2012-03-17 23:45:03
Φωτογραφία για Μπαγίς σε παροξυσμό
«Είμαστε χίλια βήματα μπροστά από τη ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στο Κυπριακό, ενώ ως προς την Κυπριακή Προεδρία, που θα αρχίσει τον Ιούλιο, είπε ότι «εμείς, ως κράτος, δεν συμπεριφερόμαστε σαν κράτος, σε ένα κράτος που δεν αναγνωρίζουμε, απλώς και μόνο επειδή κάποιοι το αποκαλούν προεδρία».

«Δεν θα μας βρουν συνομιλητή»

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, μαζί με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ο Μπαγίς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πρώτη Ιουλίου: «Εάν υπάρξει μία λύση στηριζόμενη στην πολιτική ισότητα, την οποία οι δύο ηγέτες στο νησί θα κάνουν να γίνει δεκτή από τις δύο κοινότητες, εάν δηλαδή πριν από την 1η Ιουλίου υπάρξει ένα κράτος ομπρέλα που θα δημιουργήσουν τα δύο ιδρυτικά κράτη, τότε εμείς θα χαρούμε με την προεδρία του κράτους αυτού στην Ε.Ε.


Εάν, όμως, δεν υπάρξει τέτοια λύση και η ‘νότια Κύπρος’, εκπροσωπώντας το ήμισυ του νησιού, επιχειρήσει να έλθει μπροστά μας με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, δεν θα μας βρει συνομιλητή», είπε ο Μπαγίς. Υποστήριξε, ακόμη, με θράσος, ότι «η προεδρία της ‘νότιας Κύπρου’ μοιάζει με τα παιδιά μας που κάθε χρόνο στην επέτειο της εθνικής γιορτής της 23ης Απριλίου, ως είθισται, καταλαμβάνουν τις θέσεις των κρατικών αξιωματούχων. Όση αρμοδιότητα έχουν τα παιδιά αυτά, τόση θα είναι και η αρμοδιότητα της εν λόγω Προεδρίας».

Ο Μπαγίς ανέφερε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., κατά τα άλλα θα συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο, λέγοντας ότι «υπάρχουν δύο σημεία, πρώτον το άνοιγμα κεφαλαίων και δεύτερον η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης». Εδώ και τρία χρόνια δεν ανοίγουν κεφάλαια και συνεπώς δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς θέμα, είπε ο Τούρκος Υπουργός για το πρώτο, ενώ για το δεύτερο δήλωσε πως «και κατά τη γαλλική και τη βελγική Προεδρία δεν έγινε το Συμβούλιο Σύνδεσης».

Αέρας κοπανιστός

Την ίδια στιγμή, τα πυρά του προς την Ε.Ε. έστρεψε, ως προς το Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όσα δηλώνει περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «αέρας κοπανιστός», παραπονούμενος δε ότι όσοι μένουν στα κατεχόμενα είναι σαν να διαμένουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Igor Luksic, ο Τσιτσέκ ανέφερε ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΗΕ. Επέκρινε το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά, παρόλο ότι καταψήφισε το σχέδιο Ανάν, έγινε μέλος της Ε.Ε. και εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα που της παρέχει η Ένωση, έχοντας και τη στήριξη κάποιων χωρών-μελών της ΕΕ, οι οποίες τηρούν αρνητική στάση έναντι τής Τουρκίας.

Ανέφερε, τέλος, ότι μια επίσκεψη του «προέδρου» του ψευδοκράτους στο Μαυροβούνιο θα ήταν κάτι το πολύ σημαντικό, χαρακτηρίζοντας σημαντική την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ ψευδοκράτους και Μαυροβουνίου σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού και τουρισμού.

 www.simerini.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ