2012-11-05 20:15:02
Φωτογραφία για Επίθεση στο Ιράν ετοίμαζε το Ισραήλ
Στο παρά 1' αποφεύχθη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν το 2010. Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στο Ισραήλ, το «2», ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπάρακ είχαν δώσει εντολή... στο στρατό να προετοιμάσει επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η επίθεση αυτή δεν έγινε καθώς ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εκείνη την περίοδο, στρατηγός Γκάμπι Ασκενάζι, και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Μέιρ Νταγάν, εξέφρασαν σθεναρές αντιρρήσεις.

Στο τέλος μιας συνάντησης του «Φόρουμ των επτά», ενός οργάνου που περιλαμβάνει τους επτά πιο σημαντικούς υπουργούς και στην οποία συμμετείχαν ο στρατηγός Ασκενάζι και ο Μέιρ Νταγάν, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να αυξηθεί το επίπεδο προετοιμασίας του στρατού στο «P+», ένας κώδικας που σημαίνει πως οι στρατιωτικοί πρέπει να είναι έτοιμοι να περάσουν στη δράση.


Όμως, ο Μέιρ Νταγάν ήταν αντίθετος σε αυτή την πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας πως μια απόφαση να εξαπολυθεί πόλεμος εναντίον του Ιράν πρέπει να ληφθεί από το συμβούλιο ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν δεκαπέντε υπουργοί, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εξέφρασε την ανησυχία πως η αύξηση του επιπέδου συναγερμού θα μπορούσε να «δημιουργήσει νέα γεγονότα στο έδαφος», προσέθεσε το «2».

Ο Μπάρακ, από τον οποίο το κανάλι πήρε συνέντευξη, δήλωσε πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου είχε απαντήσει στον Νετανιάχου πως ο στρατός δεν ήταν έτοιμος γιατί δεν διέθετε επιχειρησιακά μέσα για να διεξαγάγει μια επίθεση εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με τον Μπάρακ, η απόφαση να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού "δεν σήμαινε απαραίτητα πόλεμο». Τελικά το σχέδιο επίθεσης εγκαταλείφθηκε.

Η ιστοστελίδα της εφημερίδας Χααρέτζ ανάφερε από την πλευρά της πως ο στρατηγός Ασκενάζι, αφού εγκατέλειψε τα καθήκοντά του, δήλωσε σε κοντινά του πρόσωπα πως ο στρατός ήταν έτοιμος για μία επίθεση αλλά είχε πειστεί πως μια τέτοια επιλογή θα ήταν «στρατηγικό λάθος». Ο Μέιρ Νταγάν, αφού εγκατέλειψε κι αυτός τη Μοσάντ, χαρακτήρισε δημόσια "ανόητη" την ιδέα μιας επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανησυχεί το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες που φοβούνται, παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης, πως υποκρύπτει ένα στρατιωτικό μέρος, κάτι που το εβραϊκό κράτος θεωρεί ως απειλή για την ίδια την ύπαρξή του.

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχθεί ποτέ πως κατέχει πυρηνικά όπλα, όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως το εβραϊκό κράτος διαθέτει τουλάχιστον 200 πυρηνικές κεφαλές.

aegeantimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ