2012-12-09 09:54:15
Φωτογραφία για Δυτικοί αναλυτές δεν βρίσκουν ακραίο το Σύνταγμα του Μόρσι Γερμανοί πανεπιστημιακοί το χαρακτηρίζουν ως ισορροπημένο
Διαδηλωτές από την αντιπολίτευση συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου την Παρασκευή κρατούν πανό που γράφει «Φύγε» και απευθύνεται στον πρόεδρο Μόρσι (EPA/ANDRE PAIN)

Την ώρα που η κοσμική αντιπολίτευση της Αιγύπτου διαδηλώνει εναντίον του Συντάγματος, θεωρώντας το υπερβολικά ισλαμιστικό, και προσπαθεί να ματαιώσει το δημοψήφισμα για την έγκρισή του, αναλυτές υποστηρίζουν ότι το νέο Σύνταγμα έχει προβληματικά σημεία αλλά δεν είναι τόσο τραγικό όσο το παρουσιάζουν οι πολέμιοί του.

«Δημοκρατικό» το χαρακτηρίζει ο Μπγιορν Μπέντλαγκε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μαρτίνος Λούθηρος στο Χάλε-Βίτενμπεργκ της Γερμανίας. «Παρόλο που περιέχει ορισμένες ισλαμικές αναφορές, γενικώς είναι ένα αποδεκτό κείμενο με βάση το οποίο μια κοσμική δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να κυβερνήσει», λέει μιλώντας στη Deutsche Welle. «Δεν περιέχει σοβαρές παραβιάσεις. Ορισμένα άρθρα μπορεί να φαντάζουν κοινωνικά συντηρητικά. Αλλά θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό Σύνταγμα ως βάση ενός ισλαμικού κράτους ή μιας πολιτικής δικτατορίας».


Προσθέτει ότι «γενικώς πρόκειται για ένα ισορροπημένο κείμενο, για παράδειγμα όσον αφορά την ισορροπία ανάμεσα στις εξουσίες, την προστασία των δικαιωμάτων του ατόμου απέναντι στο κράτος ή τον σχεδιασμό του δικαστικού συστήματος. Θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε μεγάλη επιτυχία για την δημοκρατία και την έννομη τάξη στην Αίγυπτο».

Απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν υπερσυντηρητικό το νέο Σύνταγμα, ο Μπέντλαγκε λέει ότι «υπάρχουν αρκετά σημεία που αποδίδουν έναν ελαφρώς πατριαρχικό ρόλο στο κράτος, ιδίως στην οικογενειακή και κοινωνική πολιτική. Ο στόχος είναι να ενσφηνωθούν αξίες και να διαφυλαχθεί η δημόσια ηθική. Δεν συμφωνούν όλοι αναγκαστικά με αυτό. Ομως πρέπει να το δούμε σε συνδυασμό με τα ατομικά δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα και τα οποία όντως συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα. Γενικώς όμως το Σύνταγμα θα αναζωογονήσει την πολιτική διαδικασία που βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο».

Ο γερμανός αυτός, ειδικός στην κοινωνία και την έννομη τάξη στη σύγχρονη Αίγυπτο, επικρίνει την αντιπολίτευση επειδή «από την αρχή μποϊκοτάρισε τη συνταγματική συνέλευση» _ τήρησε δηλαδή την ίδια στάση που τηρούσε απέναντι στον δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ. Την κατηγορεί ότι αρνείται να συνεργαστεί εποικοδομητικά και ότι εκφράζει «πολύ γενικές ανησυχίες αντί να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του Συντάγματος».    

Αλλά και σύμφωνα με τη Human Rights Watch, «το Σύνταγμα παρέχει βασική προστασία κατά της αυθαίρετης φυλάκισης και των βασανιστηρίων αλλά δεν βάζει ένα τέλος στις στρατιωτικές δίκες πολιτών ούτε προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και την θρησκευτική ελευθερία». Η οργάνωση απηύθυνε επιστολή στη συνταγματική συνέλευση στο Κάιρο στις αρχές Οκτωβρίου εκφράζοντας ανησυχίες για ορισμένα σημεία του προσχεδίου που είχε μελετήσει. «Υπήρξαν μερικές βελτιώσεις στο τελικό κείμενο», λέει.   

Αναφορικά με το κεφάλαιο για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, η Human Rights Watch θεωρεί ότι προστατεύει καλά κατά της απάνθρωπης μεταχείρισης, κατοχυρώνει την ελευθερία μετακίνησης, την ιδιωτικότητα των τηλεπικοινωνιών και την ελευθερία του συνέρχεσθαι αλλά «αντίθετα προς την προηγούμενη εκδοχή, λόγω των αντιρρήσεων της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, έχει αφαιρεθεί η σαφής απαγόρευση της εκδίκασης πολιτών από στρατιωτικά δικαστήρια».

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=487540
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ