2012-10-08 04:46:02
Φωτογραφία για Ο Παναρίτι απαιτεί να λυθεί το Τσάμικο Ζήτημα - Διαβάστε την ανακοίνωση του Αλβανικού ΥΠΕΞ
Το ΥΠΕΞ Αλβανίας μέσω ανακοίνωσης του "διαφοροποίησε την στάση του" για τα όσα είπε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Αβραμόπουλος για μια... "παραγωγική και εποικοδομητική" συνάντηση, αφού όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου, ο Αλβανός ΥΠΕΞ έθεσε ξεκάθαρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το "ΤΣΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" απαιτώντας να βρεθεί λύση τόσο για το ζήτημα αυτό όσο και για τις περιουσίες των Αλβανών στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα όσα έγραψε η Aftonomi.gr για την ατζέντα της επίσκεψης.

Μάλιστα τα μεγαλύτερα ενημερωτικά portals της Αλβανίας μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του Αλβανικού ΥΠΕΞ εμπαίζουν την στάση των ελληνικών ΜΜΕ. Καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Balkanweb, ενώ τα ελληνικά ΜΜΕ κατέγραψαν τα ζητήματα που συζητήθηκαν, από τις διπλωματικές σχέσεις μέχρι το ζήτημα της ΑΟΖ, αποκρύπτουν την αναφορά στο "ΤΣΑΜΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" που τέθηκε ξεκάθαρα από τον Παναρίτι στην «καρδιά» της Αθήνας.


Η κίνηση αυτή από την πλευρά της Αλβανίας αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση που πρέπει να λάβει αντίστοιχη απάντηση από την Ελλάδα.

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για την συνάντηση:

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Edmond Παναρίτι, πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο των διμερών σχέσεων, την ανάγκη της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, την σημασία των συχνών επαφών σε υψηλό επίπεδο, την ενθάρρυνση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων στην Αλβανία, την επανενεργοποίηση ή τη δημιουργία κοινών επιτροπών, προκειμένου να οδηγηθούν προς την επίλυση όλων των υφιστάμενων ζητημάτων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, καθώς και την προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου με την υπογραφή των συμφωνιών που εκκρεμούν.

Ο υπουργός Αβραμόπουλος πρότεινε τη θεσμοθέτηση της διυπουργικής συνεργασίας μέσω τακτικών συνεδριάσεων της ομάδας των υπουργών των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ζήτησε επίσης πιο συχνές συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του και την ανάπτυξη των τακτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Ο κ. Παναρίτι ενημέρωσε τον κ. Αβραμόπουλος για τα επιτεύγματα της Αλβανίας στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των 12 προτεραιοτήτων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την εκπλήρωση των κριτηρίων για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξης στην ΕΕ.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν την υπογραφή του «Μνημόνιου Συνεργασίας» στη Νέα Υόρκη μεταξύ Αλβανίας, Ελλάδας και Ιταλίας, ως ένα σημαντικό στρατηγικό ορόσημο για τις οικονομίες των συνεργαζόμενων χωρών αλλά και της ευρύτερης περιοχής ενώ εξέφρασαν την κοινή τους βούληση να συνεχίσει η στενή συνεργασία για την ολοκλήρωση του έργου TAP .

Μεταξύ άλλων εξήραν το ρόλο της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα για την ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Παναρίτι, εκτιμά την τρέχουσα πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών ελληνικών αρχών προς όφελος της μεγάλης αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ζητώντας από την ελληνική πλευρά την διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν να κάνουν με την παραμονή και την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά και με την διατήρηση της γλώσσας και του πολιτισμού τους.

Αναφερόμενος στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Παναρίτι είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας, το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τσάμηδων καθώς και στο ζήτημα των περιουσιών των Αλβανών στην Ελλάδα τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση.

Ο υπουργός Παναρίτι ζήτησε γρήγορη επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τα έγγραφα και την ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών που ταξιδεύουν προς την Ελλάδα.

Ζήτησε επίσης να αποφευχθεί η νομιμοποίηση των εγγράφων των δύο χωρών μέσα από τη θέση σε ισχύ στις αμοιβαίες σχέσεις της σύμβασης για τα γραμματόσημα «Apostille» (τα οποία παρακάμπτουν την επικύρωση των εγγράφων από τις πρεσβείες και τα προξενεία), αίτημα το οποίο βρήκε σύμφωνο τον κ. Αβραμόπουλο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την ανάπτυξη του εθνικιστικού πνεύματος και διαβεβαίωσαν την προθυμία τους για μια πολιτική που αποθαρρύνει οποιαδήποτε ρητορική χειραγώγηση με εθνικιστικό φορτίο που βλάπτει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της περιοχής. Ο υπουργός Παναρίτι εκτίμησε τις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Κοσόβου και ζήτησε την τυπική αναγνώριση της ανεξαρτησίας του από το ελληνικό κράτος.

Εν κατακλείδι ο υπουργός Παναρίτι κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αλβανία.
aftonomi.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ