2012-09-13 15:05:03
Φωτογραφία για Ενοικίαση βραχονησίδων
της Ελένης Βασιλάκη

Με προχειρότητα αλλά και χωρίς περίσκεψη φαίνεται να καταρτίστηκε η λίστα με τα 40 ακατοίκητα νησιά τα οποία θέλει η κυβέρνηση να παραχωρήσει σε ιδιώτες με τη μέθοδο της μακροχρόνιας ενοικίασης.

Και το συμπέρασμα αυτό βγαίνει αβίαστα εάν δει κανείς την περίπτωση των νησίδων Ελάσα και Γράντες , που συμπεριλαμβάνει η λίστα, και βρίσκονται στα διοικητικά όρια της Σητείας.

Τα νησιά αυτά με έκταση 1700 στρεμμάτων στην περίπτωση της Ελάσας και 3000 σε εκείνη του Γράντες , όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη ο δήμαρχος Σητείας Θόδωρος Πατεράκης , είναι ιδιοκτησίας του Δήμου του από το 1960 οπότε και παραχωρήθηκαν στην τότε κοινότητα Παλαικάστρου και μάλιστα υπάρχουν ακόμα τα ενοικιαστήρια μέσω των οποίων η Κοινότητα ,που σήμερα ανήκει στο Δήμο Σητείας, εισέπραττε ενοίκιο από βοσκούς που τα χρησιμοποιούσαν για τα κοπάδια τους .

Νομικά , είπε ο κ Πατεράκης, τα νησιά αυτά δεν ανήκουν στο κράτος που λογικά θα έπρεπε να ρωτήσει το νόμιμο κάτοχο τους πριν θελήσει να τα ενοικιάσει, πράγμα που φυσικά δεν έγινε.


Εκτός αυτού όμως ο δήμαρχος έκανε γνωστό και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η υπεύθυνη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον Άγιο Νικόλαο, η νήσος Γράντες είναι χαρακτηρισμένη αρχαιολογική περιοχή από το 1976 καθώς στο έδαφος της υπάρχουν μινωικά ερείπια . Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει οτιδήποτε θελήσει επάνω στο νησί ενώ οι όποιες επιτρεπόμενες παρεμβάσεις στο χώρο του προϋποθέτουν έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και επίβλεψη από την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία.

Και η παρωδία της ενοικίασης των δύο νησιών δεν σταματά εκεί αφού βρίσκονται σε ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελούν προστατευόμενη περιοχή λόγω του ότι είναι πέρασμα προστατευόμενων πτηνών και θηλαστικών .

Κι αν η απορία της τοπικής κοινωνίας για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά τα δύο έρημα σήμερα νησιά παραμένει μια υποψία για τις βλέψεις που υπάρχουν ως προς αυτά, έδωσε ο κ Πατεράκης λέγοντας πως πολλά χρόνια πριν είχαν ζητηθεί για να κατασκευαστεί αποθήκη καυσίμων εκεί, πρόταση που απορρίφθηκε τότε και που ίσως σήμερα κάποιοι καλοβλέπουν και θέλουν να επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως σε μικρή απόσταση, απέναντι από την Ελάσα, λειτουργεί σημαντική ναυτική βάση όπου δεν επιτρέπεται καν να πλησιάσει κανείς.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ