά φοβάται πως μεγάλος αριθμός των νοικοκυριών αδυνατεί να τα πληρώσει και θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης, εκτιμάται ότι η υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ θα διευρυνθεί από το επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ που είναι στο εξάμηνο, αφού η ύφεση θα συνεχιστεί και θα βαθύνει στους επόμενους μήνες.

Ηδη, από το Φεβρουάριο, ο προϋπολογισμός του 2012 κρίθηκε ανεφάρμοστος και καταρτίστηκε συμπληρωματικός, με τον οποίο άλλαξαν οι στόχοι και επιβλήθηκαν και μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αλλά, κατά την εφαρμογή του, διαπιστώνεται ότι δεν επαρκούν, για να προσεγγιστούν οι στόχοι.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την υστέρηση των εσόδων στην ύφεση που είναι βαθύτερη της εκτίμησης, αφού, από -4,7%, θα αγγίξει το -7%. Το ζήτημα είναι να πειστεί η τρόικα να αποδεχτεί το συγκεκριμένα «ελαφρυντικό» και να μην απαιτήσει νέα μέτρα.

«Προγραμματισμό»

Προγραμματισμό για να κοπούν μόνο «τα νούμερα, πίσω από τα οποία δεν κρύβονται ανθρώπινες ψυχές» κάνει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτό δήλωσε, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα θέματα των αρμοδιοτήτων του.

«Από το σύνολο»

Τα οφέλη, που θα προέλθουν από τη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν προκύπτουν από περικοπές δαπανών του ΥΔΜΗΔ, αλλά του συνόλου της κυβέρνησης, τόνισε χθες το υπουργείο, διευκρινίζοντας τα περί υποτιθέμενης άρνησης περικοπών από την πλευρά του κ. Μανιτάκη, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τις οποίες, σύμφωνα με προχθεσινό τηλεοπτικό «ρεπορτάζ», είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, κ. Στουρνάρας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2012, εκτός των γνωστών 3 δισ. ευρώ, αλλά και οι οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, στο πλαίσιο των περικοπών των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014, άφησε να εννοηθεί, χθες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενώ μαίνονται οι ενδοκυβερνητικές έριδες για τα κονδύλια που πρόκειται να «ψαλιδιστούν».

Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται ότι, μέχρι χθες το βράδυ, είχαν «κλειδώσει» οι περικοπές για ποσό ύψους μόνο 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λιγότερο από το μισό του ποσού των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, στοιχείο που δείχνει τις δυσκολίες, αλλά και τις αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που ρωτήθηκε, χθες, αν στο πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ θα υπάρχουν και οριζόντιες περικοπές μισθών ή συντάξεων ή εναλλακτικά η συμπλήρωση του πακέτου με νέους φόρους, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

«Αυτό προσπαθούμε να αποφύγουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της τρόικας, που θα καταφτάσει την επόμενη εβδομάδα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει, την επόμενη εβδομάδα, στην τρόικα, «κατευθύνσεις» μέτρων κοστολογημένα και όχι συγκεκριμένο κατάλογο ποσοτικοποιημένων μέτρων. Αλλωστε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1-1-2013 και, μέχρι τότε, υπάρχει χρόνος για να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα. Ωστόσο, οι «κατευθύνσεις» περικοπών δεν θα είναι αόριστες, αλλά συγκεκριμένες, με κόστος και με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Σχολιάζοντας τα μέτρα και τις προτάσεις που υπέβαλαν οι υπουργοί στο υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες κρίθηκαν ελλιπείς, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι οι υπουργοί είναι μεν συνεργάσιμοι, προσθέτοντας: «Θα περιμέναμε περισσότερα, αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία και πρέπει να τους βοηθήσουμε».

Στο ερώτημα αν είναι εφικτές οι περικοπές κατά 11,5 δισ. ευρώ, απάντησε: «Δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρουμε».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Eurogroup το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση

Εκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την εξέταση τους ελληνικού αιτήματος επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και, φυσικά, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και τη χρηματοδοτική στήριξη της Κύπρου, θα συγκαλέσει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (πιθανότατα στις 7) ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συνεδρίαση θα είναι με φυσική παρουσία των υπουργών και όχι μέσω τηλεδιάσκεψης, διότι θεωρείται καθοριστική, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας, όπου θα τεθεί ευθέως από τον κ. Γιούνκερ το πολιτικό ερώτημα προς τους εταίρους σχετικά με το αν είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το πρόσθετο κόστος της επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ανάλογο ερώτημα θα τεθεί και στο ΔΝΤ.

Σε υπουργικό επίπεδο, δεν έχει προγραμματιστεί άλλη συζήτηση για την Ελλάδα και την Κύπρο πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλωστε, χθες, η γραμματεία της Ευρωζώνης διευκρίνισε ότι η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή το μεσημέρι, θα έχει μορφή τηλεδιάσκεψης και ένα θέμα συζήτησης, την έγκριση του μνημονίου χρηματοδοτικής στήριξης των ισπανικών τραπεζών.

Χθες, ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του αντιπρόεδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, δεν ήταν σε θέσει να δώσει ακριβή ημερομηνία άφιξης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα. Ανέφερε ότι η τρόικα θα επισκεφθεί την Ελλάδα τις επόμενες μέρες, προκειμένου να εμβαθύνει την ανάλυση της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος που ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα το τεχνικό κλιμάκιο.

Οπως είπε, θα εξετάσει σε όλες τις λεπτομέρειες τις πολιτικές που συνδέονται με το δεύτερο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της ανάλυσης θα περιλαμβάνει και το ακριβές ποσό σχετικά με το πρόσθετο κόστος που θα απαιτήσει η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ασάφεια υπάρχει σε σχέση με την Κύπρο, δεδομένου ότι η τρόικα επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 16 Ιουλίου, αλλά το ταξίδι αναβλήθηκε, ενώ, χθες, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία, αναφέροντας, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, ότι το κλιμάκιο θα φτάσει τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν -είπε- όλες οι συνιστώσες της τρόικας, δηλαδή η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, εργάζονται στις έδρες τους με βάση τα στοιχεία της διερευνητικής αποστολής στην Κύπρο, τον προηγούμενο μήνα.

Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές με τηλεδιασκέψεις και, με ηλεκτρονική επικοινωνία.

Ανάπτυξη: Αξιοποίηση αεροδρομίων και οδικών αξόνων

Θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές, Σιμ Κάλας στη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο για την πρόοδο που υπάρχει σε σχέση με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα και την προσπάθεια που γίνεται γι' αυτό από το Ταμείο.

Επίσης, συζήτησαν την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να απεμπλακεί το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητόδρομων, όπου, όπως είπε ο υπουργός, η Επιτροπή θα κληθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε θέματα ανταγωνισμού, εσωτερικής αγοράς και πολιτικής μεταφορών. «Είδαμε πως θα μπορούσαν οι σχετικές συζητήσεις να επιταχυνθούν», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, συζητήθηκε το ζήτημα του ΟΣΕ για το οποίο τόνισε πως υπάρχει βούληση από την πλευρά του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και της κυβέρνησης, να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.

Ωστόσο, «υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης, το ταχύτερο δυνατόν, να αντιμετωπισθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θέματα αυτά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ