2012-10-18 08:11:06
Φωτογραφία για Δολοπλοκίες από επιτελείς ΓΕΕΦ
Συγκλονιστική η κατάθεση του Συνταγματάρχη Λάμπρου για δύο Επιτελείς του ΓΕΕΦ. Αποκάλυψε ότι εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασε η ΔΥΠ 4 ημέρες πριν από την έκρηξη στο Μαρί για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν δεν προωθήθηκε στον υπ. Άμυνας. Οι δύο αξιωματικοί προσπάθησαν να δώσουν την έκθεση πίσω στο γραφείο της ΔΥΠ την ημέρα της έκρηξης. 

 ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΒΑΣΙΛΑ 

Σε μια συγκλονιστική αναφορά για γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και μετά την τραγωδία στο Μαρί, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, με πρωταγωνιστές δύο επιτελείς του τέως Αρχηγού Πέτρου Τσαλικίδη, προέβη χθες ο μάρτυρας κατηγορίας συνταγματάρχης Λάμπρος Λάμπρου.

Ο μετέπειτα διάδοχος του συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, κάνοντας αναφορές σε «χούντες» και «ραδιούργους», κατηγόρησε διαβάζοντας ανακριτική κατάθεσή του στην Αστυνομία, τους επιτελείς του Τσαλικίδη αντισυνταγματάρχη Καραγκούνη Χρίστο και συνταγματάρχη Βαϊμαρίδη, για την εξής σε βάρος του δολοπλοκία:


Στις 7 Ιουλίου 2011, μετά τη σύσκεψη που έγινε λόγω της ανάφλεξης σ’ ένα από τα εμπορευματοκιβώτια στο Μαρί, είχε διαβιβάσει στους επιτελείς του Αρχηγού εμπιστευτική έκθεση ασφαλείας που είχε ετοιμάσει ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης, για την κατάσταση και τα άμεσα μέ- τρα που έπρεπε να ληφθούν. Η έκθεση, έπρεπε να προωθείτο στο γραφείο του Υπουργού Άμυνας για ενημέρωση, μέσω της Διοίκησης Υλικού Πολέμου. Ωστόσο, κατέθεσε ο Λάμπρου, η έκθεση φαίνεται πως δεν διαβιβάστηκε από τους επιτελείς πίσω στη ΔΥΠ, μέχρι την ημέρα της έκρηξης, χωρίς να διαβιβασθεί ποτέ αρμοδίως στον υπουργό Άμυνας, από την αρμόδια Υπηρεσία του ΓΕΕΦ. Αντίθετα, κατέθεσε ο κ. Λάμπρου, ο συνταγματάρχης Βαϊμαρίδης στις 11 Ιουλίου 2011, την ημέρα της έκρηξης δηλαδή, προσπάθησε να του δώσει την έκθεση στο γραφείο του «στο χέρι», ώστε ο ίδιος και ο Καραγκούνης να ισχυριστούν αργότερα ότι του την είχαν δώσει στις 7 Ιουλίου «και ενώ ο ίδιος την είχε στην κατοχή του παρέλειψε να τη διαβιβάσει αρμοδίως για να ενημερωθεί άμεσα ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας και να γίνουν άμεσα ενέργειες που περιέχονταν». «Δηλαδή», κατέθεσε ο συνταγματάρχης Λάμπρου, «θα ήμουν εγώ στο τέλος η κύρια αιτία της καταστροφής, θα έμπαινα φυλακή, θα πλήρωνε η οικογένειά μου, θα στιγματιζόμουν σε όλη μου τη ζωή αν υπήρχε ζωή, γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνωμοτήσουν με αυτό τον χυδαίο και εγκληματικό τρόπο σε βάρος μου».

 «Μόνο που τα σκέφτομαι αυτά τα επακόλουθα της ενέργειάς τους», συνέχι- σε ο συνταγματάρχης Λάμπρου, τρομάζω και δεν μπορώ να ησυχάσω. Πιστεύω ότι οι χούντες μπροστά σ’ αυτή τη δολοπλοκία ωχριούν. Το θέμα αυτό το συζήτησα με τον αντισυνταγματάρχη Νίκο Γεωργιάδη και δύσκολα μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούσε άνθρωπος να εξυφάνει τέτοια συνωμοσία εναντίον συναδέλφου και συνανθρώπου του και μάλιστα αξιωματικοί».

Μετά την αποκάλυψη της πλεκτάνης, κατέθεσε ακόμα ο συνταγματάρχης Λάμπρου, ένιωθε ότι δύσκολα μπο- ρούσε υπό αυτές τις συνθήκες, να μπορέσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου. Δολοπλοκία σε βάρος του από δύο επιτελείς του ΓΕΕΦ καταγγέλλει ο συν/χης Λάμπρου Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ καταγγελία του Συνταγματάρχη Λάμπρου και ο τρόπος που εξιστόρησε την προσπάθεια των δύο επιτελών του Τσαλικίδη να καλύψουν τη δική τους αδράνεια και ολιγωρία θυσιάζοντας τον ίδιο και ίσως και άλλους αξιωματικούς στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου, αποτέλεσε αφορμή για περαιτέρω διερεύνηση των όσων υποστήριξε.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγή προσκείμε- νη στη Νομική Υπηρεσία, τεκμηριώνεται η αποκάλυψη πως ενώ ο κυπριακός λαός εκείνη την ημέρα θρηνούσε νεκρούς και τεράστιες υλι- κές καταστροφές και με- τρούσε δεκάδες τραυματίες, κάποιοι στο ΓΕΕΦ είχαν ως πρώτη σπουδή να καλύ- ψουν τις ευθύνες και την ολιγωρία τους, θυματοποιώντας συνανθρώπους τους. Μάλιστα, «θα ασκείτο εναντίον των δύο υψηλόβαθμων αξιωματικών ποινική δίωξη από τη Γενική Εισαγγελία αλλά ανεστάλη επειδή ήταν Ελλαδίτες αξιωματικοί, με παρέμβαση του Εισαγγελέα», λέχθηκε στον «Φ».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο συνταγματάρχης Λάμπρου ανέφερε και αυτός ότι το Μάρτιο του 2011 ήταν η τελευταία φορά που έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος στο φορτίο της πυρίτιδας για να διαπιστωθεί η κατάστασή της και τότε είχαν ληφθεί δείγματα για αναλύσεις από επτά εμπορευματοκιβώτια, τα οποία σφραγίστηκαν και πάλιν από το Τμήμα Τελωνείων.

Η μέχρι τώρα τακτική της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα έγγραφα που αποτελούν τεκμήριο και μαρτυρικό υλικό, στη διαδικασία της δίκης, προκάλεσε -και χθες- αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εκπροσώπων της και του δικηγόρου Γιώργου Γεωργίου. Με αφορμή την ανακριτική κατάθεση του συνταγματάρχη Λάμπρου και τα όσα αποκαλύφθηκαν μέσα από την ανάγνωσή της, ο κ. Γεωργί- ου διαμαρτυρήθηκε προς το δικαστήριο έντονα, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τη Νομολογία περί Δίκαιης Δίκης του Κα- τηγορουμένου είναι υποχρέωση της κατηγορούσας Αρχής να καταθέτει όλο το μαρτυρικό υλικό. Μετά από διακοπή, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη, για να αποφανθεί στην αυριανή συνεδρία του περί της ένστασης του κ. Γεωργίου. Ενωρίτερα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν η κα Ευθυβούλου διαμαρτυρόμενη για κά- ποιες αναφορές του κ. Γεωργίου, δήλωσε στο δικαστήριο «αν όλα αυτά τα σχόλια γίνονται για να τα καταγράφουν οι δημο- σιογράφοι». «Η δίκη δεν γίνεται για τους δημοσιογράφους», υπέδειξε απαντώντας ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου. Αγανάκτηση συγγενών

Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν αρκετοί συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μαρί, για το γεγονός ότι ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και οι δύο επιτελείς του, για τους οποίους έγινε αναφορά χθες, δεν δικάζονται στην Κύπρο για να απαντήσουν και να λογοδοτήσουν σε όσα τους καταμαρτυρούνται. «Τα όσα λέχθηκαν ειδικά στη χθεσινή συνεδρία του Κακουργιοδικείου καθι- στούν το αίτημα των μαυροφορεμένων συγγενών των 13 αδικοχαμένων θυμάτων, ακόμα πιο επίκαιρο και έντονο», μας τόνισαν με οργή κάποιοι από τους συγγενείς
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ