2012-12-08 22:44:50
Φωτογραφία για ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Με θρησκευτική κατάνυξη και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου (Νησάκι) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, στις 7 Δεκεμβρίου 2012.

Την παραμονή των εγκαινίων στις 6 Δεκεμβρίου τελέστηκε η Ακολουθία της καταθέσεως των Αγίων Λειψάνων επί της εγκαινιαζομένης Αγίας Τραπέζης και εν συνεχείαακολούθησε Μέγας Εσπερινός.

Την επομένη ημέρα τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου, η τελετή των εγκαινίων από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ελευσίνος κ.κ. Δωρόθεο με την άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Βαρθολομαίου και εν συνεχεία η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί της εγκαινιαζομένης Αγίας Τράπεζας.

Στο κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος υπογράμμισε την μεγάλη αξία και σημασία της τελετής των εγκαινίων ενός Ναού... και κατ' επέκταση στον ανακαινισμό του ανθρώπου ο οποίος καλείται καθημερινά να ανακαινίζεται και να ανανεώνεται με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος.


 

Στην αντιφώνηση του ο Στρατιωτικός Ιερέας του Ναυστάθμου Αρχιμ. Αλέξιος Ιστρατόγλου, ευχαρίστησε στο πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων & Σαλαμίνος κ.κ. Βαρθολομαίο, για την άδεια και την ευλογία την οποία παρείχε, για να τελεστούν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ναού που αποτελεί ένα κομμάτι του Ναυστάθμου με πλούσια ιστορία και με παρελθόν που ξεκινά από την περίοδο του Καποδίστρια και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας.

 

Στο τέλος ευχαρίστησε και όλους εκείνους που συνέβαλλαν στην ανακαίνιση του Ναού. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστει ο Διοικητής Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Ελληνιάδης, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Αρχιπλοίαρχος Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, Ιερείς από τη νήσο της Σαλαμίνας, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί στο Αρχηγείο Στόλου και στο Ναύσταθμο, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.

 

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου (Νησάκι)  στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, μαρτυρείται με έγγραφο που φυλλάσεται στα Γενικα Αρχεία του Κράτους  της Καποδιστριακής περιόδου, με ημερομηνία 25 Αυγούστου 1828. Στην είσοδο του Ναού υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που φανερώνει ότι το Νησί από το 1865 λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο του Λιμένος Πειραιώς.Επίσης αναφορά για το Ναό γίνεται και στα "απομνημονεύματα" του Ανδρέα Συγγρού, ο οποίος προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη το 1871, όπου είχε ενσκήψει επιδημία χολέρας αναγκάστηκε να παραμείνει στο νησί του Αγίου Γεωργίου για ένα χρόνο. 

 

Το 1919 ανάγλυφος στήλη που υπάρχει στον περίβολο του Ναού πληροφορεί πέρι της υπάρξεως Βουλγάρων αιχμαλώτων στο νησί. Επίσης κατά την Μικρασιατική καταστροφή χιλιάδες πρόσφυγες παρέμεναν υποχρωτικά εκεί σε "καραντίνα", μέχρι να τους επιτραπεί η διέλευσή τους στον Πειραιά και στην Αθήνα. Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε το Νησί ως Ναυαρχείο των Γερμανών.Με την αποχώρηση τους οι εγκαταστάσεις ανατινάχθηκαν, στη συνέχεια ανακαινίσθηκαν οι χώροι και το 1947 λειτούργησε ξανά ως λοιμοκαθαρτήριο. Το 1967 παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Protect My Privacy: Cydia Administration free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Protect My Privacy: Cydia Administration free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ