2012-11-09 17:04:03
Φωτογραφία για Τρεις στον αέρα
Ενα απίστευτο ντόμινο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απειλεί την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά. Οι διαγραφές και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι βουλευτές του διαγράφονται, ανεξαρτητοποιούνται και... συγκρούονται με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν μετατρέψει σε καθημερινό εφιάλτη την κυβερνητική διαχείριση, παγώνουν τα σχέδια του πρωθυπουργού και στέλνουν το λάθος μήνυμα σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κυβέρνηση και τη χώρα. Αν σε αυτά προστεθούν η διαγραφή ενός ακόμη βουλευτή της Ν.Δ. (ο τρίτος κατά σειρά) και όσα συμβαίνουν στην τριχοτομημένη ΔΗΜ.ΑΡ., τότε όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι τα πάντα βρίσκονται πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί που μπορεί ανά πάσα στιγμή να κοπεί.

Οι 27 εναπομείναντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με το «καλημέρα» χθες έγιναν 26 μετά την ανεξαρτητοποίηση του κ. Μίμη Ανδρουλάκη και εάν σε αυτό προσθέσουμε και την απαξιωτική συμπεριφορά του κ. Βενιζέλου στον κ. Λοβέρδο, τότε τα κουκιά πλέον δεν βγαίνουν, άσχετα με το αποτέλεσμα που θα έχει η ψηφοφορία της Κυριακής.


Χθες πρωί πρωί, και ενώ δεν είχαν κοπάσει ακόμη οι κραδασμοί από τις διαγραφές του Κώστα Σκανδαλίδη (ο οποίος απεπέμφθη και από το ΙΣΤΑΜΕ) και των Θ. Παραστατίδη, Μιχάλη Κάσση, Γ. Κουτσούκου, Μ. Μπόλαρη και της κυρίας Αντζελας Γκερέκου, ήρθε ο Μίμης Ανδρουλάκης (που είχε ψηφίσει «ναι» στα μέτρα) να ταράξει τα νερά.

Οπως είπε μιλώντας στο Βήμα Fm, το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση και αποσυντίθεται, και ο ίδιος δεν αισθάνεται μέρος αυτής της κρίσης, επικρίνοντας κορυφαία στελέχη του κινήματος τα οποία, όπως είπε, ενώ έκαναν 30 χρόνια υπουργοί, κρύβονται πίσω από τους νέους βουλευτές. Λίγη ώρα αργότερα, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στην οποία δήλωνε την ανεξαρτητοποίησή του.

Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η... διαρροή επιστολής του κ. Ανδρέα Λοβέρδου προς τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία ζητούσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στην επιστολή ο κ. Λοβέρδος έκανε πρόταση μομφής στον κ. Βενιζέλο, δηλώνοντας: «Μετά από αυτά τα κρίσιμα βήματα, κρίνω ως απολύτως απαραίτητη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με σκοπό την αποτίμηση της τετράμηνης πορείας μας, αλλά και τη λήψη αποφάσεων για τις απαραίτητες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χειρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς. Ολοι συμφωνούμε πως είναι πολύ βαθύτερη». Παράλληλα, κατηγορεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για λάθος στρατηγική.

Η Ιπποκράτους σήκωσε το γάντι, όχι όμως με απάντηση Βενιζέλου, αλλά του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, που ειρωνεύθηκε το ενδιαφέρον του κ. Λοβέρδου για τα εσωκομματικά, αρνήθηκε εμμέσως τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον κάλεσε να καταθέσει τις όποιες απόψεις του στον προσυνεδριακό διάλογο.

Στην επιστολή, ο κ. Μανιάτης επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις τη Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση». Αμεση ήταν η αντίδραση στενών συνεργατών του κ. Ανδρέα Λοβέρδου: «Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία και τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών του κόμματος σε νέο ιστορικό χαμηλό, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου δεν έχουν καταλάβει τίποτα». Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στο σκηνικό μπήκε και ο κ. Θ. Πάγκαλος για να επιτεθεί στον κ. Σκανδαλίδη. Εγραψε στο twitter: «Συγχαρητήρια, Κώστα μου. Πάντα ήσουν με αυτούς που έπρεπε, γλίστραγες με ευκολία. Καλές ψηφοθηρίες, όπου κι αν βρεθείς». Ο κ. Σκανδαλίδης από τη μεριά του δήλωσε ότι θα είναι παρών στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερή Πρωτοβουλία επανήλθε με δήλωση του κ. Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, που ζήτησε αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση.

Η κυρία Αντζελα Γκερέκου, μετά τη διαγραφή της, δήλωσε: «Ψεύδονται όσοι εντέχνως ερμηνεύουν τη στάση μου με τρόπο επιφανειακό και επιπόλαιο. Τόσα ξέρουν, τόσα λένε».

Ο βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, σε παρέμβασή του, είπε ότι όσοι ανακαλύπτουν ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται με τη συμμετοχή του σε τρικομματική κυβέρνηση απλώς εξαντλούν και τα τελευταία αποθέματα ανοχής του δημοκρατικού κόσμου, ενώ ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος ζήτησε από όσους έχουν διαγραφεί να επιστρέψουν τις έδρες τους στο ΠΑΣΟΚ.

Εφημερίδα Δημοκρατία
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ