2012-03-23 16:43:45
Φωτογραφία για Juan Gris

Η Google τιμάει σήμερα τον Juan Gris με ένα Doodle αφιερωμένο στα 125 χρόνια από τη γέννησή του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου.

Ο Juan Gris σπούδασε σχέδιο στη Μαδρίτη ανάμεσα στο 1902 και το 1904 και ξεκίνησε την καριέρα του κάνοντας σκίτσα για εφημερίδες και περιοδικά της εποχής. Το 1906 πήγε στο Παρίσι, όπου επικρατούσε το στυλ της Αρ Νουβώ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον Τύπο. Εκεί γνώρισε μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τέχνης, όπως τον Ματίς, τον Μπρακ, τον Λεζέ, τον Πικάσσο και τον Μοντιλιάνι. Μόνο όμως γύρω στο 1910 άρχισε να ζωγραφίζει συστηματικά, εισάγοντας σιγά σιγά το προσωπικό του ύφος. Έτσι δημιούργησε έναν ευαίσθητο και εμπνευσμένο κυβισμό, περισσότερο διανοητικό από τους προκατόχους του, στον oποίο δεσπόζει το χρώμα.

Ένας από τους ζωγράφους που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διάδοση της κυβιστικής ζωγραφικής με το ιδιαίτερο ύφος του, ήταν ο Ισπανός Χουάν Γκρις (Juan Gris, 1887-1927). Διάσημος για τις νεκρές φύσεις του, ήταν αυτός που εισήγαγε την πολυχρωμία στο κυβιστικό στυλ, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του Πικάσσο και Μπρακ, στων οποίων τα πρώτα έργα κυριαρχούσε η μονοχρωμία.

Ο Χουάν Γκρις (Juan Gris, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Jose Victoriano Gonzalez-Perez, 1887-1927) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους και γλύπτες του 20ού αιώνα. Γεννημένος στη Μαδρίτη, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας στο Παρίσι, τη γενέτειρα αυτή των περισσότερων καλλιτεχνικών ρευμάτων που σφράγισαν την πρώτη εικοσαετία του περασμένου αιώνα.

Στην αρχή εργάστηκε ως σκιτσογράφος σε εφημερίδες της εποχής, το 1910 όμως πήρε τη ζωγραφική πιο σοβαρά και μέσα σε δύο χρόνια είχε αποκτήσει το προσωπικό του ύφος. Το καλλιτεχνικό ρεύμα που τον επηρέασε ήταν ο Κυβισμός.

Ο Χουάν Γκρις δεν ήταν μόνο μάχιμος καλλιτέχνης, αλλά και θεωρητικός της τέχνης. Διάσημη έχει μείνει η διάλεξή του Δυνατότητες της Τέχνης (Des possibilites de la peinture) στη Σορβόννη το 1924. Στις 11 Μάη 1927, πεθαίνει ξαφνικά και θάβεται στο Μπουλόν-Συρ-Σεν, σ' ηλικία μόλις 40 ετών.

NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ