2012-11-20 05:03:03
Φωτογραφία για Με καθεστώς Δημοσίου οι συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής
Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε τη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εντάσσονται στο καθεστώς συνταξιοδότησης... των δημοσίων υπαλλήλων και οι υπάλληλοι της Βουλής.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για τον υπολογισμό της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των υπαλλήλων της Βουλής, εφαρμόζονται οι διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, κατά περίπτωση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά για τους τακτικούς υπαλλήλους των Υπουργείων. Ως μισθός για τον υπολογισμό της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων λογίζεται ο συντάξιμος μισθός τακτικού υπαλλήλου Υπουργείου αντίστοιχης κατηγορίας, με τα ίδια έτη υπηρεσίας, όπως αυτός ισχύει κάθε φορά σύμφωνα με τις οικείες συνταξιοδοτικές διατάξεις. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής έχουν εφαρμογή από 1.1.2013 για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα υπηρετούν κατά την ημερομηνία αυτή, ανεξαρτήτως του χρόνου θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματός τους. Από την ίδια ημερομηνία καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 3865/2010 (Α΄ 120)».


Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «με την ανωτέρω τροποποίηση ενσωματώνονται πλήρως οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τα Πρακτικά της 3ης Ειδικής Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου της 30ης Οκτωβρίου 2010 (βλ. σελ.16) στα οποία αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής: “παρατηρείται να εξαιρούνται κατηγορίες πολιτών, όπως οι υπάλληλοι της Βουλής για τους οποίους εξακολουθεί να εφαρμόζεται ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς σε όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010 (ν.3865/2010) χωρίς να δικαιολογείται τούτο από λόγους δημοσίου συμφέροντος ενόψει των εκτεθεισών ειδικών εθνικών συνθηκών της επίτευξης δημοσιονομικής πειθαρχίας και της οικονομικής ισορροπίας του Κράτους, ρύθμιση που παραμένουσα σε ισχύ είναι αντίθετη με τα άρθρα 4,25 και 88 του Συντάγματος”».

Σε ό,τι αφορά την καταβολή του ΕΚΑΣ, με τη δεύτερη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα αποδίδεται εφόσον οι δικαιούχοι συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας, Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Με την περίπτωση 6 της υποπαραγράφου ΙΑ.4. του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222) προβλέφθηκε ότι από 1/1/2014 το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους συνταξιούχους καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας τους. Για λόγους δημοσιονομικούς κρίνεται αναγκαία η αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου και η καταβολή του επιδόματος αυτού με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Η χορήγηση του ΕΚΑΣ για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους πραγματοποιείται μέχρι τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου ηλικίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Επιπλέον, αναφορικά με την περίπτωση των αναπήρων, υπογραμμίζεται ότι «εξαιρούνται των ανωτέρω μειώσεων οι τετραπληγικοί και παραπληγικοί, καθώς και όσοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δύο άνω ή των δύο κάτω άκρων ή του ενός άνω και του ενός κάτω άκρου, που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο με βάση τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α΄210) ή λαμβάνουν το επίδομα ανικανότητας της παρ. 5 ή της παρ. 6 του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007». Παράλληλα, στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνεχιστεί η καταβολή των δώρων. Όπως σημειώνεται, «κατ’ εξαίρεση από 1.1.2013 το συνολικό ετήσιο ποσό των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας που

καταβαλλόταν στα πρόσωπα της περ. δ’ της υποπαραγράφου Β.3. πριν από την ισχύ του νόμου αυτού, επιμερίζεται σε δωδεκάμηνη βάση και το ποσό που αντιστοιχεί κατά μήνα προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην φυλακή η Ρουσλάνα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην φυλακή η Ρουσλάνα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ