2012-11-26 15:35:55
Φωτογραφία για Η ΩΡΑ ΤΟΥ EUROGROUP ...!!!
Λαγκάρντ: Λύση πραγματικά για τηνΕλλάδα - Ρεν: Πολύ κοντά σε συμφωνία - Σόιμπλε: Απόφαση μαζί με το ΔΝΤ

Αισιοδοξία που απομένει να επικυρωθεί από την έκβαση της εν εξελίξει συνεδρίασης του Eurogroup, άφησαν να διαφανεί στις δηλώσεις τους, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καθώς και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατα την προσέλευσή τους στις εργασίες του οργάνου.

«Η Ελλάδα έπραξε πλήρως το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι στη σημερινή συνεδρίαση «θα βρεθεί κοινά επωφελής λύση».

Την ανάγκη να ληφθεί μια απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, επεσήμανε και ο Eπίτροπος Οικονομικών και Nομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι το Eurogroup πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση, ώστε να διαλυθεί η αμφιβολία που αιωρείται πάνω από την Ελλάδα.


«Είναι σημαντικό να πάρουμε την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης ώστε να βάλουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα που εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ελλάδα.

Είναι σημαντικό για την Ελλάδα, σημαντικό για την Ευρώπη, και θέλω να ενθαρρύνω όλα τα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να διανύσουν και το τελευταίο μίλι, για την ακρίβεια το τελευταίο εκτατοστό, γιατί τόσο απέχουμε, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αυτό έχει σημασία τώρα.

Και η Ελλάδα εξεπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Τώρα είναι η ώρα του Eurogroup και του ΔNT», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Με μία δηκτική δήλωση για τη στάση της Γερμανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ μίλησε για λύση που θα αφορά πραγματικά την Ελλάδα.

«Θα εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας λύσης που να είναι αξιόπιστη για την Ελλάδα, αυτό είναι το σημαντικό.

Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να αφορά πραγματικά την Ελλάδα, επομένως θα εργαστούμε πολύ σκληρά πάνω σ΄αυτό», ανέφερε προσερχόμενη στη συνεδρίαση.

Αισιόδοξος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι η συνεδρίαση δεν θα είναι μακρά και έτεινε... χείρα φιλίας στο ΔΝΤ:

«Είμαι σίγουρος ότι δε θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ», είπε, εκτιμώντας ότι οι υπουργοί θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

«Έχουμε διάθεση να βρούμε λύση και αυτό είναι το βασικό. Η προετοιμασία ήταν η καλύτερη δυνατή μέσα στο Σαββατοκύριακο», ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του στο «κούρεμα», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ επεσήμανε: «Δεν έχουμε διαφορετικές γνώμες και βαδίζουμε μαζί».

«Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» εκτίμησε από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι προς τον σκοπό αυτό όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι.

«Είμαστε αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας. Οι μηχανισμοί είναι γνωστοί σε όλους και όλοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είμαστε 95% κοντά σε συμφωνία. Είναι η τρίτη συνάντηση μέσα σε τρεις εβδομάδες και υπήρξε επίσης τηλεδιάσκεψη το Σάββατο.

Όλες οι παράμετροι της λύσης είναι στο τραπέζι. Είμαστε αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας. Ελπίζω η σημερινή σύσκεψη να έχει αποτέλεσμα και ελπίζω ότι δεν διαρκέσει υπερβολικά πολύ, γιατί όλοι είναι υπεύθυνοι, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Οι μηχανισμοί είναι γνωστοί σε όλους. Οι μοχλοί πάνω στους οποίους μπορούμε να δράσουμε είναι γνωστοί σε όλους. Έχουμε μια συμφωνία που είναι 95% δυνατή σήμερα. Ας πάμε γρήγορα και ας φύγουμε από εδώ με μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό πρόγραμμα, να εκταμιεύσουμε την βοήθεια, η οποία πρέπει να δοθεί για να διαβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα», ήταν η δήλωση του Γάλλου υπουργού.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά, χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το επίπεδο χρέους της Ελλάδας. Είναι κρίσιμο να πετύχουμε τη συμφωνία, θα αποτελούσε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, όχι μόνο για την Ελλάδα. αλλά για το σύνολο της ευρωζώνης. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

Σοβαρή χαρακτήρισε η Αυστριακή υπουργός οικονομικών Μαρία Φέκτερ, την πρόθεση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε την σοβαρή πρόθεση να φθάσουμε σε ένα συμπέρασμα, από την μια για την χρηματοδότηση και από την άλλη για το πλάνο της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Γίνονται ακόμη συνομιλίες με το ΔΝΤ και θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της δόσης. Η Ελλάδα έκανε τεράστια προσπάθεια, ανταποκρίθηκε στους όρους και δεν έχουμε τίποτα στο οποίο να ασκήσουμε κριτική, οπότε θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να φθάσουμε σε μια κοινή λύση».

Αναφερόμενη σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα στον επίσημο τομέα, η Φέκτερ σημείωσε:

«Δεν είναι στην ατζέντα αυτή την στιγμή, γιατί σκεφτόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια. Σκεφτόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα κέρδη των εθνικών τραπεζών για να τα επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μείγμα μέτρων αν εμπλακούν όλοι. Κούρεμα για τους δημόσιους φορείς, και στην πραγματικότητα για τους φορολογούμενους, δεν το ήθελε καμία χώρα».

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΥΟ ΚΥΡΙΩΝ

Τις εξελίξεις στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να καθορίσουν δύο «σιδηρές» κυρίες: Η καγκελάριος της Γερμανίας και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Μόνο αν κάνει η καθεμία από την πλευρά της ένα βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν χαράξει θα καταστεί δυνατόν να καταλήξει το σημερινό Eurogroup σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, υπογραμμίζει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Η κυρία Μέρκελ θα πρέπει να πει το «ναι» σε μία δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ ώστε αυτά να υποχωρήσουν στις 50 με 60 μονάδες βάσης (από τις 150 μονάδες) πλέον Euribor τριμήνου και να συναινέσει στην επιστροφή του συνόλου των κερδών της ΕΚΤ από ομόλογα.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Ταμείου θα πρέπει να δεχθεί πως το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο στο 124% του ΑΕΠ (και όχι 120%) το 2020 και να μην επιμείνει να τεθεί με σαφήνεια στο κείμενο της απόφασης ένα πιθανό «κούρεμα» των διακρατικών δανείων μετά το 2016.

Η προεργασία έχει γίνει επί των τεχνικών θεμάτων και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αργά το απόγευμα του Σαββάτου και σήμερα στις Βρυξέλλες θα επιδιωχθεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» σε ένα σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους κατά 40 με 45 δισ. ευρώ έως το 2020.

Σε αυτήν την περίπτωση το Eurogroup θα ανάψει το... πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα δοθεί στην Ελλάδα με δύο «επιταγές», μία των 37 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου και μία των 7 δισ. ευρώ.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά σήμερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη και στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου να ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

«Αλίμονο αν δεν είμασταν κοντά σε συμφωνία»

Στην ελληνική πλευρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για μία οριστική επίλυση του προβλήματος.

«Αλίμονο αν δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία τη Δευτέρα, θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα», ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος το Σάββατο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι υπουργοί επιχείρησαν να διαμορφώσουν κοινή βάση διαπραγμάτευσης για τα μέτρα μείωσης του χρέους (μείωση επιτοκίων, επαναγορές ομολόγων, δεκαετές «μορατόριουμ» στην αποπληρωμή τόκων και επιστροφή κερδών από ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ).Ευρωπαϊκή πηγή υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως οι υπουργοί συμφώνησαν σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ για τη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή συμφωνήθηκε η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του πρώτου πακέτου στήριξης, να παραχωρηθεί στην Ελλάδα τουλάχιστον μέρος των κερδών από ελληνικούς τίτλους που αγόρασε η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ φέρεται να υπήρξε συναίνεση ότι πρέπει να γίνει επαναγορά ελληνικού χρέους και το EFSF θα αναλάβει να την υλοποιήσει στη δευτερογενή αγορά. Το ίδιο στέλεχος τόνιζε πάντως πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν το Ταμείο συμφωνεί με τον συνδυασμό αυτό. Επίσης στο «κοκτέιλ» λύσεων που εξετάστηκε είναι και η αναβολή πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF, μέτρο που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ και για τους τόκους των διακρατικών δανείων.

Εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι το πακέτο αυτό συνιστά «ισχυρό σημείο αφετηρίας για την επίτευξη συμφωνίας», αλλά θεωρούν δεδομένο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει περαιτέρω εγγυήσεις προκειμένου να συναινέσει στην καταβολή της δόσης. Μάχη θα δοθεί στο να δώσει το ΔΝΤ το «πράσινο φως» και να αποδεχτεί ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120% που ζητούσε αρχικά. Πάντως, στην έδρα της Κομισιόν εκτιμούν ότι με τη δέσμη μέτρων στην οποία κατέληξαν προχθές οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης έχει περιοριστεί σημαντικά το χρηματοδοτικό κενό των 10 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν σήμερα θα υπάρξει συνολική συμφωνία χωρίς αστερίσκους ή αν θα παραπεμφθούν ορισμένες τελευταίες λεπτομέρειες της λύσης στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.

- Εθνος/Κώστας Τσαχάκης - Βαγγέλης Δεμίρης
communenews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ