2012-12-10 12:42:31
Φωτογραφία για Ρύθμιση «ανάσα» για τα δάνεια του ΟΕΚ
Οικονομική «ανάσα» και για τους 100.000 δανειολήπτες που έχουν στεγαστικά δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας αναζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με... δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Πρόκειται για μια ειδική κατηγορία δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό, τα οποία είχαν ιδιαίτερα χαμηλή δόση, αλλά που στην τρέχουσα συγκυρία μπήκαν και αυτά στο «κόκκινο», καθώς οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Τα δάνεια τα οποία χορηγούσε ο ΟΕΚ μέχρι και το 2011 με επιδότηση επιτοκίου και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ήταν κυμαινόμενου επιτοκίου με 15 έτη διάρκεια και η επιδότηση επιτοκίου διαρκούσε 9 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο ήταν το εκάστοτε επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,75% σήμερα) πλέον ενός χαμηλού περιθωρίου προσαύξησης και της εισφοράς 0,12% υπέρ του Δημοσίου.

Ωστόσο αυτά τα δάνεια δεν μπορούν να ρυθμιστούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά τη φόρμουλα που θα επιτρέψει τη ρύθμιση αυτών των δανείων, χωρίς να αλλάξει η σύμβαση, ώστε να διατηρηθεί η επιδότηση επιτοκίου, η οποία κυμαίνεται από 50% ως 100% ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δικαιούχου.

Επίσης εξετάζεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας της σύμβασης μετά τα 15 έτη με σαφείς όρους. Και αυτό γιατί η εν λόγω δυνατότητα παρέχεται ήδη με απόφαση του υπουργείου Εργασίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, αν και στην ουσία δεν λειτουργεί, καθώς, όπως προκύπτει από καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΩ τα πιστωτικά ιδρύματα είτε απαντούν στους δανειολήπτες ότι: "αυτά τα δάνεια δεν ρυθμίζονται", είτε τους ζητούν να τα ρυθμίσουν με νέα σύμβαση η οποία δεν θα προβλέπει επιδότηση.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δε μετακομίζουν πρωί
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δε μετακομίζουν πρωί
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ