2012-03-22 11:33:03
Φωτογραφία για Διεκδικούμε τα Μάρμαρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους
Από συστάσεως του ελληνικού κράτους διεκδικούμε την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό αποδεικνύεται μέσα από εικοσιένα ανέκδοτα έγγραφα ενός αρχειακού φακέλου που φέρει τίτλο "Η Ακρόπολις των Αθηνών" και έρχονται στην επιφάνεια με το πέρασμα 200 περίπου ετών Μέσα από αυτά φανερώνεται η σχέση των νέων Ελλήνων με τα αρχαία μνημεία, ιδιαίτερα της Ακρόπολης, αλλά και ο αγώνας του έθνους για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η δημοσίευση των εγγράφων πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις "Αλήθεια" και η έκδοση παρουσιάστηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του καθηγητή - προέδρου του μουσείου, Δημήτρη Παντερμαλή και με την 'εικόνα" της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη - που το όνομα της έχει συνδεθεί άμεσα και με την επιθυμία να επιστρέψουν κάποτε τα μάρμαρα του Παρθενώνα- μέσα από την προβολή ενός σύντομου βίντεο.


"Είναι εντυπωσιακό ότι από την πλευρά του υπουργείου αλλά και των Ανακτόρων, η διαχείριση του θέματος έγινε με πάρα πολύ λεπτότητα. Εκπληκτικός είναι και ο διάλογος μεταξύ τους ως προς το αντάλλαγμα που θα έπρεπε να δώσουν, ενώ σε κάποιο σημείο ο Θρόνος ρωτάει πόσο θα στοίχιζαν στο ευρωπαϊκό εμπόριο τέχνης της εποχής, ενδεχομένως για να τα αγοράσει", ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής.

Τα 21 τεκμήρια που παρουσιάζονται στην έκδοση συνιστούν στο σύνολο τους αντιπροσωπευτικά δείγματα της καταγραφής των πρώτων προσπαθειών για τη διάσωση και την αποκατάσταση της Ακρόπολης από τις επεμβάσεις που είχε υποστεί.

Στην έκδοση χρησιμοποιήθηκαν όλες απαραίτητες τεχνογνωσίες, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει τη μορφή του αρχικού.

Στην παρουσίαση μίλησαν επίσης ο υπεύθυνος των εκδόσεων "Αλήθεια", Κώστας Τσαρουχάς, ο Νίκος Χατζηγεωργίου, ο επιμελητής της έκδοσης, ο Νικόλαος Καραπιδάκης, ιστορικός, πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που διέθεσε το υλικό και το επιστημονικό προσωπικό για την υλοποίηση του έργου, καθώς και ο Κλέων Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που βοήθησε ώστε ο φάκελος να φτάσει στις βιβλιοθήκες δήμων και κοινοτήτων, καθώς και σε όλα τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια της χώρας. planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ