2012-03-23 07:51:04
Φωτογραφία για Βουλιάζει και... γέρνει η Βενετία
Βενετία ή αλλιώς... Ατλαντίδα νούμερο δύο. Σύμφωνα με νέα μελέτη δορυφορικών μετρήσεων, η πόλη των δόγηδων όχι μόνο βυθίζεται ταχύτερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, αλλά έχει πάρει και μια ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά!

Αμερικανοί και Ιταλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ιταλική πόλη, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, βυθίζεται τέσσερα χιλιοστά κάθε χρόνο, που σημαίνει ότι, αν ο ρυθμός αυτός διατηρηθεί, η Βενετία θα έχει «κατέβει» σε 20 χρόνια κατά 8 ολόκληρα εκατοστά, αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί μια τέτοια εξέλιξη. Η βύθιση κατά τέσσερα χιλιοστά ετησίως είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων: της φυσικής διαδικασίας της εδαφικής υποχώρησης, που συναντά τον υποβιβασμό του εδάφους κατά δύο χιλιοστά λόγω πτώσης της στάθμης των υπόγειων υδάτων και της αύξησης της στάθμης του θαλασσινού νερού επίσης κατά δύο χιλιοστά.

Οι ειδικοί του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και της ιταλικής εταιρείας δορυφορικών μετρήσεων Tele-Rilevamento Europa χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό GPS και δορυφορικών ραντάρ για τη χαρτογράφηση της Βενετίας και των μεταβολών στη στάθμη του νερού της λιμνοθάλασσας.


«Το GPS καταγράφει οποιαδήποτε κίνηση αφορά στην υποχώρηση του εδάφους. Το ραντάρ από την πλευρά του καταγράφει τις συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων σημείων επιλεγμένης περιοχής. Ο συνδυασμός των δύο προσφέρει χιλιάδες σημεία στο έδαφος, “δεμένα” μεταξύ τους σε ένα απόλυτο πλαίσιο αναφοράς» εξήγησε μέλος της ομάδας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ