2012-03-22 23:00:04
Φωτογραφία για Το σχεδιαστικό DNA του BMW i
Το BMW i προαναγγέλλει τα αυτοκίνητα του μέλλοντος και μία νέα φιλοσοφία της premium μετακίνησης με έμφαση στη βιωσιμότητα. Πρωταρχικής σημασίας στο νέο brand της BMW είναι τα εναλλακτικά συστήματα κίνησης, εμπνευσμένα ειδικά για χρήση την πόλη που ‘υπαγορεύουν’ τη διαδικασία σχεδίασης από την αρχή μέχρι το τέλος. Το BMW i επαναπροσδιορίζει την έννοια της μετακίνησης και προτείνει επαναστατικές λύσεις για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Από αυτή τη βάση ξεκίνησε η επαναστατική φιλοσοφία LifeDrive– μία μοναδική, αποκλειστική αρχιτεκτονική οχημάτων, προσαρμοσμένη στην ηλεκτρική μετακίνηση και προσανατολισμένη στη χρήση καινοτόμων υλικών.

Οι σχεδιαστές του BMW i επινόησαν μία νέα σχεδιαστική γλώσσα με έντονες ομοιότητες με το DNA του BMW brand. Οι καινοτόμες τεχνολογίες συνδυάζονται με ένα...σύγχρονο, αυθεντικό οπτικό στυλ και τα πρώτα πρωτότυπα – BMW i3 Concept και BMW i8 Concept προβάλλουν αξίες - όπως η δομή ελαφρού βάρους και η απόδοση – με έκθεση σε κοινή θέα. Τα αυτοκίνητα αυτά σηματοδοτούν το ξεκίνημα ενός νέου sub-brand και υπογραμμίζουν τις δυνατότητες του BMW i.


Το BMW i παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με το BMW brand από το οποίο προέρχεται, ενώ τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η απόλυτη ακρίβεια, η δομή ελαφρού βάρους και η μοντέρνα καθαρότητα. Χρησιμοποιώντας αρκετά τυπικά σχεδιαστικά στοιχεία BMW, το BMW i διατηρεί στενή σχέση με το γονεϊκό brand . Παράλληλα όμως, το BMW i επιχειρεί μία νέα ερμηνεία των διαφόρων στυλιστικών στοιχείων που του προσδίδουν ατομική ταυτότητα. Για το σκοπό αυτό, ένας τρισδιάστατος μπλε δακτύλιος έχει προστεθεί εξωτερικά του σήματος ΒΜWγια το λογότυπο του ΒΜWi. Μία νέα εκδοχή της κλασικής μάσκας BMW αντανακλά την έμπνευση από το γονεϊκό brand για το πρόσωπο BMW i. Με τους οριζόντια διαιρούμενους προβολείς, τα αυτοκίνητα BMW i μοιράζονται την εστιασμένη εμφάνιση που είναι γνωστή από τα μοντέλα BMW και δίνουν μία τελείως δική τους πινελιά.

‘Καθαρότητα’, ‘ευφυΐα και ‘premium’ είναι οι τρεις βασικές αρχές της σχεδίασης BMW i. Τα αυτοκίνητα BMW i οδηγούν την έννοια premium στο επόμενο επίπεδο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του μέλλοντος: το ‘next premium’ προσδιορίζει την άνεση, λειτουργικότητα και αισθητική για την επόμενη γενιά, καταρρίπτοντας τα ισχύοντα πρότυπα. Ποτέ μέχρι τώρα οι έννοιες ‘βιωσιμότητα’ & ‘premium’ δεν συνδέονταν τόσο στενά. Η διατήρηση πόρων ήταν βασική προϋπόθεση στην εξέλιξη των υλικών, για παράδειγμα. Η σχεδίαση εσωτερικού εκθέτει σε κοινή θέα ανανεώσιμες και φυσικής επεξεργασίας πρώτες ύλες για πρώτη φορά. Η νέα αρχιτεκτονική LifeDrive έδωσε στους σχεδιαστές την ελευθερία να δημιουργήσουν το εσωτερικό της καμπίνας εξ αρχής. Μόνο γνήσια premium, καθαρά και ευφυή χαρακτηριστικά είχαν θέση εκεί. Το αποτέλεσμα είναι μία σύγχρονη, μινιμαλιστική αισθητική που μειώνει το βάρος χωρίς να υπονομεύει τη λειτουργικότητα. Η σχεδιαστική γλώσσα του εξωτερικού επικοινωνεί αυτή τη νέα φιλοσοφία. Η διαφάνεια και η χρήση υλικών αντίθετων χρωμάτων προσελκύσει την προσοχή σ’ αυτή την ανάλαφρη δομή. Οι πολύ καθαρές, μινιμαλιστικές επιφάνειες είναι εμπνευσμένες για να προβάλλουν το concept βιωσιμότητας του νέου brand.

Η αποκλειστική βασική δομή των μοντέλων BMW i είναι η αρχιτεκτονική LifeDrive. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η μονάδα Life CFRP (πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα) ενσωματώνει την καμπίνα επιβατών, ενώ η μονάδα Drive συγκεντρώνει όλα τα συστήματα κίνησης.

Ο διαχωρισμός αυτός αντανακλάται και στη σχεδίαση των αυτοκινήτων. Οι μονάδες καλύπτονται εν μέρει από πλαστικά πλαϊνά πάνελ αλλά παραμένουν ευδιάκριτες. Εκφραστικές επιφάνειες και ακριβείς γραμμές δημιουργούν μία εικόνα αρμονικής μετάβασης. Αυτή η αλληλοεπικάλυψη και αλληλεπίδραση επιφανειών και γραμμών - "διαστρωμάτωση"στη γλώσσα του BMW i – χαρακτηρίζει το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό. Η εντυπωσιακή αλληλεπίδραση υπογραμμίζει τη σύνδεση μεταξύ των ατομικών δομών και την διάταξή τους στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής LifeDrive.

Η αεροδυναμικά βελτιστοποιημένη 'ροή'αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχεδιαστικά θέματα του BMW i. Δύο οριζόντιες γραμμές συγκλίνουν από πάνω και κάτω – σαν ριπές αέρα στην αεροδυναμική σήραγγα – σε μια δυναμική καμπύλη της κολόνας C. Οι γραμμές αυτές αποτυπώνονται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το μοντέλο. Άλλα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά που λειτουργούν και σαν στοιχεία σχεδιαστικής ταυτότητας BMW i είναι οι μεγάλοι και σχετικά στενοί τροχοί, καθώς και αεροδυναμικά στοιχεία όπως οι Αεροκουρτίνες (AirCurtains) (που διοχετεύουν τη ροή αέρα γύρω από τους θόλους των τροχών) και τα Πτερύγια πίσω από τους εμπρός τροχούς.

Η αεροδυναμική, ελαφρού βάρους σχεδίαση του BMW i αναδεικνύει την καινοτόμο τεχνολογία κίνησης του brand με την κατάλληλη αισθητική. Αυτές οι αξίες εκφράζονται στη σχεδίαση των οχημάτων με τις μεγάλες διαφανείς επιφάνειες και ένα φωτεινό εσωτερικό, το αεροδυναμικό στήσιμο και τα αεροδυναμικά βοηθήματα όπως επιφάνειες επαφής, διακριτικές αεροτομές και στοιχεία που επιτρέπουν τη διέλευση του αέρα. Το υψηλό επίπεδο διαφάνειας χαρίζει στην καμπίνα μία αίσθηση ευρυχωρίας, ενώ τα τεράστια παράθυρα παρέχουν βέλτιστη ορατότητα.

Οι εντυπωσιακές τομές εκτεθειμένου CFRP δηλώνει την απουσία περιττού βάρους και απόδοση και των δύο οχημάτων. Σαν ουσιαστικό στοιχείο αποδοτικής μετακίνησης, η αεροδυναμικό παίζει κύριο ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης. Στη σχεδίαση των οχημάτων BMW i εφαρμόζονται πολυάριθμα αεροδυναμικά μέτρα που μειώνουν αισθητά την αντίσταση του αυτοκινήτου, αυξάνοντας την απόδοσή του – και κατ’ επέκταση την αυτονομία του, όταν λειτουργεί μόνο με ηλεκτρισμό.

Το BMW i λανσάρει μία νέα εκδοχή της φιλοσοφίας πίσω φώτων BMW. Τα εξεζητημένα πίσω φώτα σχήματος U χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία LED και είναι σχεδιασμένα για μέγιστη απόδοση τόσο σε απαιτήσεις χώρου όσο και σε χρήση ενέργειας. Με μία τόσο ξεχωριστή εμφάνιση, τα οχήματα BMW i είναι ευδιάκριτα και αναγνωρίσιμα ακόμα και στο σκοτάδι.

Ένα ακόμα ιδιαίτερα στυλιστικό στοιχείο φαίνεται καλύτερα από πάνω: μία μαύρη λωρίδα ξεκινά από το καπό, ακριβώς πίσω από τη μάσκα περνά πάνω από την οροφή και καταλήγει πίσω, δημιουργώντας έναν οπτικό κρίκο μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων του αυτοκινήτου.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ευθύνη μας για τη μελλοντική μετακίνηση και το μέλλον της κοινωνίας μας» σχολιάζει ο Benoit Jacob, Επικεφαλής του BMW i Design, αναφερόμενος στο brand BMW i. «Αναμφίβολα χρειάζεται να δούμε με νέο μάτι τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Γι’ αυτό, έχουμε θέσει στους εαυτούς μας πολλά ερωτήματα που αμφισβητούν αρκετά από τα πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα. Κάθε σχεδιαστικό στοιχείο στη δημιουργική διαδικασία έπρεπε να ανταποκρίνεται σε τρεις βασικές απαιτήσεις: Πληροί τον ορισμό της έννοιας premium; Πόσο σαφές είναι; Πόσο ευφυές είναι; Και αυτά τα ερωτήματα έφεραν κάποιες επαναστατικές απαντήσεις. Αρκεί μόνο να πω ότι το μέλλον είναι πολλά, υποσχόμενο, περισσότερο από ποτέ ίσως».
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ