2012-09-12 23:52:07
Φωτογραφία για Αυστηρότερες ποινές για μεγαλεμπόρους ναρκωτικών
Αντιμέτωπος με την ποινή των ισοβίων θα είναι στο εξής ο έμπορος ναρκωτικών και εάν ακόμη είναι χρήστης (τοξικομανής), όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα, ο κ. Ρουπακιώτης ανακοίνωσε ότι προωθείται εντός της εβδομάδας το σχέδιο του Κώδικα για τα Ναρκωτικά, όπως αυτό έχει καταρτιστεί από Επιτροπή υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ν. Παρασκευόπουλο και περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στον Κώδικα για τα Ναρκωτικά, γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών που επικαλούνται ότι είναι και χρήστες. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο έμπορος ναρκωτικών «έπεφτε στα μαλακά» από πλευράς ποινικής αντιμετώπισης, εφόσον ήταν τοξικομανής. Τώρα με τη νέα ρύθμιση ο έμπορος αντιμετωπίζεται μόνο ως έμπορος, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι χρήστης και του επιβάλλεται ποινή ισόβιας κάθειρξης.


Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι ποινές και για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών. Αναλυτικότερα, οι ιδιαίτερα διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειρισθεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα), τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών (ισόβια κάθειρξη) ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τις 600.000 ευρώ.

Επίσης, δεν αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών σε ιδιωτικό χώρο, αλλά μετατρέπεται σε πταίσμα (φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες) και η χρήση σε δημόσιο χώρο γίνεται πλημμέλημα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε ότι εξορθολογίζεται το κυρωτικό πλαίσιο και η δημόσια χρήση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών, ενώ η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών ουσιών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνον για την αποκλειστική χρήση του χρήστη, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο μήνες.

Τέλος, σε μεταβατική διάταξη θα προβλεφθεί διαδικασία αποσυμφόρησης των φυλακών για τους κρατούμενους για εγκλήματα ναρκωτικών.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
X.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ: Επιστροφή στην TV
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
X.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ: Επιστροφή στην TV
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ