2012-03-23 11:15:06
Φωτογραφία για Επίλογος με 300 σφαίρες
Νεκρός από μία σφαίρα στο κεφάλι έπεσε ο Μοχάμεντ Μέραχ, βασικός ύποπτος για 7 δολοφονίες. Υστερα από πολύωρη πολιορκία, χθες το πρωί οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο διαμέρισμά του. Ο 23χρονος παραμόνευε στο μπάνιο από το οποίο όρμηξε έξω σε έξαλλη κατάσταση, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και ανοίγοντας πυρ προς πάσα κατεύθυνση

 (Ανδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αποχωρούν από το σημείο της επιχείρησης λίγη ώρα μετά το τέλος της αιματηρής συμπλοκής)

Με τον βασικό ύποπτο νεκρό, πέντε αστυνομικούς τραυματισμένους και πολλά ερωτήματα να παραμένουν ακόμη αναπάντητα έληξε χθες το μεσημέρι η επιχείρηση για τη σύλληψη του φερόμενου ως δράστη συνολικά επτά δολοφονιών στη Νοτιοδυτική Γαλλία.

 Η πολιορκία που ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν περίπου 300 πάνοπλοι άνδρες της αντιτρομοκρατικής περικύκλωσαν την πενταώροφη πολυκατοικία στην οποία διέμενε ο νεαρός άνδρας στην Τουλούζη, έμελλε να λήξει το μεσημέρι της Πέμπτης εν μέσω βροχής από πυρά.


Ηταν λίγο μετά τις 10 χθες το πρωί, όταν άνδρες τον ειδικών δυνάμεων εισέβαλαν (ταυτόχρονα από την πόρτα και τα παράθυρα) στο διαμέρισμα του 23χρονου καταζητούμενου Μοχάμεντ Μέραχ.

 Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Μέραχ ήταν μουσουλμάνος ειδικού τύπου: πότε άφηνε γενειάδα, πότε την ξύριζε, και σύχναζε σε κλαμπ που παίζουν βορειοαφρικανική μουσική ραΐ

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά το πέρας της επιχείρησης ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Φρανσουά Μολίν, ο 23χρονος είχε κρυφτεί και παραμόνευε μέσα στο μπάνιο από το οποίο όρμηξε έξω σε έξαλλη κατάσταση, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και ανοίγοντας πυρ προς πάσα κατεύθυνση.

 Η αστυνομία υποστηρίζει πως ο ύποπτος είχε στην κατοχή του ένα καλάσνικοφ, ένα μικρό πολυβόλο ούζι, αρκετά πιστόλια και χειροβομβίδες.

 Οπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησαν σκηνές χάους (επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, η εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει πως στο σημείο έπεσαν πάνω από 300 πυροβολισμοί, ενώ ο ύποπτος λέγεται πως άνοιξε πυρ τουλάχιστον 30 φορές εναντίον των αστυνομικών με ένα 45άρι πιστόλι Colt).

 Τελικώς, ο 23χρονος φέρεται να πήδηξε από το παράθυρο του πρώτου ορόφου (εξακολουθώντας να πυροβολεί) ενώ οι αρχές τον εντόπισαν να κείτεται νεκρός στο έδαφος. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Μοχάμεντ Μέραχ χτυπημένος σκοτώθηκε από μια σφαίρα στο κεφάλι καθώς προσπαθούσε να διαφύγει.

Περίπου μία ώρα αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απηύθυνε από το Μέγαρο των Ηλυσίων τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό στο πλαίσιο του οποίου χαρακτήρισε «αναγκαία» τη θανάτωση του Μέραχ.

 Η προεδρική υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, χαρακτήρισε τον θάνατο του 23χρονου υπόπτου «αναμενόμενο» και τόνισε πως «κανείς δεν πρόκειται να κλάψει γι' αυτόν», ενώ περισσότερο συγκρατημένος, ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Ολάντ προτίμησε να χαιρετίσει «το θάρρος και την αποφασιστικότητα των δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής» και δεσμεύθηκε πως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Κινούμενος σε αντίθετο πνεύμα, ο Κριστιάν Ετελέν, πρώην δικηγόρος του Μέραχ, κατήγγειλε στη Le Monde πως με την τακτική της πίεσης και του εκφοβισμού που επέλεξε να ακολουθήσει η αστυνομία, η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να έχει μια λιγότερο αιματηρή εξέλιξη, παρά τις προηγούμενες εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες, στόχος της επιχείρησης ήταν ο ύποπτος να συλληφθεί ζωντανός και να παραδοθεί στις αρχές.

Να σημειωθεί πως ήδη από το προηγούμενο βράδυ, της Τετάρτης προς Πέμπτη, η αστυνομία είχε πραγματοποιήσει τέσσερις εκκωφαντικές εκρήξεις στην περιοχή με στόχο τον εκφοβισμό του δράστη.

ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τον ήθελαν ζωντανό

 «Ελπίζουμε να αποφύγουμε την έφοδο επειδή επιθυμούμε να πιάσουμε ζωντανό τον κ. Μέραχ ώστε να μπορέσει να δικαστεί», είχε δηλώσει το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, ο οποίος είχε και ρόλο συντονιστή στην επιχείρηση. Ωστόσο, μία ημέρα μετά, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία χειροκρότησε τον θάνατο του υπόπτου ο οποίος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΗΤΑΝ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟΣ

Ερωτηματικά για την αδυναμία των Αρχών στην πρόληψη

Η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στην Τουλούζη μπορεί να χαιρετίστηκε ως επιτυχημένη, ωστόσο αυτή αφήνει πίσω της ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά τόσο με τη δυνατότητα πρόληψης τέτοιων περιστατικών όσο και με την αντιμετώπισή τους.Σχετικά με το ζήτημα της πρόληψης, κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Αρχές θα μπορούσαν να είχαν αφοπλίσει τον 23χρονο Μοχάμεντ Μέραχ προτού αυτός προλάβει να σκοτώσει επτά ανθρώπους, καθότι τον παρακολουθούσαν επί σειρά ετών.Ηδη από την περίοδο της εφηβείας του ο Μέραχ είχε συλληφθεί δεκάδες φορές (κυρίως για υποθέσεις βιαιοπραγιών) και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια αυτός επισκέφθηκε το Αφγανιστάν.Εκεί συνελήφθη από την αφγανική αστυνομία και εστάλη πίσω στη Γαλλία. Στη συνέχεια, ο 23χρονος έγινε μέλος μιας ομάδας, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών, καθότι προσπαθούσε να στρατολογήσει άτομα για να πολεμήσουν ενάντια στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.Κι όμως, παρ' όλα τα παραπάνω, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κλοντ Γκεάν, υποστηρίζει πως ο ύποπτος δεν θα μπορούσε να είχε εντοπιστεί, καθώς «ενεργούσε μόνος». Επιπλέον, ερωτήματα δημιουργεί και το γεγονός ότι ο Μέραχ σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ οι Αρχές τον ήθελαν ζωντανό.

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΕΡΑΧ

18 συλλήψεις, αλλά και  έξωθεν καλή μαρτυρίαΜετά τον θάνατο του αλγερινής καταγωγής Γάλλου Μοχάμεντ Μέραχ, του φερόμενου ως δράστη ενός από τα χειρότερα μακελειά στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια, συμπληρώνεται σιγά σιγά και το προφίλ του, από το οποίο, ωστόσο, προκύπτει μία αντιφατική προσωπικότητα.Οι φίλοι του τον περιέγραψαν ως λάτρη του ποδοσφαίρου, των σκούτερ, και των κλαμπ. Οι γείτονές του τον περιέγραψαν ως «απόλυτα φυσιολογικό», «πρόθυμο να βοηθήσει» και ο δικηγόρος του ως «ένα ευγενικό, καθόλου φανατικό νέο».

Οπως μάλιστα δήλωσε, ήταν στην πραγματικότητα, «αρκετά γλυκός». Και οι φίλοι του συμφωνούν μ' αυτή την περιγραφή, δηλώνοντας άγνοια για τις «εξτρεμιστικές θέσεις» που εξέφρασε.Πήγαινε στο τζαμί, όπως όλοι, τόνισαν, ποτέ όμως δεν είχε μιλήσει με φανατισμό για τη θρησκεία. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό «Le Point», ο Μέραχ ήταν μουσουλμάνος ειδικού τύπου: πότε άφηνε γενειάδα, πότε την ξύριζε, και σύχναζε σε κλαμπ που παίζουν βορειοαφρικανική μουσική ραΐ.Ενας γνωστός του απ' αυτά τα κλαμπ έδωσε μια διαφορετική εικόνα: τον περιέγραψε ως «επιπόλαιο» και «χαμένο». Απ' αυτά που είναι επιβεβαιωμένα για τον Μέραχ είναι ότι είχε στον φάκελό του 18 συλλήψεις για βία και μικροεγκλήματα τα οποία του κόστισαν δύο σύντομης διάρκειας φυλακίσεις, το 2007 και το 2009.

Τότε πιστεύεται ότι ασπάστηκε το ακραίο Ισλάμ, ενώ στο μεταξύ είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.Επίσης, θέλησε να ενταχθεί στον στρατό, τον απέρριψαν όμως εξαιτίας του ποινικού του μητρώου, ενώ ανεπιτυχής ήταν και η προσπάθειά του να ενταχθεί στη Λεγεώνα των Ξένων. Ksipnistere
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ