2012-12-05 11:25:36
Φωτογραφία για Ξηροτήγανο
Υλικά

Για 20 άτομα

Προσθήκη βασικών συστατικών στα ψώνια μου

      για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι 1 ρακοπότηρο ρακή 1 ρακοπότηρο λάδι ½ κουταλάκι αλάτι 40 γραμ. λεμόνι 1 ποτήρι νερό       για το σιρόπι (για 40 κομμάτια):

4 ποτήρια νερό 8 κούπες ζάχαρη 1 κούπα μέλι       πάνω σε κάθε ξηροτήγανο:

λίγο σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση Συνταγής

Σε πρώτο στάδιο ετοιμάζουμε την ζύμη. Τοποθετούμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ρακή, το λάδι, το αλάτι, το λεμόνι και το νεράκι και ανακατεύουμε. Έπειτα, ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε νερό, αν χρειαστεί. Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν δεν κολλάει και πλάθεται εύκολα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου, σκεπάζοντάς την με μια λινή πετσέτα.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε ένα μπαλάκι φύλλου και το ανοίγουμε λίγο με το χέρι. Στη συνέχεια, το περνάμε στην φυλλομηχανή, την ειδική οικιακή μηχανή που ανοίγουμε φύλλο στην Κρήτη
. Το περνάμε από την πρώτη σκάλα 2-3 φορές για να μαγλινήσει και να μαλακώσει. Έπειτα το περνάμε διαδοχικά και από τις υπόλοιπες σκάλες της μηχανής με σκοπό να γίνει πολύ-πολύ ψιλό. Κόβουμε το κομμάτι του φύλλου σε παράλληλες λωρίδες με διαστάσεις 7 εκατοστά πλάτους και 60 εκατοστά μήκους περίπου για το κάθε ξηροτήγανο.

Για να φτιάξουμε το κάθε ξηροτήγανο, παίρνουμε τη λωρίδα του φύλλου στο χέρι μας και την τυλίγουμε γύρω από τον δείκτη και τον μέσο. Μετά αφήνοντας λίγο κενό ενδιάμεσα την γυρίζουμε γύρω από τον παράμεσο και στη συνέχεια από τον μικρό. Περνάμε το ξηροτήγανο από το χέρι μας σε μια πιρούνα προσέχοντας να μην χαλάσουμε το σχήμα του. Το στρουφίζουμε στο τηγάνι σε καυτό λάδι για ½ λεπτό. Στρουφίζουμε σημαίνει γυρνάμε γύρω γύρω από τον άξονα του με την βοήθεια της πιρούνας με γρήγορη κίνηση. Όταν πάρει το σχήμα του, το γυρίζουμε και από την άλλη μεριά, το αφήνουμε πολύ λίγο και το βγάζουμε. Τα τοποθετούμε σε ρηχό πιάτο, όπου έχουμε στρώσει ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λαδί.

Αφού το ξηροτήγανο τηγανιστεί, πρέπει να το σοροπιάσουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, την ζάχαρη και το μέλι, ανακατεύουμε καλά και τα βράζουμε. Πετάμε τους αφρούς και αφήνουμε στην φωτιά, ώσπου να δέσει το σιρόπι, ανακατεύοντας κάθε τόσο για περίπου 10 λεπτά.

Βουτάμε τα κρύα ξηροτήγανα στο ζεστό σιρόπι και τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μια ρηχή πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Καλή όρεξη!
toarkoud
tosokaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ