2012-09-04 08:25:07
Φωτογραφία για ''ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ'' ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε τριπλό ταμπλό παίζεται η τύχη της κυβέρνησης -αλλά και της χώρας- τις επόμενες μέρες. Οι επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους, η έλευση της τρόικας, η μείωση των ειδικών μισθολογίων και η συγκατάθεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πακέτο των μέτρων και στις επερχόμενες εργασιακές αλλαγές, θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Οι αβεβαιότητες είναι πολλές. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τον τελευταίο λόγο έχουν τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η ικανότητα τους να διαχειριστούν τις εντεινόμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

Από σήμερα κιόλας, ξεκινάει μία μάχη σε τρία επίπεδα: 

1. Οικονομική διπλωματία. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Γκ. Βεστερβέλε, και τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Β. Σόιμπλε. Η σημαντική συνάντηση είναι η δεύτερη. Σε αυτή ο Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων και τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.


Επειτα, θα καταθέσει τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει σχέδια για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που δείχνουν ότι εάν βελτιωθούν οι συνθήκες ανάπτυξης τότε το χρέος μπορεί να πέσει κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης κατά 2 έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Στουρνάρας θα έχει αντίστοιχη συνάντηση και με το Γάλλο ομόλογό του κ. Π. Μοσκοβισί, μία μέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου και αφού η τρόικα θα έχει ολοκληρώσει το έλεγχο του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ. Στόχος των επαφών αυτών, είναι στο Eurogroup η Ελλάδα να έχει συμμάχους τις Γερμανία και Γαλλία για να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην Αθήνα θα βρεθεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Θα μεταφέρει το κλίμα στους κόλπους της Ευρώπης και θα του δοθεί μία «γεύση» του τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση.

2. Ειδικά μισθολόγια. Οι περικοπές στις αμοιβές των ένστολων, εκπαιδευτικών, δικαστικών διπλωματικών, ιατρών, αρχιερέων κ.λπ. φαίνεται πως θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο αγκάθι στο πακέτο των μέτρων. Ηδη, όσοι έχουν μάθει τα σχέδια της κυβέρνησης (ένστολοι και πανεπιστημιακοί) έχουν αντιδράσει έντονα. Οι πρώτοι προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, όπως και οι καθηγητές, οι οποίοι ετοιμάζονται για «δράση» εν μέσω της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις άλλες επαγγελματικές ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα. Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, επισημαίνουν ότι στο πακέτο των μέτρων ύψους 11,8 δισ. ευρώ έχει εγγραφεί στόχος εξοικονόμησης 360 εκατ. ευρώ από τα ειδικά μισθολόγια και αναφέρουν με νόημα ότι εάν δεν γίνουν αυτές οι περικοπές θα πρέπει να εξευρεθούν από άλλες κοινωνικές ομάδες τα 360 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι μεσοσταθμικά οι απώλειες θα είναι: 

- της τάξης του 6% ή του 7,5% για τους ένστολους (αστυνομικοί, λιμενικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες). 

- 13% για τους γιατρούς του ΕΣΥ 

- 17% για τους πανεπιστημιακούς 

- πέριξ του 25% για τους δικαστικούς. 

Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις μειώσεις που θα γίνουν τελικά στις υπόλοιπες κατηγορίες των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.

3. Ενδοκυβερνητικές ισορροπίες. Τον τελευταίο λόγο τόσο για την τύχη των ειδικών μισθολογίων, όσο και για τα άλλα μέτρα που «καίνε» (κατάργηση δώρων, εποχικών επιδομάτων, αναπηρικών και προνοιακών επιδομάτων κλπ) θα έχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Από την στήριξή τους θα εξαρτηθεί το εάν θα περάσει το πακέτο των μέτρων περικοπής δαπανών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να ανοίξει η οποιαδήποτε άλλη συζήτηση με την Ευρωζώνη (δόση, επιμήκυνση, νέο «κούρεμα» κ.λπ.). Βασικό είναι και το ερώτημα του αν θα καταφέρουν να περάσουν το πακέτο από τη Βουλή χωρίς να υποστούν σημαντικές απώλειες. Ηδη ορισμένοι βουλευτές φέρονται έτοιμοι να μην ψηφίσουν μέτρα που θεωρούν ότι είναι «οριζόντια» ή θίγουν κοινωνικές ομάδες (ένστολους κ.τλ.) από τις οποίες προέρχονται.

Ανοιξε μέτωπο και για τον ιδιωτικό τομέα 

Πάντως, ακόμα κι αν βρουν τρόπο τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να στηρίξουν και τις περικοπές, τα μέτωπα δεν κλείνουν εκεί. Όπως αποκαλύφθηκε χθες, η τρόικα πιέζει για νέες -επώδυνες- αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι έχουν να κάνουν με: 

- Την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. 

- Τη μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα 

- Την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). 

- Τον περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. 

- Την αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης. 

Το συγκεκριμένο θέμα έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία με ένα e-mail που στάλθηκε από την τρόικα, το οποίο ανοίγει ξανά τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών επιχειρήθηκε να «κατεβεί» το θέμα. Πηγές του υπουργείου εργασίας υποστήριξαν ότι το κείμενο εργασίας που απεστάλη από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας περιλαμβάνει διάφορα θέματα και προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας.

Σημείωναν ότι από την ελληνική πλευρά δεν θεωρείται αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας.

Παρέπεμπαν μάλιστα στις συνομιλίες με την τρόικα για την αξιολόγηση των προτάσεων.

 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παιδόφιλοι ηλικίας... 10 ετών!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παιδόφιλοι ηλικίας... 10 ετών!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ