2012-09-13 10:25:48
Φωτογραφία για Karayılan’dan Batı Kürdistan’a destek çağrısı
ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:Μουράτ Καραγιλάν: Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

HABER MERKEZİ(ROJACIWAN) - KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, dört parçadaki Kürtlere Batı Kürdistan’a destek olmaları çağrısında bulundu. Bunun için Federal Kürdistan hükümetine sınır kapısı açma çağrısında da bulunan Karayılan, Türkiye’nin her hangi bir müdahalede bulunması durumunda buna halk olarak büyük mücadele ile karşılık verecekleri uyarısında bulundu. 

KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Ronahi TV’de yayınlanan özel programda Batı Kürdistan’a destek çağrısında bulundu. Batı Kürdistan Kürt Yüksek Konseyi’ni desteklediklerini belirten Karayılan, Türkiye’nin Batı Kürdistan halkının statü kazanmasının önüne geçmeye çalıştığını belirterek, “Türkiye’deki Kürtler yetmiyor, bu kez diğer parçalardakilere de saldırıyor” dedi. Karayılan buna karşı tüm Kürtlerin mücadele etmesi gerektiğini söyledi. 


Batı Kürdistan Kürtlerinin doğru bir politika izlediklerini söyleyen Karayılan, “Hiç kimsenin askeri olmadılar. Kendi ayakları üzerinde durarak, şimdi Suriye’deki değişim ve dönüşümde bir güç haline geldiler. Bu siyasetin sonucu olarak buradaki halkımız devrim sürecini yaşıyor. Eğer bu siyaset olmasaydı, belki de Batı Kürdistan’da taş üstüne taş kalmayacaktı” dedi. Bazı çevrelerin bu siyaseti eleştirdiklerini ancak PYD’nin bağımsız bir çizgide, özgürlük çizgisinde hareket ederek kendini bir güce dönüştürdüğünün açığa çıktığını belirten Karayılan, “Muhalefet ile de ilişki içerisinde olabilirler. Ancak statüleri herkes tarafından tanınmalı. Biz Kürt halkının daha da ilerleyeceğine inanıyoruz. Bu doğru bir siyasettir, özgürlüğü esas alıyor ve genelde bir değişimi gerçekleştirmek istiyor” dedi. 

'BATI KÜRDİSTAN HALKI YALNIZ DEĞİL'

Halep’te 21 Kürdün ölümüyle sonuçlanan saldırıya da dikkat çeken Karayılan, bir kez daha saldırıyı kınayarak, yaşamını yitirenlerin aileleri ile Batı Kürdistan halkına başsağlığı dileğinde bulundu. “Hiçkimse katliamlarla sonuç alamaz” diyen Karayılan, basından takip ettikleri kadarıyla katliama karşı misilleme eylemlerinin yapıldığını belirterek, “Bu bir haktır, ancak biz doğru bir siyasetin yürütüleceğini umuyoruz. Katliam yüreğimizi yaktı ancak bu izlenen doğru siyasetin değiştirilmesine yol açmamalı. Hislerle hareket edilmemeli. Kürt Konseyi’nin bu durumu değerlendireceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Karayılan, konuşmasının devamında Batı Kürdistan halkının yanlız olmadığını belirterek şu uyarılarda bulundu: “Halkımız meşru haklarını istiyor. İnsanlık mücadelesi veriyor. Buradaki halkımızın yanlız olmadığı bilinmeli. Hiçkimse halkımızı yalnız görmemeli, ne Baas rejimi, ne de diğer kesimler. Halkımız kendini koruyabilir. Bir bilinç düzeyi var. Bu düzeye el uzatmanın kabul edilmeyeceği bilinmelidir. Türkiye’nin de girişimleri var. Bunu herkes için söylüyorum. Yine halkımız her şart ve koşulda birbirine ve şehitlerine sahip çıkmalı.”

Kürtler arası birliğin stratejik olduğunu kaydeden Karayılan bu çerçevede Batı Kürdistan’da Kürt Yüksek Konseyi’nin oluşumu ile alınan tüm kararları doğru bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Karayılan, “Herkes destek vererek katılım sağlamalı. Kadın hareketi, gençler ve tüm kesimler katılım sağlamalı. Hiç kimse taktiksel yaklaşmamalı. Bu stratejik bir konudur. Bundan dolayı herkes başarıyı birlikte görmeli” dedi. Bunu yapmayanların başarıya hizmet etmeyeceklerini belirten Karayılan, “Türk devleti de bunu istiyor. Suriye devleti de böyledir. Bunun için Batı, Güney ve diğer parçalardaki siyasetçiler yanlışlık yapmamalı, şahsi çıkarları öne sürmemeli, ulusal çıkarları gözetmelidir. Halkımız da bunu değerlendirmeli. Biz de Kürt Konseyi’ni destekliyoruz. Batı Kürdistan’daki halkımızın temsilidir. Gün be gün ilerlemesini umut ediyoruz” dedi. Karayılan, herkesi Kürt Yüksek Konseyi etrafında birleşmeye, her yönüyle Konsey’e destek olmaya çağırdı. 

'TÜRKİYE BATI KÜRDİSTAN’DA STATÜNÜN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYOR'

Türk devletinin Suriye politikasına da değinen Karayılan, “Osmanlılar gibi Suriye’yi bir eyaletleri yapmak istiyorlar” dedi. Karayılan, Türkiye’nin ne demokrasi yanlısı, ne de Suriye muhaliflerine hayran olduğunu belirterek şunları söyledi: “Düne kadar her yönü ile Suriye ile ilişkileri vardı, Esad ile dost ve kardeş idi. Rejimin geleceğinin olmadığını görünce makas değiştirdi. Çıkarlarına göre hareket ediyor. Şu anda Türkiye’de 10 bin Kürt tutukludur. Böyle zulümkar bir devlet nasıl Suriye’de demokrasi yanlısı olabilir? Çıkarlarını esas alıyor. Kürtlerin statü sahibi olmasını istemiyor, Irak’taki durum karşısında çok pişmandırlar. Şimdi Suriye’deki Kürtlerin statüsünün önüne geçmek istiyorlar. Kürtleri her yerde zayıf düşürmek istiyorlar. Stratejileri budur. Bunu açıktan söylemiyorlar, taktik yapıyorlar. Örneğin Kürtlerin aralarında birlik kurması onları kızdırdı. Hewler’e, Kerkük’e kadar gelerek, itirazlarını gösterdiler. Ortadoğu’nun yeniden dizayn edilmesi ile yeni sistemde Kürtlerin yer almasını istemiyorlar. Politikaları budur. ‘Güney Kürdistan’ı siyaset ve diplomasi ile kontrol ederek, PKK’yi de silahla tasfiye edeceğiz’ diyorlar. Güney’in etrafını saracağız, yeni dizaynda Kürtler olmayacak diyorlar. Stratejileri budur.”

‘GÜNEY KÜRDİSTAN’DAKİ STATÜYÜ DE YIKMAK İSTİYORLAR’

Tek bayrak, tek millet, tek dil anlayışının hakim olduğunu vurgulayan Karayılan, “Hala var olan tüm Kürtleri Türk yapmak istiyorlar. Kemalistler geçmişte bunu baskı ve inkar yolu ile yapıyorlardı. Şimdi böyle yapmıyoruz, ama Türk milletinin parçası olmalılar diyorlar. Haftada bir Kürtçe okusunlar diyorlar. Sömürgeci politikaları iflas etti. AKP de bu iflas eden politikayı yeni bir dil ve politika ile hakim kılmak istiyor. Bunun için, dini hisler, her şeyi kullanıyor. Bu konseptlerini hakim kılmak istiyorlar. Bu konseptin başarıya ulaşması için diğer parçaların statü sahibi olmaması gerekiyor. Zaten Güney’de Kürtler statü sahibi, eğer Batı’da da statü sahibi olurlarsa, bizim bu siyasetimizi bırakmamız gerekiyor diyorlar. Hatta Güney’deki statüyü yıkmak istiyorlar” diye konuştu. 

Karayılan, Türkiye’nin PKK’nin Batı Kürdistan’ı ele geçirdiği bahanesiyle buraya müdahalede bulunmak istediğini ancak PKK’nin varlığını Zagros, Botan, Kuzey Kürdistan’ın her yerinde direniş göstermesi ile gösterdiğini bu nedenle zorda olduklarını belirterek, “Bundan dolayı da Batı Kürdistan’a el uzatamıyorlar” dedi. Türkiye’nin Batı Kürdistan Kürtlerinin statü sahibi olmaları, Suriye anayasasında tanınmalarını istemediğini belirten Karayılan, Suriyeli muhaliflerin de Türkiye’nin baskılarıyla Kürtlerin haklarının tanınmasına yanaşmadığını söyledi. Karayılan, “Kürtler biz Suriye’nin bir parçasıyız, ama biz de Suriye’de statü ve hak sahibi olmak istiyoruz diyorlar. Kürtler kimseden fazla bir şey istemiyor. Ama Türk devleti buna tepkili, Kürtlerin isimlerinin anayasada yer almasını istemiyorlar. Statüyü de bir tarafa bırakın, Kürtlerin isimlerinin dahil geçmesini istemiyorlar, Kürtlere karşı düşmanca siyaset yürütüyorlar. Bütün Kürtler bunu bilmeli” dedi. 

'AKP’NİN HESAPLARI TUTMAZ'

Türk devletinin bu siyasetinde şimdiye kadar başarı elde edemediğini belirten Karayılan, tampon bölge kurarak müdahalede bulunmak istediğini söyledi. Karayılan, Türkiye’nin müdahale için kurulmasını istediği tampon bölgeyi Birleşmiş Milletler aracılığı ile yapmak istediğini ancak bu konuda destek bulmadığını, yanlız kaldığını belirtti. 

Türkiye’nin müdahalede bulunması durumunda Kürtlerin her alanda buna karşı mücadele vereceklerini belirten Karayılan, “Türkiye’deki Kürtler yetmiyor, bu kez diğer parçalardakilere saldırıyor. O zaman onur ve şeref sahibi her Kürt buna karşı çıkarak savaşmalı. Halkımız Türk devletinden korkmamalı, tedbirli davranmalıdır” dedi. 

Suriye muhaliflerine de çağrıda bulunan Murat Karayılan, Kürtlere doğru yaklaşım sergilemelerini istedi. AKP’nin her şeyin onlara göre olmasını istediğini, Suriye muhaliflerini kandırabileceğine inanmadığını belirten Karayılan, “AKP’nin hesapları tutmaz. Nasıl ki PKK’yi Tamil militanları gibi tasfiye edecem hesabı tutmadıysa, tüm Kürdistan’daki hesabı da başarılı olmayacaktır” dedi.

'GÜNEY KÜRDİSTAN HÜKÜMETİNE SINIR KAPISI AÇMA ÇAĞRISI' 

Batı Kürdistan’daki Kürtlerin, Kürdistan’ın diğer parçalarına destek verdiğini, özellikle de Güney ve Kuzey Kürdistan’a büyük destek sunduğunu belirten Murat Karayılan bundan dolayı da tüm parçaların Batı Kürdistan’a hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Karayılan, Güney Kürdistan hükümetine de çağrıda bulundu:

“Buradaki halkımızın sistemini kurarak savunması için, tüm Kürt halkının görevlerini yerine getirmesi gerekiyor. Diğer parçalar siyasi ve diplomatik destek sunmalı. Şimdi burada ekonomik sorunlar var. Bu dönemde Güney Kürdistan Hükümeti sınırı kapatma değil, sınır kapısı açmalı. Kürdistanlı sivil örgütler ile uluslararası örgütler Batı Kürdistan’a destek vermek istiyorlar, bunlar için kapı açılmalı. Biz askeri destek sunun demiyoruz, biz peşmerge veya gerilla oraya giderek korusun demiyoruz, oradaki halkımız kendini savunuyor. Eğer el uzatma (müdahale) olursa, biz kendimiz tutum geliştirebiliriz. Diğer tüm parçalar, her yerde halkımız destek sunmalı, bunun için yol açılmalı.”

'ULUSAL BİRLİK HERŞEYDEN ÖNEMLİ'

Batı Kürdistan siyasetinin birliğini oluşturarak, birçok yeri özgürleştirdiğini, ancak geleceğini kurması için atılacak adımların iyi hesaplanması gerektiğini vurgulayan Karayılan, hiçkimsenin küçük hesaplar içinde olmaması gerektiğini söyledi. Karayılan, “Hiçkimse küçük hesaplar yaparak, az olsun benim olsun dememeli. Herkes ‘çok olsun hepimizin olsun’ demeli. Ulusal birlik, statü ve özgür Kürdistan için bu gereklidir. Bu dönem altın değerinde tarihi bir dönemdir. Bunun için herkes katılım göstererek, ne fedakarlık gerektiriyorsa yerine getirmeli.Bu dönem mücadele dönemidir, onlarca yıl sürmeyecek. Dönem gelir ve gider...Batı Kürdistan’ın tüm siyasetçileri, hangi partiden olurlarsa olsun fark etmez. Biz partiler arasına hiçbir ayrım koymuyoruz. Bazı partiler çizgide bize yakın olabilirler. Ancak biz siyasi açıdan hiçbir ayrım koymuyoruz. Yüksek Konsey şemsiyesi altında bulunan tüm kesimlerin bizim açımızdan bir farkı olmamalı. PYD en büyüğü, rolü de diğerlerin hepsinden fazla olabilir” diye konuştu. 

Kürt Yüksek Konseyi’ne her zaman gerçekçi, dürüst, adaletli ve vicdanla yaklaşmayı esas aldıklarını belirten Karayılan, demokrasi ve paylaşımın esas olduğu, her şeyin seçimle yapılması gerektiğini söyledi. “Eşitlik, özgürlük, kadın özgürlüğü olmalı” diyen Karayılan, cinsler arası eşitlik, bölgelerarası eşitlik, topluluklar arası eşitliğin demokratik kültürün esasları olduğunu söyledi. 

Mücadelelerinde yaşamlarını yitiren Batı Kürdistanlı Şilan, Rustem ve Xebat’ı saygıyla andıklarını belirten Karayılan, “Ben onların kahramanlıklarının şahidiyim, destanlarının tanığıyım” diyerek birlik çağrısında bulundu. Karayılan, Batı Kürdistan halkına meclislerini güçlendirmelerini, kurumlarını inşa etmelerini, adalet ve hukuklarını oluşturmaları çağrısında bulunarak, “Ekonomik alanda girişimler olmalı. Toplumsal sorunları kendi kendinize çözün. Suriye’de saldırılar olabilir, karışıklıklar olabilir, bundan dolayı da halkımız dikkatli olmalı. Halkımız her açıdan kendine yeterli hale gelmeli. En önemlisi de savunmasını güçlendirmeli. Burası Ortadoğu’dur, kim güç sahibi ise o irade sahibidir” dedi. 
ROJACIWAN
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ