2012-11-11 12:54:03
Φωτογραφία για Στο χωριό Όρος Ρεθύμνου το πρώτο θύμα του Σούμπερτ στην Κρήτη
Το πρώτο θύμα της φρικτής δράσης του αιμοσταγούς λοχία του γερμανικού στρατού στην Κρήτη Φριτς Σούμπερτ, ήταν ο κοινοτάρχης του ορεινού χωριού Όρος του Βρύσινα Ρεθύμνου Παντελής Παπαδάκης ή Ψύλλος 67 χρόνων. Ο κοινοτάρχης, πατέρας οκτώ ανήλικων παιδιών, ήταν παντρεμένος με την Ειρήνη Αλεβυζάκη και δολοφονήθηκε στην περιοχή «Μεζάρια» του χωριού του στις 28 Αυγούστου 1941.

Στο Σούμπερτ είχαν δοθεί πληροφορίες από κάτοικο, ότι ο Παπαδάκης είχε οργανώσει ολόκληρο δίκτυο που απέκρυπτε και υπέθαλπε ΄Αγγλους στο χωριό του, και γι'αυτό αμειβόταν «με χρυσές λίρες». Όπως αποκαλύφθηκε, όμως, για την υπηρεσία του αυτή ποτέ δεν δέχτηκε την παραμικρή αμοιβή. Και ίσως, η προδοσία να έγινε για άλλους λόγους.

Ο Θανάσης Σ. Φωτίου σε απόσπασμα του βιβλίου του «Η Ναζιστική Τρομοκρατία στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ των άλλων για την πρώτη δολοφονία του Σούμπερτ στην Κρήτη, όταν ο ίδιος ξεκινούσε την δράση του από το Ρέθυμνο, όπου τοποθετήθηκε αρχικά: «…Τον Σούμπερτ και την παρέα του οδήγησε στο Όρος ο νεαρός γυρολόγος Μιλτιάδης από το γειτονικό χωριό Γουλεδιανά, τον οποίο ο Σούμπερτ ανάγκασε να γίνει οδηγός του »Οι Ξυδάκηδες, αργότερα, αναζήτησαν τον 16χρονο Μιλτιάδη από τον οποίο απέσπασαν λεπτομέρειες για τον τραγικό θάνατο του θείου τους
. Τους πληροφόρησε, ότι ο Σούμπερτ και οι συνοδοί του οδήγησαν τον Παπαδάκη έξω από το χωριό, και άρχισαν να τον απειλούν με βρισιές και βασανιστήρια για να μαρτυρήσει πού είχε κρύψει τους Άγγλους και τις χρυσές λίρες. Το θύμα για να γλιτώσει από τα βασανιστήρια, προσπάθησε να διαφύγει μέσα στο πυκνό δασύλλιο, οπότε οι Γερμανοί έστρεψαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνσή του και τον πυροβόλησαν. Τον άφησαν, νομίζοντας, ότι ο Παπαδάκης έπεσε νεκρός…»

Το απόγευμα εκείνης της μέρας, ο Αντώνης Χαλκιαδάκης, συγγενής του θύματος περνώντας από την περιοχή άκουσε βογγητά, πλησίασε και βρήκε τον Παπαδάκη να αιμορραγεί. Του έδεσε προσωρινά τα τραύματα και καθ’ υπόδειξη του θύματος, τον μετέφερε με υποζύγιο στο σπίτι συγγενικού του προσώπου.

Το πρωί της επομένης μέρας, 29 Αυγούστου, υπέκυψε φέροντας θανατηφόρο τραύμα δίπλα στην καρδιά. Ενταφιάστηκε την ίδια μέρα στο νεκροταφείο του Όρους, με το φόβο μήπως παρουσιαστούν ξανά Γερμανοί και συλλάβουν και άλλα μέλη του δικτύου που βοηθούσαν τους Άγγλους…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
A-Class
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
A-Class
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ