2012-11-11 21:00:09
Φωτογραφία για Σόιμπλε: Από την Ελλάδα εξαρτάται η εκταμίευση
Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται αποκλειστικά το εάν και πότε θα γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ, που έχει παγώσει από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε απαντά πως αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους του και όχι στον ίδιο.

Ξεκαθαρίζει, άλλωστε, πως κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί. Και αυτό, όπως λέει, είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ θεωρεί πάντως απίθανη την παράδοση της πλήρους έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, ενώ διαμηνύει πως η Ευρωζώνη δεν θα λάβει αποφάσεις υπό την πίεση του χρόνου.


«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ» προσθέτει, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση». «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει ο κ. Σόιμπλε.

Τονίζει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό θα είναι δύσκολο, καθώς πράγματα που παραμελήθηκαν επί δεκαετίες πρέπει να γίνουν τώρα.

Der Spiegel: Συμφωνημένη υπόθεση η εκταμίευση της δόσης

Σύμφωνα πάντως με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί «συμφωνημένη υπόθεση», ωστόσο εκκρεμεί ακόμη η επίσημη έγκριση.

Επιπλέον, το περιοδικό υποστηρίζει ότι η τρόικα ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση κατάλογο με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να απολυθούν ως το τέλος του έτους. Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί ύπαρξης λίστας με όσους αποχωρήσουν από το δημόσιο, τονίζοντας ότι «ούτε λίστες υπάρχουν, ούτε ζήτησε η τρόικα κάτι τέτοιο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι έτοιμο ακόμη ούτε το νομοσχέδιο, ούτε έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή της ρύθμισης που αφορά στην κινητικότητα στο δημόσιο.

Χθες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης διαβεβαίωσε με σημείωμά του ότι η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απόλυση, αλλά μετακίνηση σε υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ασμουσεν: Να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρηματοδότηση

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει περισσότερο χρόνο και την απαραίτητη χρηματοδότηση ώστε να επιτύχει την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, υποστήριξε χθες ο Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Είναι προτιμότερο η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αν αυτό απαιτεί επιπλέον βοήθεια για ένα ή δύο χρόνια, αυτό θα είναι σημαντικά λιγότερο ακριβό από μια έξοδο ή μια χρεοκοπία», είπε ο κ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα L' Echo.

Γκάουκ: Λάθος η πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Εν τω μεταξύ, την ελπίδα του να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, υποστηρίζοντας ότι «θα ήταν εντελώς λάθος», εάν η χώρα αποχωρούσε από τη νομισματική ένωση.

«Δεν θα καταστραφούμε, εάν κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, είπε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Die Welt». Ωστόσο, έκανε λόγο για «ισχυρές πλάτες που αφήνονται ανενόχλητες» στην Ελλάδα και εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο γερμανός πρόεδρος άσκησε, εξάλλου, κριτική και στους Γερμανούς οι οποίοι μιλούν με σκληρή γλώσσα για την Ελλάδα. «Έχουν και οι λαοί ψυχή - και την υπερηφάνειά τους», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για τραυματισμένη ψυχή και πληγωμένη υπερηφάνεια των Ελλήνων, τόσο εκείνων που ζουν στην Ελλάδα όσο και εκείνων που ζουν στη Γερμανία.

Αντίθετος σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Βάιντμαν

Την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις πιστώτριες χώρες εξέφρασε, πάντως, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post που δημοσιεύεται το Σάββατο.

«Μια διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα. Σε ποιον θα χρησιμεύσει η διαγραφή του χρέους των Αθηνών, εάν η χώρα σε 10 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα;», ανέφερε ο Βάιντμαν.

Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετος ως εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να συμμετέχει η ευρωτράπεζα σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη, διότι, «θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί άμεσα την κατάσταση, κάτι που απαγορεύεται».

Σύμφωνα με τον Βάιντμαν, «αυτό δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν σαφώς αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», αλλά αυτό έχει νόημα, αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες χωρίς την ουσιαστική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Troktiko2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ